Φώτο: Shutterstock

Το Libra απέτυχε πριν καν ξεκινήσει

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ελβετίας και υπουργός Οικονομικών της χώρας Ουέλι Μάουερ δήλωσε πως το φιλόδοξο κρυπτονόμισμα του Facebook, με την μορφή που έχει τώρα, έχει ήδη αποτύχει.

Οι επιφυλάξεις από στελέχη της Fed και η παραδοχή από στέλεχος της Libra Association πως το σχέδιο του Libra παραμένει ασαφές, που εκφράστηκαν νωρίτερα μέσα στον μήνα έχουν κάνει δύσκολο το κλίμα για το κρυπτονόμισμα του Facebook.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ελβετίας όπου το ψηφιακό νόμισμα του Facebook επιδιώκει ρυθμιστική έγκριση, δήλωσε πως το Libra έχει αποτύχει σαν πρότζεκτ γιατί οι τράπεζες δεν θα το στήριζαν με την μορφή που έχει τώρα.

Όπως αναφέρει το CNBC, ο Ουέλι Μάουερ, που είναι υπουργός Οικονομικών και απερχόμενος πρόεδρος της χώρας είπε στο ελβετικό δίκτυο SRF: «Δεν νομίζω (ότι το Libra έχει κάποια πιθανότητα στην τρέχουσα μορφή του), επειδή οι κεντρικές τράπεζες δεν θα δεχθούν το καλάθι των νομισμάτων που το υποστηρίζουν. Το πρότζεκτ σε αυτή τη μορφή έχει επομένως αποτύχει». Το Libra δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Το Libra παρουσιάστηκε από τη Facebook τον Ιούνιο. Στελέχη που ασχολούνται με το σχεδιαζόμενο κρυπτονόμισμα, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής τους, έχουν δηλώσει ότι το λανσάρισμά του μπορεί να καθυστερήσει λόγω ρυθμιστικών εμποδίων.

Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα τον Δεκέμβριο η Λέιλ Μπρέιναρντ, μέλος του ΔΣ της Fed σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη ανέφερε μια σημαντική ανησυχία που αφορά το σχέδιο Libra της Facebook και είναι η πιθανότητα ένα σύστημα πληρωμών να υιοθετηθεί σε παγκόσμια κλίμακα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να επιβληθεί ως παγκόσμιο νόμισμα.

Η ιδέα της Facebook να καταστήσει το Libra ένα «stablecoin» –ένα ψηφιακό νόμισμα που συνδέεται με κεφάλαια που τυγχάνουν κρατικής στήριξης ή άλλα υγιή περιουσιακά στοιχεία με στόχο να αποφευχθούν οι δραματικές διακυμάνσεις των παραδοσιακών κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin– δεν έχει ακόμα αποδειχθεί», σύμφωνα με την Μπρέιναρντ, ενώ παραμένουν ασαφή τα δικαιώματα για τους καταναλωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμος να πληρώσει περισσότερους φόρους η Facebook εμφανίζεται ο Ζούκερμπεργκ

«Κατανοώ ότι υπάρχει απογοήτευση για το πώς φορολογούνται οι τεχνολογικές εταιρίες στην Ευρώπη. Και εμείς επιθυμούμε φορολογική μεταρρύθμιση και χαίρομαι που ο ΟΟΣΑ το εξετάζει αυτό», αναμένεται να πει ο Ζάκερμπεργκ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.