ΓΔ: 2002.91 -0.42% Τζίρος: 176.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πλήθος και διασώστες Ισραήλ
Διασώστες και πλήθος μετά από ποδοπάτημα στο Ισραήλ κατά τη γιορτή Lag B'Omer

Ισραήλ: Διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ

Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, ανέλαβε στις 29 Δεκεμβρίου επικεφαλής μιας κυβέρνησης που σχηματίστηκε με τη σύμπραξη ακροδεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων.

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ κατά της νέας κυβέρνησης υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου -- της πιο δεξιάς στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές. «Ενωμένοι ενάντια στον φασισμό και το απαρτχάιντ», «Η δημοκρατία σε κίνδυνο», έγραφαν ορισμένα από τα πλακάτ που κρατούσαν διαδηλωτές, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, ανέλαβε στις 29 Δεκεμβρίου επικεφαλής μιας κυβέρνησης που σχηματίστηκε με τη σύμπραξη ακροδεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων. «Ήρθα εδώ σήμερα μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους. Είναι η πρώτη φορά, αλλά (το κίνημα διαμαρτυρίας) θα έχει διάρκεια», είπε ο Ομέρ, ένας διαδηλωτής που εργάζεται σε εταιρεία τεχνολογίας στο Τελ Αβίβ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη γνωστοποιήσει τις προθέσεις του: μεταξύ άλλων, να συνεχίσει τον εποικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που εγείρουν ανησυχίες (όπως π.χ. ορισμένες που αφορούν το δικαστικό σύστημα ή την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+).

Μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη στον Τύπο, προβλέπει ότι το κοινοβούλιο θα μπορεί με απλή πλειοψηφία να ακυρώσει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Δεν θέλουμε να δούμε τη δημοκρατία μας να εξαφανίζεται και το Ανώτατο Δικαστήριο να καταστρέφεται. Θέλουμε να ελέγχεται η κυβέρνηση», εξήγησε στο AFP ο Ασάφ, ένας δικηγόρος που αρνήθηκε να γνωστοποιήσει το επώνυμό του.

Ανεμίζοντας σημαίες του Ισραήλ και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, οι διαδηλωτές σήκωσαν πανό που υπενθύμιζαν τις κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ξυπνώντας μνήμες από το κίνημα διαμαρτυρίας του 2020 που ζητούσε την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Ο ηγέτης του Λικούντ υποχρεώθηκε να παραιτηθεί τον Ιούνιο του 2021 και την εξουσία ανέλαβε μια ετερόκλητη συμμαχία υπό την ηγεσία των Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισραηλινό μαχητικό αεροσκαφος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν περιοχές στην πόλη της Γάζας

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Γάζα λίγο μετά την εντολή του Νετανιάχου για άμεσες επιθέσεις, καταγγέλλοντας παραβίαση της εκεχειρίας από τη Χαμάς, σύμφωνα με μαρτυρίες και επίσημη ανακοίνωση.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή για άμεσες επιθέσεις στη Γάζα

Ο Νετανιάχου διέταξε άμεσες σφοδρές επιθέσεις στη Γάζα, κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η Χαμάς παρέδωσε ξανά λείψανα ομήρου που είχε ήδη παραλάβει ο ισραη
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Εντολή για άμεσες επιθέσεις στη Γάζα έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή για άμεσες σφοδρές επιθέσεις στη Γάζα, κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου μετά από συνεδρίαση για θέματα ασφάλειας.
Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα του Ισραηλινού πρέσβη στην Ελλάδα για την 28η Οκτωβρίου

Ο Ισραηλινός πρέσβης Νόαμ Κατς ευχήθηκε για την 28η Οκτωβρίου, τονίζοντας πως το «ΟΧΙ» συμβολίζει θάρρος, ενότητα και ανθεκτικότητα και συνεχίζει να εμπνέει δύναμη, ελευθερία και αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό.