ΓΔ: 2302.49 -0.07% Τζίρος: 132.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:11:44
afganistan
Φωτο: ΑΠΕ

Καμπούλ: Το Ισλαμικό Κράτος υπεύθυνο για το χτύπημα στην πρεσβεία του Πακιστάν

Το ΙΚ ανέφερε —σύμφωνα με ανακοίνωσή του που εντόπισε το κέντρο παρακολούθησης της δραστηριότητάς των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο SITE— πως «επιτέθηκε στον πρεσβευτή του Πακιστάν», τον οποίο χαρακτήρισε «προδότη».

Η τζιχαντιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε χθες Σάββατο την ευθύνη για την επίθεση αυτής της εβδομάδας στην πρεσβεία του Πακιστάν στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, επιβεβαιώνοντας πως στόχος της ήταν ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής. Το ΙΚ ανέφερε —σύμφωνα με ανακοίνωσή του που εντόπισε το κέντρο παρακολούθησης της δραστηριότητάς των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο SITE— πως «επιτέθηκε στον πρεσβευτή του Πακιστάν», τον οποίο χαρακτήρισε «προδότη», επιβεβαιώνοντας την εκδοχή που έδωσε ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε «απόπειρα δολοφονίας» του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής. Ύποπτος συνελήφθη μετά τα πυρά που τραυμάτισαν πολύ σοβαρά φρουρό της πρεσβείας. Παρότι το Πακιστάν δεν αναγνωρίζει επίσημα το καθεστώς των Ταλιμπάν, κράτησε ανοικτή την πρεσβεία του στην Καμπούλ μετά την επάνοδο των φονταμενταλιστών ισλαμιστών στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021.

Το Πακιστάν διατηρεί περίπλοκη σχέση με τους Ταλιμπάν. Έχει κατηγορηθεί πως τους υποστήριζε κρυφά από την εμφάνισή τους, στις αρχές των χρόνων του 1990, όπως και κατόπιν, έπειτα από τη στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001, παρότι επίσημα διατράνωνε την υποστήριξή του στην Ουάσιγκτον. Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ τη 15η Αυγούστου 2021, εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών και των άλλων ξένων στρατευμάτων έπειτα από δυο δεκαετίες πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν-Πακιστάν: Συγκρούσεις σε στρατηγικό μεθοριακό πέρασμα

Πυρά πυροβολικού και πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά στη μεθοριακή διάβαση Τουράμ Αφγανιστάν-Πακιστάν, με τα δύο κράτη να εμπλέκονται σε αιματηρές συγκρούσεις. Αφγανοί στρατιώτες κινήθηκαν προς τα σύνορα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν τρεις Πακιστανούς στρατιώτες

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απελευθέρωσε τρεις Πακιστανούς στρατιώτες, αιχμαλώτους από τις συγκρούσεις του Οκτωβρίου, και τους παρέδωσε στη Σαουδική Αραβία, η οποία μεσολάβησε για την απελευθέρωσή τους.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Επιτρέπει προσωρινά ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ προς Αφγανιστάν

Το Πακιστάν εγκρίνει περιορισμένη δίοδο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ προς το Αφγανιστάν μετά τις συγκρούσεις του Οκτωβρίου ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά για εμπόριο και μετανάστευση με σοβαρές οικονομικές απώλειες
Ινδία Πακιστάν σκακιέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Καμπούλ κατηγορεί το Πακιστάν για βομβαρδισμό στην Πακτίκα

Το Πακιστάν βομβάρδισε περιοχές στο Αφγανιστάν το βράδυ, παραβιάζοντας την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί μετά από συγκρούσεις στα σύνορα, σύμφωνα με την Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν για αντίποινα.
Έκρηξη στο αεροδρόμιο Καμπούλ
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση αυτοκτονίας με 7 νεκρούς Πακιστανούς στρατιώτες στα σύνορα

Επτά Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε επίθεση ενόπλων σε στρατόπεδο στο βόρειο Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, εν μέσω εκεχειρίας που αναμένεται να λήξει σήμερα.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκκληση ΓΓ για τέλος συγκρούσεων Αφγανιστάν-Πακιστάν, χαιρετίζει εκεχειρία

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για τις συγκρούσεις Αφγανιστάν-Πακιστάν με θύματα αμάχους, καλωσορίζει την προσωρινή εκεχειρία και καλεί σε διάλογο για οριστική παύση των εχθροπραξιών, σύμφωνα με την UNAMA.