ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
Η σημαία της Σαουδικής Αραβίας κυματίζει με φόντο το ηλιοβασίλεμα και τα βουνά.

Η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, προϋπόθεση για σχέσεις Σ. Αραβίας - Ισραήλ

H Σαουδική Αραβία έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων αποτελεί απαράβατο όρο για να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία με το Ισραήλ.

Η Σαουδική Αραβία δεν θα εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ αν δεν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε σήμερα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συζήτησαν χθες Πέμπτη το ενδεχόμενο, αναφερόμενοι στη Σαουδική Αραβία, να «επεκταθούν» οι συμφωνίες του Αβραάμ με τις οποίες εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις του Ισραήλ με κάποιες αραβικές χώρες.

«Μια πραγματική εξομάλυνση και μια πραγματική σταθερότητα θα προκύψουν αν δοθεί στους Παλαιστίνιους ελπίδα και αξιοπρέπεια, όσα απαιτούνται για να τους δοθεί ένα κράτος», υπογράμμισε ο μπιν Φαρχάν σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο Twitter.

Η μεγαλύτερη εξαγωγός αργού πετρελαίου παγκοσμίως και η μεγαλύτερη αραβική οικονομία, το βασίλειο αυτό του Κόλπου είναι στενός εταίρος των ΗΠΑ αλλά επιμένει να αρνείται να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ εξαιτίας της κατοχής και του εποικισμού από το εβραϊκό κράτος παλαιστινιακών εδαφών.

Το Ισραήλ κατέλαβε και έχει υπό την κατοχή του από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη και συνεχίζει την πολιτική του εποικισμού, όπως καταγγέλλουν ο ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και η διεθνής κοινότητα.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε χθες ότι ο Σάλιβαν εξέφρασε την αντίθεση της Ουάσινγκτον σε οτιδήποτε θα έθετε εν αμφιβόλω «τη βιωσιμότητα» ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Το Ριάντ είναι αντίθετο στις συμφωνίες του Αβραάμ, τις οποίες υπέγραψαν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στα τέλη του 2020, το Ισραήλ και κάποιες αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων μερικά κράτη του Κόλπου στενοί εταίροι της Σαουδικής Αραβίας, όπως το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όμως η Σαουδική Αραβία έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων αποτελεί απαράβατο όρο για να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία με το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του εκτίμησε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με τη Σαουδική Αραβία θα διευκόλυνε την υπογραφή μιας συμφωνίας με του Παλαιστίνιους, αν και κάτι τέτοιο δεν συνέβη μετά την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Εμιράτα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ελαφρά τραυματίες σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Ντουμπάι μετά από επιθέσεις

Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά κοντά στο Τελ Αβίβ λόγω πτώσης πυρομαχικών κατά τη διάρκεια συναγερμού για ιρανικούς πυραύλους. Οι περισσότεροι έλαβαν φροντίδα στη Μπνέι Μπρακ. Η αεράμυνας ανέφερε ζημιές στο κέντρο της χώρας.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σαουδική Αραβία απειλεί απάντηση με στρατιωτικά μέσα στις επιθέσεις Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η χώρα διατηρεί το δικαίωμα για στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, αν χρειαστεί, ως απάντηση σε επιθέσεις εναντίον κρατών του Κόλπου μετά τον πόλεμο ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σαουδική Αραβία αναφέρει την αναχαίτιση 10 drones τη νύχτα

Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε δέκα drones πάνω από το Ριάντ και ανατολικές περιοχές, ενώ το Ιράν συνεχίζει επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου ως αντίποινα για τον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ.
Καπνός από έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί και 12 τραυματίες από βλήμα, έξι τραυματίες στο Ισραήλ

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 12 τραυματίστηκαν από επίθεση με βλήμα σε κατοικημένη περιοχή της Αλ-Χαρτζ στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας. Νεκροί είναι πολίτες της Ινδίας και του Μπανγκλαντές.