ΓΔ: 2617.02 -0.49% Τζίρος: 235.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σήμα Bayer εσωτερικού χώρου
Φώτο: Shutterstock

Αποζημίωση της Bayer σε Γάλλο αγρότη για το ζιζανιοκτόνο της Monsanto

Ο Γάλλος αγρότης είχε ισχυριστεί ότι οι αναθυμιάσεις που εισέπνευσε από το ζιζανιοκτόνο Lasso, ένα προϊόν το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε από τη γαλλική αγορά, του προκάλεσαν νευρολογικά προβλήματα.

Γαλλικό δικαστήριο διέταξε την γερμανική εταιρεία Bayer να καταβάλει αποζημίωση ύψους 11.000 ευρώ σε έναν αγρότη για την ακούσια εισπνοή ζιζανιοκτόνου, τερματίζοντας έτσι έναν δικαστικό αγώνα που διήρκεσε 15 χρόνια, μετέδωσαν σήμερα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

«11.000 ευρώ για τόσο μεγάλη θυσία», δήλωσε στο franceinfo ο Πολ Φρανσουά, ο οποίος είχε ζητήσει αποζημίωση μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ. Η Bayer Γαλλίας δεν απάντησε άμεσα στο Reuters κληθείσα να σχολιάσει. Σύμφωνα με το franceinfo και την Le Monde, το ακριβές ποσό της αποζημίωσης είναι 11.135 ευρώ.

Ο αγρότης είχε ισχυριστεί ότι οι αναθυμιάσεις που εισέπνευσε από το ζιζανιοκτόνο Lasso, ένα προϊόν το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε από τη γαλλική αγορά, του προκάλεσαν νευρολογικά προβλήματα, ανάμεσά τους απώλεια μνήμης, λιποθυμίες και πονοκεφάλους. Το περιστατικό συνέβη το 2004.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε το 2020 έφεση της παρασκευάστριας εταιρείας του Lasso, της Monsanto, η οποία στο μεταξύ είχε γίνει θυγατρική της Bayer, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να αποφασίσει το δικαστήριο της Λιόν το ύψος της αποζημίωσης που θα επιδίκαζε στον αγρότη.

Υπενθυμίζουμε πως το 2020 η Bayer είχε κληθεί να κλείσει τον κύκλο των 75.000 προσφυγών που είχαν κατατεθεί εις βάρος της Monsanto και το ζιζανιοκτόνο Roundup και έχει βρεθεί στο στόχαστρο λόγω της ουσίας γλυφοσάτη που περιέχει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Απέλαση δύο Ιρανών διπλωματών ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Μπαρό

Η Γαλλία θα απελάσει δύο ιρανούς διπλωμάτες, ως απάντηση στην άρνηση του Ιράν να επιτρέψει την επιστροφή υπαλλήλων της γαλλικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, μετά από διπλωματική διαμάχη και περιστατικά εκφοβισμού.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Έρευνα για ρωσική ανάμειξη σε βάρος δύο προεδρικών υποψηφίων

Η εισαγγελία του Παρισιού ερευνά ύποπτη ρωσική ανάμειξη ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027, με στόχο τους Φιλίπ, Ατάλ και Γκλυξμάν, εν μέσω ενεργειών αποσταθεροποίησης από φιλορωσικά δίκτυα.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Διαμαρτυρίες πυρόπληκτων κατά Λεκορνί - 100 εκατ. μέτρα

Έντονες αποδοκιμασίες δέχθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί από κατοίκους της Λε Πορζ, επειδή δεν συναντήθηκε μαζί τους κατά την επίσκεψή του στην πληγείσα από φωτιά περιοχή, με πλήθος να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του.
Πύργος του Άιφελ Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το Συνταγματικό Συμβούλιο σταμάτησε την απαγόρευση social media για ανήλικους

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας έκρινε ότι η απαγόρευση social media για ανήλικους κάτω των 15 ετών παραβιάζει δυσανάλογα την ελευθερία έκφρασης. Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το νόμο μέχρι την άνοιξη του 2027.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το Συνταγματικό Συμβούλιο «φρενάρει» την απαγόρευση social media σε ανηλίκους κάτω των 15

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας απέρριψε την απαγόρευση χρήσης social media από ανηλίκους κάτω των 15 ετών, χαρακτηρίζοντάς τη δυσανάλογη παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης, ενώ δεν έκρινε για την απαγόρευση κινητών στα λύκεια.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Καταστροφικές πυρκαγιές σε Γερμανία, Γαλλία και Κροατία – Μαζικές εκκενώσεις

Περίπου 1.800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τα ξημερώματα από τα σπίτια τους σε χωριό στα σύνορα Γερμανίας-Βελγίου λόγω πυρκαγιάς. Η εκκένωση ολοκληρώθηκε και οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν σε κέντρο αρωγής σε γειτονικό χωριό.