ΓΔ: 2158.04 1.76% Τζίρος: 224.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Διάστημα
Φωτο: ΑΠΕ

Κάμερες βουλγαρικής κατασκευής πιθανόν να προσεδαφιστούν στον Άρη το 2025

Διακόσιες κάμερες Imperx βρίσκονται σήμερα σε τροχιά γύρω από τη Γη σε δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Η ομάδα του δρ Ντίνεφ είναι έτοιμη με τις κάμερες για τις επόμενες διαστημικές πτήσεις Artemis μέχρι το 2027.

Κάμερες βουλγαρικής κατασκευής ενδέχεται να προσεδαφιστούν στον Άρη το 2025, σε μια επανδρωμένη αποστολή που θα σηματοδοτήσει το αποκορύφωμα του προγράμματος Artemis της NASA, δήλωσε ο δρ Πέτκο Ντίνεφ σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην βουλγαρική κρατική τηλεόραση.

Το διαστημόπλοιο Artemis 1 Orion έπεσε με επιτυχία στον Ειρηνικό Ωκεανό την Κυριακή μετά από μια αποστολή 25 ημερών που το έφερε σε σεληνιακή τροχιά. Η εκτόξευση του ενισχυτικού πυραύλου Orion's Space Launch System (SLS) από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 16 Νοεμβρίου καταγράφηκε από 14 ενσωματωμένες κάμερες αεροδιαστημικής απεικόνισης κατασκευασμένες και συναρμολογημένες από δέκα Βούλγαρους στο γραφείο της εταιρείας Imperx του δρ Ντίνεφ στο Μπόκα Ράτον της Φλόριντα.

«Μόνο και μόνο η ευκαιρία να είμαι μέρος του προγράμματος του Άρη είναι απίστευτη, όπως και το γεγονός ότι η NASA μας εμπιστεύεται και συνεχίζει να μας εμπιστεύεται», πρόσθεσε. Ο δρ Ντίνεφ ελπίζει ότι και η ομάδα του θα είναι μέρος αυτής της αποστολής. Οι κάμερες που θα πετάξουν στον Άρη απαιτούν την καλύτερη δυνατή προστασία των ηλεκτρονικών από την ακτινοβολία στο εξωδιάστημα.

Διακόσιες κάμερες Imperx βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τη Γη σε δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Η ομάδα του δρ Ντίνεφ είναι έτοιμη με τις κάμερες για τις επόμενες διαστημικές πτήσεις Artemis μέχρι το 2027. Η NASA έχει ήδη δοκιμάσει τις συσκευές για υψηλότερη έκθεση σε ακτινοβολία και δονήσεις και έχουν εγκριθεί.

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Βουλγαρία εμπλέκεται σε αυτά τα τεράστια προγράμματα της NASA», δήλωσε ο επιστήμονας στην κρατική τηλεόραση.

 

 

 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λάργκο Σόφιας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία υιοθετεί το ευρώ, 20 χρόνια μετά την είσοδό της στην ΕΕ

Η Βουλγαρία έγινε η 21η χώρα της ευρωζώνης, υιοθετώντας το ευρώ και εγκαταλείποντας το λέβ. Χιλιάδες γιόρτασαν στη Σόφια, με αγωνία για άνοδο τιμών και ελπίδα για ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς με την Ευρώπη.
Σημαία Βουλγαρίας φρούριο
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Το ευρώ συμβολίζει ένταξη, όχι απλώς οικονομία ή νόμισμα

Ο διοικητής της Βουλγαρικής Εθνικής Τράπεζας, Ντιμίταρ Ράντεφ, τόνισε πως η υιοθέτηση του ευρώ το 2026 είναι σύμβολο ένταξης σε χώρο κοινών κανόνων, χωρίς να σβήνει την ιστορία του βουλγαρικού λεβ και της εθνικής ταυτότητας.
Σχέδιο Ανάκαμψης Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια λαμβάνει 1,47 δισ. ευρώ από τρίτη δόση ανάκαμψης

Η Βουλγαρία έλαβε 1,47 δισ. ευρώ από την τρίτη πληρωμή του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ, καθώς υλοποίησε 48 από τους 50 στόχους. Τα χρήματα καλύπτουν 22 μεταρρυθμίσεις και 19 επενδύσεις, αυξάνοντας συνολικά τα φετινά κεφάλαια στα 1,9 δισ. ευρώ.
Σημαία Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία στην ευρωζώνη από 1/1/2026: Eνθουσιασμός και ανησυχία

Τράπεζες, επιχειρήσεις και καταναλωτές στη Βουλγαρία ετοιμάζονται για το τέλος του λεβ και την ένταξη στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2026. Το βήμα προκαλεί ενθουσιασμό αλλά και σκεπτικισμό. Οι επιχειρήσεις στηρίζουν τη μετάβαση.