ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Κόλαφος για Τραμπ, κατηγορείται ότι υποκίνησε την επίθεση στο Καπιτώλιο

Η πολυαναμενόμενη έκθεση της επιτροπής έρευνας του Κογκρέσου για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο παρέχει έναν οδικό χάρτη για πιθανές ποινικές διώξεις κατά του Τραμπ και άλλων.

Η πιο προβεβλημένη έρευνα του Κογκρέσου μετά το Γουότεργκεϊτ κατέληξε χθες, Πέμπτη, στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέδωσε σκοπίμως ψευδείς ισχυρισμούς για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και υποκίνησε όχλο υποστηρικτών του να επιτεθεί στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση 8 κεφαλαίων και 845 σελίδων της επιτροπής έρευνας του Κογκρέσου για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο παρέχει έναν οδικό χάρτη για πιθανές ποινικές διώξεις κατά του Τραμπ και άλλων.

Γραμμένο σε αφηγηματική μορφή, το έγγραφο αναλύει την ιστορία, την οποία εξέθεσε η επιτροπή στις τηλεοπτικές ακροάσεις της νωρίτερα φέτος.

Η επιτροπή ψήφισε τη Δευτέρα να παραπέμψει τα ευρήματά της στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την πιθανή άσκηση δίωξης. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται τέσσερις πιθανές ομοσπονδιακές κατηγορίες κατά του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι παρέσχε βοήθεια και ενθάρρυνση σε πρόσωπα που μετείχαν σε εξέγερση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει τη δική του έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς.

«Καθώς θα διαβάζετε αυτήν την έκθεση, παρακαλούμε να εξετάσετε αυτό: ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μαζί με πολλούς από τους διορισμένους αξιωματούχους που περιέβαλλαν τον Ντόναλντ Τραμπ, εργάστηκαν για να αποτρέψουν πολλά από τα χειρότερα τμήματα του σχεδίου του Τραμπ που είχε στόχο να ανατραπούν οι εκλογές», γράφει η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, η Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, στον πρόλογο της έκθεσης.

«Αυτό δεν ήταν κάτι δεδομένο. Είναι παρήγορο να υποθέτουμε ότι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας μας θα αντιστέκονται πάντα σε αυτούς που προσπαθούν να ανατρέψουν το Σύνταγμά μας εκ των ένδον. Αλλά τα θεσμικά μας όργανα είναι ισχυρά μόνον όταν αυτοί που κατέχουν αξίωμα είναι πιστοί στο Σύνταγμα», προσθέτει.

Η έκθεση ξεκινάει με τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές και τα στοιχεία που συνέλεξε η επιτροπή ότι ο Τραμπ σκόπευε να ανακηρύξει τη νίκη του το βράδυ των εκλογών ανεξάρτητα από το τι θα έδειχναν τα αποτελέσματα.

Τεκμηριώνει ότι ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του προσπάθησαν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, επικαλούμενη λεπτομερώς δικαστικές υποθέσεις, προσφυγές σε νομοθέτες πολιτειών να απορρίψουν καταμετρήσεις ψήφων και εκστρατεία άσκησης πιέσεων σε αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης για να παρέμβουν και να δηλώσουν, χωρίς στοιχεία, ότι οι εκλογές εκλάπησαν.

Όπως και η σειρά ακροάσεων της επιτροπής, η έκθεση συμπεραίνει ότι για 187 λεπτά ο Τραμπ καθόταν σε τραπεζαρία του Λευκού Οίκου την 6η Ιανουαρίου του 2021 παρακολουθώντας, καθώς όχλος έσπαγε παράθυρα και κατέστρεφε το Καπιτώλιο, αγνοώντας την οικογένειά του, το προσωπικό και άλλους Ρεπουμπλικανούς, που όλοι τον παρότρυναν να επέμβει.

«Η χώρα μας έχει φτάσει πολύ μακριά για να επιτρέψει σε έναν ηττημένο πρόεδρο να μετατραπεί σε έναν επιτυχημένο τύραννο, ανατρέποντας τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, υποδαυλίζοντας τη βία και, όπως το είδα, ανοίγοντας την πόρτα σε αυτούς στη χώρα μας των οποίων το μίσος και η μισαλλοδοξία απειλούν την ισότητα και τη δικαιοσύνη για όλους τους Αμερικανούς», σημειώνει στον πρόλογο της έκθεσης ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Δημοκρατικός Μπένι Τόμσον.

