ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Πτώση στο 8,6% για τον πληθωρισμό σε Γερμανία, ελπίδες για αποφυγή ύφεσης

Υποχώρηση σε μονοψήφιο ποσοστό και υψηλότερα του αναμενόμενου για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι οφείλεται κυρίως στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Τα μέτρα στήριξης για το κόστος της ενέργειας από τη γερμανική κυβέρνηση συντέλεσαν σημαντικά στην υποχώρηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο με ρυθμό ταχύτερο του αναμενόμενου. 

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,6%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσεις ότι θα υποχωρούσε στο 9,1%, ενώ τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 11,3%. Ο «κλασσικός» πληθωρισμός και όχι αυτός που καταγράφει η Eurostat, έφθασε στο 9,6%, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφώνονταν στο 10,2%. Για το σύνολο του έτους έφθασε στο 8,7%, το υψηλότερο επίπεδο από την δεκαετία του ’90. 

Παρά, πάντως, την υποχώρηση, όπως ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας, οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται σημαντικά, γεγονός το οποίο πλήττει τους περισσότερο ευάλωτους πολίτες. 

«Οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανό να παραμείνουν πεισματικά υψηλές φέτος», δήλωσε ο Γκέοργκ Κράμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, ο οποίος εκτιμά ότι η κρατική βοήθεια μείωσε τον πληθωρισμό κατά περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες. 

Η Bundesbank προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 7% το 2023 και προειδοποίησε να μην παρερμηνεύονται μεμονωμένες αναφορές στοιχείων ως μεταβολή της τάσης, επικαλούμενη «μεγάλη αβεβαιότητα». 

«Ο πληθωρισμός στη Γερμανία δεν είναι πλέον μόνο ένας πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας, αλλά έχει επηρεάσει σχεδόν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες», δήλωσε ο Φρ. Χάιμαν,  οικονομολόγος του ερευνητικού ινστιτούτου ZEW.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, Times, Plithorismos
ΔΙΕΘΝΗ

«Βουτιά» πληθωρισμού σε Γερμανία και Ισπανία αλλά «επιμένει» ο δομικός

Στο 7,8% υποχώρησε ο γερμανικός πληθωρισμός τον Μάρτιο, ενώ στην Ισπανία αποκλιμακώθηκε στο 3,1%, αίροντας μέρος των πιέσεων για την ΕΚΤ. Παραμένει, όμως, σε υψηλά επίπεδα ο δομικός δείκτης.
germany-recession
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στο 10% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, λιγότερες αποταμιεύσεις

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Postbank, το 53,9% των Γερμανών αποταμιεύει πλέον πολύ λιγότερο έως καθόλου, εξαιτίας της επιβάρυνσης που προκαλούν οι υψηλές τιμές ενέργειας.