ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κολομβία: Ανακοινώθηκε η πρώτη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης - ανταρτών

Οι διαπραγματεύσεις με το ELN, που είχαν διακοπεί το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση έπειτα από επίθεση σε σχολή της αστυνομίας με 22 νεκρούς, ξανάρχισαν με απόφαση του προέδρου Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο.

Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε χθες Σάββατο τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τον ELN για την επιστροφή αυτοχθόνων εκτοπισμένων στα εδάφη τους, στο δυτικό τμήμα της χώρας, την πρώτη αφότου ξανάρχισαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την οργάνωση ανταρτών αυτή. «Το πρώτο πράγμα για το οποίο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον ELN, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι να επιτραπεί η επιστροφή των πληθυσμών που εκτόπισε αυτή η οργάνωση» στα εδάφη τους, τόνισε ο πρόεδρος, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης στη Δαμπέιμπα (βορειοδυτικά).

Δεν διευκρίνισε την ημερομηνία επιστροφής των αυτοχθόνων, που είχαν εγκαταλείψει τα εδάφη που κατείχαν νόμιμα στις περιφέρειες Τσοκό (βορειοδυτικά) και Ρισαράλδα (κεντροδυτικά) εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα σε διακινητές ναρκωτικών, ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες και μαχητές του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία. Οι διαπραγματεύσεις με τον ELN, που είχαν διακοπεί το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση έπειτα από επίθεση σε σχολή της αστυνομίας με 22 νεκρούς, ξανάρχισαν με απόφαση του προέδρου Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο.

Αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και του ELN ξεκίνησαν τις νέες συνομιλίες την 21η Νοεμβρίου στη Βενεζουέλα. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ωφελήσει μια κοινότητα που προχώρησε σε καταλήψεις διαφόρων πάρκων στην Μπογοτά από τα τέλη του 2020, εν είδει διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια με την αστυνομία. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση και ο ELN δεν έχουν συμφωνήσει σε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, όμως τον Οκτώβριο αποφάσισαν να συνεχίσουν από εκεί που είχαν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις, με άλλα λόγια οι συνομιλίες να βασιστούν «στο σύνολο των συμφωνιών και της προόδου που είχαν εξασφαλιστεί μετά την υπογραφή της ατζέντας την 30ή Μαρτίου 2016».

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέρη έκαναν χειρονομίες «οικοδόμησης εμπιστοσύνης», προχωρώντας αντίστοιχα στην απελευθέρωση αιχμαλώτων και ομήρων και στη μείωση των επιχειρήσεων στο πεδίο. Σύμφωνα με τις αρχές και ανεξάρτητο ινστιτούτο μελετών, ο ELN διαθέτει σήμερα 2.500 πολεμιστές, από περίπου 1.800 όταν άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις με την τότε κυβέρνηση. Ο ELN, τον οποίο ίδρυσαν το 1964 ριζοσπαστικοποιημένοι ρωμαιοκαθολικοί ιερωμένοι, φοιτητές κι εργάτες, εμπνεόμενοι από τη δράση του Τσε Γκεβάρα και την επανάσταση στην Κούβα, χαρακτηρίζεται επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, αφού οι πρώην Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης με την τότε κυβέρνηση το 2016.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Αντιμέτωπη με την χειρότερη λειψυδρία των τελευταίων δεκαετιών

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που έκανε την εμφάνισή του στην Κολομβία στα τέλη του 2023 συνοδεύτηκε από υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, που προκάλεσαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές και εξάντλησαν τα αποθέματα στους ταμιευτήρες νερού.
businessdaily-Argentina-Javier Milei
ΔΙΕΘΝΗ

Σχόλια του Χαβιέρ Μιλέι προκαλούν κρίση μεταξύ Αργεντινής και Κολομβίας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Πατρίσια Χανιότ, ο πρόεδρος της Αργεντινής αποκάλεσε τον πρόεδρο της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο «κομμουνιστή δολοφόνο που καταστρέφει την χώρα του».
ΔΙΕΘΝΗ

Δήμαρχος και πέντε αυτόχθονες δολοφονήθηκαν στη νοτιοδυτική Κολομβία

Στη χώρα αυτή, οι σφαγές —ταυτόχρονη δολοφονία τριών ή περισσοτέρων ανυπεράσπιστων ανθρώπων στην ίδια τοποθεσία, κατά τον ορισμό του ΟΗΕ— είχαν 300 θύματα μέχρι στιγμής εντός 2023 κι έχουν φθάσει τις 93, σύμφωνα με το ανεξάρτητο ινστιτούτο INDEPAZ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο κολομβιανός στρατός ελευθέρωσε δυο Καναδούς που κρατούνταν όμηροι

Οι απαγωγείς κατάφεραν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσης, σύμφωνα με τον στρατό, ο οποίος προσφέρει αμοιβή για κάθε πληροφορία που θα επέτρεπε να εντοπιστούν.