ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
Φωτο: Shutterstock

Θέλει και η Γαλλία «καλάθι του νοικοκυριού» απέναντι στον πληθωρισμό

Το γαλλικό μοντέλο θα είναι πολύ διαφορετικό από το ελληνικό «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς το «καλάθι κατά του πληθωρισμού» δεν θα επιβληθεί διά νόμου αλλά θα λειτουργήσει σε εθελοντική βάση με 20 βασικά προϊόντα να περιλαμβάνονται σε αυτό.

Προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός «καλαθιού κατά του πληθωρισμού», με πρότυπο το ελληνικό «καλάθι του νοικοκυριού» κινείται η γαλλική κυβέρνηση.«Δεν βρισκόμαστε παρά στην αρχή κάποιων σκέψεων, αλλά η ιδέα είναι να συνεργαστούμε με τους διανομείς για μια ελάχιστη επιλογή περίπου είκοσι βασικών προϊόντων τα οποία θα δεσμεύονταν να πωλούν στη χαμηλότερη δυνατή τιμή προς το συμφέρον των καταναλωτών», δήλωσε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ, υφυπουργός αρμόδια για θέματα κατανάλωσης.

Όπως διευκρίνισε στην εφημερίδα Le Monde, «το καλάθι δεν θα αφορά μόνο προϊόντα διατροφής, αλλά και προϊόντα υγιεινής, όπως οι πάνες για μωρά, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού για τις μονογονεϊκές οικογένειες».

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως η ιδέα είναι εμπνευσμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν τις τιμές, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα οι αρχές εισήγαγαν το «καλάθι του νοικοκυριού» τον Νοέμβριο, το οποίο προσφέρει περίπου 51 βασικά είδη διατροφής σε σταθερές τιμές.

Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι η Γαλλίδα υφυπουργός δεν επιθυμεί να περάσει από ένα κείμενο νόμου και θα προτιμούσε να επιτύχει μια δέσμευση παρόμοια με αυτή του «συμφώνου εμπορικής αλληλεγγύης», που υπογράφηκε στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, όπου οι διανομείς είχαν δεσμευτεί το 2023 να μην προχωρήσουν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις ΜμΕ. Αν και αναγνωρίζει ότι, προς το παρόν, «η κατανάλωση αντέχει και δεν καταρρέει», η υφυπουργός ελπίζει να καταλήξει σε μια δέσμευση «για την άνοιξη», όταν ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω.

Το γαλλικό μοντέλο θα είναι πολύ διαφορετικό από το ελληνικό «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς στη Γαλλία το «καλάθι κατά του πληθωρισμού» δεν θα επιβληθεί διά νόμου αλλά θα λειτουργήσει σε «εθελοντική βάση» με τη γαλλική κυβέρνηση να θέτει το πλαίσιό του, επισημαίνει εξάλλου ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού BFM, ενώ στα θετικά αποτελέσματα που είχε το «καλάθι του νοικοκυριού» στην Ελλάδα ως προς τη μείωση ή τη σταθεροποίηση των τιμών ορισμένων αγαθών αναφέρεται, τέλος, σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα LA DEPECHE.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Supermarket
ΔΙΕΘΝΗ

«Καλάθι νοικοκυριού» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και στη Γαλλία

Η κυβέρνηση θέλει οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής αλλά και οι οικογενειακές δυναστείες που είναι ιδιοκτήτες αλυσίδων παντοπωλείων να πωλούν από τον ερχόμενο μήνα ένα καλάθι περίπου 50 καθημερινών ειδών σε εκπτωτικές τιμές.
ΔΙΕΘΝΗ

Πληθωρισμός και λειτουργικά κόστη οι προκλήσεις της αγοράς εμφιαλωμένων

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP για τα εμφιαλωμένα νερά, η επιβάρυνση στα κόστη υλικών συσκευασίας, μεταφοράς και ενέργειας τριπλασιάστηκε, οδηγώντας τις εταιρείες του κλάδου σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Υπόσχεση Λεμέρ ότι η γαλλική κυβέρνηση θα στηρίξει τους αρτοποιούς

Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση διαθέτει «τα εργαλεία για να κάνει τους προμηθευτές ενέργειας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι του κράτους και των εταιρειών».
gallia, poreies
ΔΙΕΘΝΗ

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η Γαλλία με φόντο τον αυξανόμενο πληθωρισμό

Η απεργία θα πλήξει κυρίως τον δημόσιο τομέα, όπως σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι ουσιαστικά μια παράταση εβδομάδων κινητοποιήσεων που έχουν προκαλέσει προβλήματα στα μεγάλα διυλιστήρια της χώρας.