bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Αποκλείει την επαναπροσέγγιση με ΗΠΑ για τα πυρηνικά η Ρωσία

Δεν υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών φέτος, με τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Η Μόσχα δήλωσε σήμερα ότι δεν είχε «καμία άλλη επιλογή» από το να ακυρώσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τις επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της συνθήκης ελέγχου πυρηνικών όπλων "New START", όπως μετέδωσαν σήμερα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ήθελε να συζητήσει την επανάληψη των επιθεωρήσεων ενώ η Μόσχα έχει άλλες προτεραιότητες. Η κατάσταση στην Ουκρανία έπαιξε επίσης ρόλο στην απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η Ρωσία να ακυρώσει τη συνάντηση της διμερούς επιτροπής, που επρόκειτο να ξεκινήσει στο Κάιρο σήμερα.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι είναι απίθανο να υπάρξει κάποια συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών φέτος, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Χθες ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ρωσία «ανέβαλε μονομερώς» τις συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος είχε αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επαναπρογραμματίσει το συντομότερο δυνατό τη συνεδρίαση της Διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής στο πλαίσιο της Συνθήκης New Start.

Ανακοινώνοντας τη συνάντηση στις αρχές Νοεμβρίου, η Ουάσινγκτον εξέφραζε τότε την ελπίδα για μια «εποικοδομητική» συνάντηση, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να «μειωθούν οι κίνδυνοι». Η τελευταία συνεδρίαση αυτής της συμβουλευτικής επιτροπής χρονολογείται τον Οκτώβριο του 2021.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου ότι αναστέλλει τις προγραμματισμένες αμερικανικές επιθεωρήσεις των στρατιωτικών της τοποθεσιών που προβλέπει η συνθήκη New Start, ισχυριζόμενη ότι ενεργεί ως απάντηση στα εμπόδια που έθεσαν οι ΗΠΑ σε παρόμοιες ρωσικές επιθεωρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνθήκη New Start είναι η τελευταία διμερής συμφωνία του είδους της που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου. Η συνθήκη που υπογράφηκε το 2010 περιορίζει τα οπλοστάσια των δύο χωρών σε μέγιστο αριθμό 1.550 κεφαλών που έχουν αναπτυχθεί εκατέρωθεν, μείωση σχεδόν 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο όριο που είχε τεθεί το 2002. Περιορίζει επίσης τον αριθμό των εκτοξευτήρων και των βαρέων βομβαρδιστικών σε 800. Τον Ιανουάριο του 2021, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρέτεινε τη συμφωνία για πέντε χρόνια, έως το 2026.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ λόγω των ρωσικών στρατευμάτων στον Νίγηρα

Στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσίας εισήλθε σε αεροπορική βάση όπου φιλοξενούνται αμερικανικά στρατεύματα, καθώς η κυβέρνηση του Νίγηρα θέλει να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

DNI: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα

Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς κατέθεσε στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ότι η Ρωσία έχει εντείνει τα πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Πυραύλους μεγάλης εμβέλειας έστειλε μυστικά ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Ο Μπάιντεν ενέκρινε κρυφά τη μεταφορά των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS τον Φεβρουάριο και συμπεριλήφθηκαν αθόρυβα στο πακέτο βοήθειας 300 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε στις 12 Μαρτίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Βοήθεια σε Ουκρανία - Ισραήλ και απαγόρευση TikTok επικύρωσε ο Μπάιντεν

Ο νόμος προβλέπει τη χορήγηση 61 δισεκ. δολαρίων σε βοήθεια στην Ουκρανία, άλλων 26 δισεκ. στο Ισραήλ, 1 δισεκ. σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και 8 δισεκ. δολάρια για να αντισταθμιστεί η στρατιωτική ισχύς της Κίνας.