ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ζήτησε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου

Μετά τις πρόσφατες εντάσεις με τη γειτονική Σερβία, το Κόσοβο επιθυμεί να αυξηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφός του.

Έκκληση για ενισχυμένη παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη χώρα του έκανε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι.

«Μια μαζική ενίσχυση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη χώρα μας θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt.

Μετά τις πρόσφατες εντάσεις με τη γειτονική Σερβία, το Κόσοβο επιθυμεί να αυξηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφός του. Η Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR), παρούσα στην περιοχή από τους βομβαρδισμούς του 1999, σήμερα αριθμεί σχεδόν 3.800 άνδρες και γυναίκες, γράφει το Bloomberg.

«Μια αύξηση των στρατιωτών στην παρεχόμενη από το ΝΑΤΟ ειρηνευτική δύναμη KFOR θα υποστήριζε τις προσπάθειές μας στην άμυνα», είπε ο Κούρτι, επικαλούμενος τη συσσώρευση σερβικών δυνάμεων και πυροβολικού στα σύνορα, αλλά και την εντατικοποίηση της ρητορικής από τη Ρωσία και τη Σερβία ως λόγους για τους οποίους χρειάζονται περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει πληθυσμό 1,8 εκατομμυρίων, κυρίως αλβανικής καταγωγής, αλλά και περισσότερους από 100.000 Σέρβους. Οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν τον Αύγουστο όταν οι αρχές της Πρίστινας επιδίωξαν να αναγκάσουν τους Σέρβους της μειονότητας να αποκτήσουν πινακίδες αυτοκινήτων και προσωπικά έγγραφα που εκδίδονται από την κυβέρνηση του Κοσόβου και όχι από τη σερβική. Η περιοχή, αντίστοιχα, θεωρείται ιστορικό εθνικό λίκνο για τους Σέρβους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Serbia, Servia, Vucic
ΔΙΕΘΝΗ

Βούτσιτς: Η επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία σκότωσε το Διεθνές Δίκαιο

Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «υποκριτική και διπρόσωπη» τη στάση της Δύσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 24 ετών από τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ.
Kosovo
ΔΙΕΘΝΗ

To Κόσοβο κατέληξε σε συμφωνία με τη Σερβία για εξομάλυνση των σχέσεων

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι στη συνάντηση στην Οχρίδα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, υπήρξε συμφωνία για σημαντικά σημεία του οδικού χάρτη για την υλοποίηση του ευρωπαϊκής πρότασης.
Kosovo
ΔΙΕΘΝΗ

Βούτσιτς και Κούρτι συμφώνησαν στο ευρωπαϊκό σχέδιο για το Κόσοβο

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο αποτελεί πλέον δημόσιο έγγραφο και θα αναρτηθεί σύντομα στο διαδίκτυο, καθώς οι δυό ηγέτες, δήλωσαν πως υπάρχει ανάγκη να γίνουν και άλλες συναντήσεις για το περιεχόμενο του σχεδίου.
Serbia, Servia, Vucic
ΔΙΕΘΝΗ

Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Άλμπιν Κούρτι

Ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου καλούνται σήμερα, να αποφανθούν οριστικά για το «γαλλογερμανικό» σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας .