ΓΔ: 1041.13 0.79% Τζίρος: 100.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:55:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κολομβία: Ανακοινώθηκε η πρώτη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης - ανταρτών

Οι διαπραγματεύσεις με το ELN, που είχαν διακοπεί το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση έπειτα από επίθεση σε σχολή της αστυνομίας με 22 νεκρούς, ξανάρχισαν με απόφαση του προέδρου Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο.

Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε χθες Σάββατο τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τον ELN για την επιστροφή αυτοχθόνων εκτοπισμένων στα εδάφη τους, στο δυτικό τμήμα της χώρας, την πρώτη αφότου ξανάρχισαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την οργάνωση ανταρτών αυτή. «Το πρώτο πράγμα για το οποίο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον ELN, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι να επιτραπεί η επιστροφή των πληθυσμών που εκτόπισε αυτή η οργάνωση» στα εδάφη τους, τόνισε ο πρόεδρος, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης στη Δαμπέιμπα (βορειοδυτικά).

Δεν διευκρίνισε την ημερομηνία επιστροφής των αυτοχθόνων, που είχαν εγκαταλείψει τα εδάφη που κατείχαν νόμιμα στις περιφέρειες Τσοκό (βορειοδυτικά) και Ρισαράλδα (κεντροδυτικά) εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα σε διακινητές ναρκωτικών, ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες και μαχητές του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία. Οι διαπραγματεύσεις με τον ELN, που είχαν διακοπεί το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση έπειτα από επίθεση σε σχολή της αστυνομίας με 22 νεκρούς, ξανάρχισαν με απόφαση του προέδρου Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο.

Αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και του ELN ξεκίνησαν τις νέες συνομιλίες την 21η Νοεμβρίου στη Βενεζουέλα. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ωφελήσει μια κοινότητα που προχώρησε σε καταλήψεις διαφόρων πάρκων στην Μπογοτά από τα τέλη του 2020, εν είδει διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια με την αστυνομία. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση και ο ELN δεν έχουν συμφωνήσει σε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, όμως τον Οκτώβριο αποφάσισαν να συνεχίσουν από εκεί που είχαν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις, με άλλα λόγια οι συνομιλίες να βασιστούν «στο σύνολο των συμφωνιών και της προόδου που είχαν εξασφαλιστεί μετά την υπογραφή της ατζέντας την 30ή Μαρτίου 2016».

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέρη έκαναν χειρονομίες «οικοδόμησης εμπιστοσύνης», προχωρώντας αντίστοιχα στην απελευθέρωση αιχμαλώτων και ομήρων και στη μείωση των επιχειρήσεων στο πεδίο. Σύμφωνα με τις αρχές και ανεξάρτητο ινστιτούτο μελετών, ο ELN διαθέτει σήμερα 2.500 πολεμιστές, από περίπου 1.800 όταν άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις με την τότε κυβέρνηση. Ο ELN, τον οποίο ίδρυσαν το 1964 ριζοσπαστικοποιημένοι ρωμαιοκαθολικοί ιερωμένοι, φοιτητές κι εργάτες, εμπνεόμενοι από τη δράση του Τσε Γκεβάρα και την επανάσταση στην Κούβα, χαρακτηρίζεται επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, αφού οι πρώην Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης με την τότε κυβέρνηση το 2016.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Κυβέρνηση και ELN συζητούν «εκτάκτως» στο Καράκας για κατάπαυση πυρός

«Η αντιπροσωπεία της κολομβιανής κυβέρνησης χαιρετίζει τη φιλοξενία της Βενεζουέλας, που θα φιλοξενήσει έκτακτη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ELN την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε στον Τύπο ο κυβερνητικός διαπραγματευτής Ότι Πατίνιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Ερευνα για βιασμούς παιδιών αυτοχθόνων από στρατιωτικούς

Το τηλεοπτικό δίκτυο Univision Noticias αποκάλυψε τον Δεκέμβριο ότι Aμερικανός στρατιωτικός, που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις τάγματος του κολομβιανού στρατού το 2019, κατηγορείται πως κακοποίησε σεξουαλικά δεκάχρονη, από τη φυλή αυτοχθόνων Νουκά.
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Συμφωνία κυβέρνησης - ένοπλων οργανώσεων για 6μηνη κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, λέει πως σκοπός του είναι η «ολική» ειρήνη σε μια χώρα όπου ο ατελείωτος εμφύλιος των τελευταίων έξι δεκαετών στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Συνομιλίες κυβέρνησης - ELN ξεκινούν μεθαύριο στη Βενεζουέλα

Οι διαπραγματεύσεις με τον ELN είχαν διακοπεί από τον δεξιό πρώην πρόεδρο Ιβάν Ντούκε (2018-2022) μετά την επίθεση τον Ιανουάριο του 2019 με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εναντίον σχολής της αστυνομίας στην Μπογοτά.