Κατά την 18μηνη έρευνα συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 1.000 καταθέσεις, ανάμεσά τους πολλές υψηλόβαθμων συμβούλων του Τραμπ, αξιωματούχων της κυβέρνησης και μελών της οικογένειάς του.

Ο Τόμσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι το μεγαλύτερο μέρος του μη ευαίσθητου χαρακτήρα υλικού που συγκεντρώθηκε από την επιτροπή θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από το τέλος του έτους. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πόσα έγγραφα θα δημοσιοποιηθούν ούτε τι θα χαρακτηριστεί ευαίσθητου χαρακτήρα.

Η έκθεση, η οποία πιθανόν σηματοδοτεί την τελευταία πράξη της διακομματικής επιτροπής, περιλαμβάνει κατάλογο με 11 συστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται αλλαγές στην εποπτεία της Αστυνομίας του Καπιτωλίου, νέες προστασίες για τους εργαζόμενους στις εκλογές και τον χαρακτηρισμό επισήμως των ταραχών ως εξέγερσης ώστε να απαγορευθεί η ανάδειξή τους στο μέλλον σε αξιώματα βάσει της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος.

Στο έγγραφο περιλαμβάνονται επίσης τέσσερις παραπομπές σε θέματα, μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση που υπήρχε πίσω από την πορεία διαμαρτυρίας του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου και οι αστοχίες των υπηρεσιών πληροφοριών που επέτρεψαν να συμβεί η επίθεση.

Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι θα αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 3 Ιανουαρίου, έχουν δηλώσει ότι δεν σχεδιάζουν να συνεχιστεί η δουλειά της επιτροπής που διερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο. Μάλιστα, ο ηγέτης της σημερινής μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, που είναι το φαβορί για να αναλάβει την προεδρία του σώματος το ερχόμενο έτος, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να διεξαγάγουν έρευνα για τις εργασίες της ίδιας της επιτροπής διερεύνησης των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου του 2021.

Η δήλωση αυτή οδήγησε την επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της και ενδεχομένως εκατομμύρια σελίδες σχετικών αποδεικτικών στοιχείων σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε αντιτρομοκρατική στρατηγική για τη Δύση

Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νέα αντιτρομοκρατική στρατηγική με στόχο την εξουδετέρωση απειλών στο δυτικό ημισφαίριο και την αποδυνάμωση των καρτέλ, ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Σεμπάστιαν Γκόρκα.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Έτοιμοι για όλα τα σενάρια, διαρκής επαφή με ΗΠΑ για Ιράν

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε πιθανό σενάριο, επισημαίνοντας τον πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ και στόχο την απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου και τη διάλυση των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν επιδιώκει διαπραγματεύσεις για συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ τόνισε ξανά ότι το Ιράν επιδιώκει διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η κατάσταση στο Ιράν εξελίσσεται ομαλά και σύντομα θα φανεί αν μπορεί να επιτευχθεί μια αμοιβαία ικανοποιητική συμφωνία.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Βατικανό: «Περίεργη» η κριτική Τραμπ στον Πάπα, λέει ο καρδινάλιος Παρολίν

Ο καρδινάλιος Παρολίν χαρακτήρισε «περίεργες» τις επιθέσεις Τραμπ στον πάπα Λέοντα ΙΔ΄ για το Ιράν. Απέφυγε να κάνει περαιτέρω σχόλια, ενώ αύριο ο πάπας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρούμπιο στο Βατικανό.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ αγνοεί πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, λέει ισραηλινή πηγή

Ισραηλινή πηγή ανέφερε ότι το Ισραήλ αγνοούσε πιθανή συμφωνία Τραμπ με το Ιράν για λήξη του πολέμου και άνοιγμα της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, ενώ προετοιμαζόταν για κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τέλος στον πόλεμο με το Ιράν αν τηρηθούν οι συμφωνίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αν το Ιράν τηρήσει τις συμφωνίες, μπορεί να τελειώσει η σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν και να ανοίξει το Στενό του Ορμούζ. Διαφορετικά, απειλεί με κλιμάκωση στρατιωτικών επιθέσεων.