ΓΔ: 2176.73 -0.09% Τζίρος: 99.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:28:42
Σκιά όπλου Κολομβίας
Σκιά όπλου πάνω στη ραγισμένη σημαία της Κολομβίας, σύμβολο ένοπλης σύγκρουσης.

Κολομβία: Ανακοινώθηκε η πρώτη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης - ανταρτών

Οι διαπραγματεύσεις με το ELN, που είχαν διακοπεί το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση έπειτα από επίθεση σε σχολή της αστυνομίας με 22 νεκρούς, ξανάρχισαν με απόφαση του προέδρου Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο.

Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε χθες Σάββατο τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τον ELN για την επιστροφή αυτοχθόνων εκτοπισμένων στα εδάφη τους, στο δυτικό τμήμα της χώρας, την πρώτη αφότου ξανάρχισαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την οργάνωση ανταρτών αυτή. «Το πρώτο πράγμα για το οποίο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον ELN, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι να επιτραπεί η επιστροφή των πληθυσμών που εκτόπισε αυτή η οργάνωση» στα εδάφη τους, τόνισε ο πρόεδρος, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης στη Δαμπέιμπα (βορειοδυτικά).

Δεν διευκρίνισε την ημερομηνία επιστροφής των αυτοχθόνων, που είχαν εγκαταλείψει τα εδάφη που κατείχαν νόμιμα στις περιφέρειες Τσοκό (βορειοδυτικά) και Ρισαράλδα (κεντροδυτικά) εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα σε διακινητές ναρκωτικών, ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες και μαχητές του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία. Οι διαπραγματεύσεις με τον ELN, που είχαν διακοπεί το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση έπειτα από επίθεση σε σχολή της αστυνομίας με 22 νεκρούς, ξανάρχισαν με απόφαση του προέδρου Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο.

Αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και του ELN ξεκίνησαν τις νέες συνομιλίες την 21η Νοεμβρίου στη Βενεζουέλα. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ωφελήσει μια κοινότητα που προχώρησε σε καταλήψεις διαφόρων πάρκων στην Μπογοτά από τα τέλη του 2020, εν είδει διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια με την αστυνομία. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση και ο ELN δεν έχουν συμφωνήσει σε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, όμως τον Οκτώβριο αποφάσισαν να συνεχίσουν από εκεί που είχαν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις, με άλλα λόγια οι συνομιλίες να βασιστούν «στο σύνολο των συμφωνιών και της προόδου που είχαν εξασφαλιστεί μετά την υπογραφή της ατζέντας την 30ή Μαρτίου 2016».

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέρη έκαναν χειρονομίες «οικοδόμησης εμπιστοσύνης», προχωρώντας αντίστοιχα στην απελευθέρωση αιχμαλώτων και ομήρων και στη μείωση των επιχειρήσεων στο πεδίο. Σύμφωνα με τις αρχές και ανεξάρτητο ινστιτούτο μελετών, ο ELN διαθέτει σήμερα 2.500 πολεμιστές, από περίπου 1.800 όταν άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις με την τότε κυβέρνηση. Ο ELN, τον οποίο ίδρυσαν το 1964 ριζοσπαστικοποιημένοι ρωμαιοκαθολικοί ιερωμένοι, φοιτητές κι εργάτες, εμπνεόμενοι από τη δράση του Τσε Γκεβάρα και την επανάσταση στην Κούβα, χαρακτηρίζεται επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, αφού οι πρώην Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης με την τότε κυβέρνηση το 2016.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Πέτρο καταδικάζει τον αποκλεισμό της Κολομβίας από συμμαχία ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, άσκησε κριτική για τον αποκλεισμό της χώρας του από τη νέα συμμαχία εναντίον των ναρκωκαρτέλ που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία δεν προσκλήθηκαν Κολομβία, Βραζιλία και Μεξικό.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Η Κεντροαριστερά πρώτη δύναμη μετά τις βουλευτικές εκλογές

Το Pacto Histórico του προέδρου Πέτρο αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές της Κολομβίας, ξεπερνώντας τη δεξιά και το Δημοκρατικό Κέντρο, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, και γίνεται η μεγαλύτερη δύναμη στο Κογκρέσο.
Ομάδα αστυνομικών Εκουαδόρ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισημερινός: Συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων σε δράσεις κατά ναρκοτρομοκρατών

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισημερινού, με τη στήριξη των ΗΠΑ, έπληξαν καταυλισμό διαφωνούντων πρώην FARC στα σύνορα με Κολομβία, στοχεύοντας εγκληματική οργάνωση ναρκωτικών, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας και τον πρόεδρο Νομπόα.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Κατάσχεση εκρηκτικών ανταρτών στην Μπογοτά πριν τις εκλογές

Οι Αρχές της Κολομβίας εισέβαλαν σε γιάφκα του ELN στην Μπογοτά, εντοπίζοντας πυρομαχικά και εκρηκτικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «τρομοκρατικές ενέργειες» ενόψει των εκλογών του 2025. Οι κάλπες στήνονται Μάρτιο και Μάιο.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το ELN ανακοινώνει μονομερή εκεχειρία στις εκλογές της Κολομβίας

Η οργάνωση ELN ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση του πυρός στις εκλογές της Κολομβίας, εν μέσω έξαρσης βίας. Οι βουλευτικές εκλογές γίνονται στις 8 Μαρτίου και οι προεδρικές στις 31 Μαΐου, με τη χώρα να δοκιμάζεται από ένοπλες εντάσεις.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κολομβία αναγνωρίζει επίσημα τον «παπά αντάρτη» Τόρες, 60 χρόνια μετά

Τα λείψανα του Καμίλο Τόρες, του «παπά αντάρτη» της Κολομβίας και πρωτοπόρου της θεολογίας της απελευθέρωσης, ταυτοποιήθηκαν επίσημα από ομάδα αναζήτησης εξαφανισμένων της εμφύλιας σύρραξης, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.