ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Παίζει» με τη χρεοκοπία του Twitter o Μασκ, σενάρια «κουρέματος» δανείων

Εντός της εβδομάδας η πληρωμή δόσης 300 εκατ. δολ. από τα δάνεια που πήρε ο Μασκ για την εξαγορά του Twitter και τα «φόρτωσε» στην εταιρεία. Ο ίδιος δεν θέλει να πληρώσει, δεν αποκλείεται να ζητηθεί προστασία από τους πιστωτές.

Αντιμέτωπο ακόμη και με χρεοκοπία βρίσκεται το Twitter, λίγους μήνες μετά την εξαγορά του από τον Έλον Μασκ, καθώς καλείται εντός της εβδομάδας να καταβάλει τόκους δανείου ύψους 300 εκατ. δολ., την ίδια ώρα που το νέο αφεντικό του υποστηρίζει ότι τα μετρητά της εταιρείας φθάνουν οριακά στο ένα δισ. 

Ο Μασκ φρόντισε να προειδοποιήσει, ελάχιστες ημέρες μετά την απόκτηση του Twitter, μία από τις πιο δημοφιλής πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ότι μπορεί να χρεοκοπήσει καθώς παραμένει «μία μηχανή που χάνει χρήμα» και που πρέπει να αλλάξει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας της προκειμένου να σωθεί. 

Όμως, οι συνθήκες στις αγορές αλλά και η συμπεριφορά του ίδιου του Μασκ δεν φαίνεται να βοηθούν, με τα διαφημιστικά έσοδα, τη βασική πηγή εσόδων που έχει η πλατφόρμα, να έχουν βουλιάξει 40% και αρκετές εταιρείες να σημειώνουν ότι αποχωρούν από την πλατφόρμα λόγω φόβων ότι η νέα πολιτική που εφαρμόζει ο Μασκ μπορεί ακόμη και να πλήξει την εικόνα τους. 

Η δόση των 300 εκατ. δολαρίων αφορά σε δάνειο που βρίσκεται στα βιβλία του Twitter, το συνολικό ύψος του οποίου φθάνει στα 13 δισ. δολ. και το διαχειρίζεται κοινοπραξία τραπεζών με επικεφαλής τη Morgan Stanley. Πρόκειται για τα δάνεια που έλαβε ο Μασκ για να προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας και στη συνέχεια τα «φόρτωσε» στην Twitter.

Φυσικά το νέο αφεντικό της πλατφόρμας διαθέτει τη ρευστότητα για να καλύψει το συγκεκριμένο δάνειο, αλλά δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμο να βάλει επιπλέον χρήματα στο Twitter, αν και το τελευταίο διάστημα φροντίζει να «μαζέψει» τις δηλώσεις περί χρεοκοπίας. Το ένα δισ. δολάρια που διαθέτει η ίδια η εταιρεία σε ρευστότητα είναι, επίσης, αρκετά για να καλύψουν τη δόση των 300 εκατ., αλλά η εταιρεία θα έχει χάσει το ένα τρίτο των διαθεσίμων της και θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην πληρωμή άλλων υποχρεώσεων.

Αν δεν πληρωθεί η δόση, τότε το Twitter θα μπορούσε να εισέλθει στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Νόμου, δηλαδή να ζητήσει προσωρινή προστασία από πιστωτές. Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, μπορεί μια εταιρεία να προστατεύεται με δικαστική απόφαση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τις διεκδικήσεις των πιστωτών της, προκειμένου να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι «ζωντανή». 

Μία ακόμη εναλλακτική είναι η επαναδιαπραγμάτευση του συνολικού δανείου με τις τράπεζες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για μία λύση που δεν μπορεί να αποκλειστεί για έναν απλό λόγο: οι τράπεζες όταν μιλούν με τον Μασκ δεν «βλέπουν» μόνο το Twitter αλλά το σύνολο της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας. 

«Όταν οι τράπεζες εξετάζουν τον Μασκ, κοιτάζουν πέρα από το Twitter», σημειώνει ο Μπράιαν Κουίν,  καθηγητής στη Νομική Σχολή του Boston College. «Κοιτάζουν επίσης τις πιθανές μελλοντικές συμφωνίες με την Tesla, τη SpaceX. Μπορεί να αποφασίσουν ότι αξίζει τον κόπο να πάρουν 50 σεντς του δολαρίου προκειμένου να διατηρήσουν ανοιχτή την πιθανότητα μελλοντικών επιχειρήσεων με το Twitter και τις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του Μασκ».

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες θα μπορούσαν να δεχθούν ένα «κούρεμα» 50% στα δάνεια της Twitter, προκειμένου να διατηρήσουν την καλή σχέση με τον Μασκ και τις υπόλοιπες, πολύ πιο εύρωστες οικονομικά, εταιρείες του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οικονομική «αιμορραγία» στο Twitter έχει προκαλέσει η αγορά του Μάσκ

Από όταν το Twitter πέρασε στα χέρια του Μασκ, τον περασμένο Οκτώβριο, περισσότερες από 500 εταιρείες που διαφημίζονταν στην πλατφόρμα έχουν αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Musk, Tesla, ilektrika autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βερολίνο ζητάει καταπολέμηση της παραπληροφόρησης από τον Ίλον Μάσκ

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών και Ψηφιακής Τεχνολογίας, βρέθηκε στην Καλιφόρνια στην αρχή του 2023, ενώ είπε στον Μασκ ότι η Γερμανία αναμένει από το Twitter να συμμορφωθεί εθελοντικά με τις σχετικές δεσμεύσεις.
mask-tesla
ΔΙΕΘΝΗ

Twitter: Ζητά να απορριφθεί αγωγή για εργασιακές διακρίσεις σε βάρος ΑμΕΑ

Οι δικηγόροι του Twitter κατέθεσαν προσφυγή κατά της αγωγής που υποβλήθηκε το Νοέμβριο, υποστηρίζοντας ότι οι ενάγοντες δεν έχουν ισχυριστεί ότι οποιαδήποτε από τις ενέργειες της εταιρείας στόχευε άτομα με ειδικές ανάγκες.
twitter
ΔΙΕΘΝΗ

Να αφήσει ο Μασκ τα ηνία της Twitter αποφάσισαν οι χρήστες της πλατφόρμας

Περισσότεροι από 17,5 εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας πήραν μέρος στη ψηφοφορία και τώρα όλοι αναμένουν αν ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος συμμορφωθεί με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.