ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Afganistan-gynaikes
Φωτο: ΑΠΕ

Το Πακιστάν εγκαλεί τους Ταλιμπάν μετά την επίθεση στην πρεσβεία του στην Καμπούλ

Το κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας του Πακιστάν στην Καμπούλ υπέστη επίθεση χθες Παρασκευή, με στόχο τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής, τον Ουμπάιντ ουρ Ραχμάν Νιζαμάνι.

Ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ απαίτησε το καθεστώς των Ταλιμπάν να διενεργήσει έρευνα και να τιμωρήσει τους δράστες της απόπειρας δολοφονίας του πρεσβευτή της χώρας του στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. «Απαιτώ να διενεργηθεί άμεσα έρευνα και (να αναληφθεί) δράση εναντίον των δραστών αυτής της ειδεχθούς ενέργειας», τόνισε ο κ. Σαρίφ μέσω Twitter. Το κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας του Πακιστάν στην Καμπούλ υπέστη επίθεση χθες Παρασκευή, με στόχο τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής, τον Ουμπάιντ ουρ Ραχμάν Νιζαμάνι. Ο πρεσβευτής είναι σώος, όμως φρουρός της πρεσβείας τραυματίστηκε και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το πακιστανικό ΥΠΕΞ.

Η διπλωματία του Πακιστάν κάλεσε τον αφγανό επιτετραμμένο στο Ισλαμαμπάντ για να του εκφράσει την «βαθιά ανησυχία» της για την επίθεση εναντίον του επικεφαλής της αποστολής της στην Καμπούλ, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Ο αφγανός επιτετραμμένος τόνισε πως η επίθεση «διαπράχθηκε από κοινούς εχθρούς του Πακιστάν και του Αφγανιστάν», προσθέτοντας ότι «καταδικάστηκε από την αφγανική ηγεσία με τον πιο σθεναρό τρόπο στο κορυφαίο επίπεδο», κατά το κείμενο. Διαβεβαίωσε πως «η ασφάλεια των πακιστανικών διπλωματικών αποστολών ενισχύθηκε» και πως «οι αφγανικές αρχές δεν θα σταματήσουν την έρευνα προτού οι δράστες αυτής της άνανδρης ενέργειας να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης»

Η επίθεση διαπράχθηκε μερικές ημέρες αφού πακιστανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την υφυπουργό Εξωτερικών Χίνα Ραμπάνι Καρ επισκέφθηκε την αφγανική πρωτεύουσα για να συζητηθεί η διμερής συνεργασία εν μέσω έξαρσης της βίας στη χώρα αυτή και κλίματος δυσπιστίας λόγω συγκρούσεων στα σύνορα. Η βία των πακιστανών Ταλιμπάν κλιμακώνεται αφότου οι αφγανοί Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021, εν μέσω της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, ειδικά αυτών των ΗΠΑ, έπειτα από δυο δεκαετίες πολέμου. Οι επιθέσεις τους αυξήθηκαν κατά 50% από τον Αύγουστο του 2021 κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 433 ανθρώπους, κατά το πακιστανικό ινστιτούτο PIPS. Το Πακιστάν δεν αναγνωρίζει επίσημα το καθεστώς των Ταλιμπάν — ούτε άλλωστε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση σε διεθνές επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πακιστανικός στρατός κατέρριψε τέσσερα drones από το Αφγανιστάν

Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τέσσερα αφγανικά drones που παραβίασαν τα σύνορα στο Μπαλουτσιστάν, ενώ οι Ταλιμπάν απειλούν με αντίποινα για αεροπορικές επιδρομές του Πακιστάν στο ανατολικό Αφγανιστάν.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Εντολή για σύλληψη Αφγανών χωρίς βίζα από το Ισλαμαμπάντ

Το Πακιστάν διέταξε τη σύλληψη κάθε Αφγανού χωρίς βίζα από 10 Ιουλίου, εντείνοντας την πολιτική μαζικών απελάσεων. Το μέτρο αφορά όλες τις περιοχές και απειλεί να επιδεινώσει το ήδη τεταμένο ζήτημα επαναπατρισμού Αφγανών.
Καμπούλ τοπίο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Καταγγελία Αφγανιστάν: Δεκάδες άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς του Πακιστάν

Αεροπορικές επιδρομές του Πακιστάν στο ανατολικό Αφγανιστάν προκάλεσαν δεκάδες θύματα αμάχους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, που τις χαρακτήρισε «άνανδρη επίθεση» και «έγκλημα».
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Επιθέσεις σε στόχους στο Αφγανιστάν με δεκάδες νεκρούς τρομοκράτες

Η κυβέρνηση του Πακιστάν εξαπέλυσε χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν εναντίον «τρομοκρατών» του Κινήματος των Ταλιμπάν, σκοτώνοντας 29 άτομα, ως αντίποινα για πρόσφατες επιθέσεις στην πακιστανική επικράτεια.
Σημαίες Ινδίας Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο εκρήξεις στο Πακιστάν με επτά νεκρούς

Δύο εκρήξεις σε δρόμο στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σκότωσαν επτά άτομα και τραυμάτισαν τρεις, όταν επλήγη ημιφορτηγό με επιβάτες από εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό.