ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τέσσερις επιστήμονες στην ομάδα της βουλγαρικής αποστολής στην Ανταρκτική

Η πλειονότητα των μελών αυτής της ομάδας ωστόσο, που αποτελεί την προτελευταία της αποστολής, είναι ειδικοί σε θέματα επιμελητείας, καθώς υπάρχει ένα σοβαρό πρόγραμμα κατασκευής στη βουλγαρική βάση στην Ανταρκτική «St. Kliment Ohridski».

Τέσσερις επιστήμονες συμμετέχουν στην προτελευταία ομάδα της 31ης εθνικής αποστολής στην Ανταρκτική, η οποία αναχώρησε αυτή την εβδομάδα από το αεροδρόμιο της Σόφιας. Η πλειονότητα των μελών της ομάδας, ωστόσο, είναι ειδικοί σε θέματα επιμελητείας, καθώς υπάρχει ένα σοβαρό πρόγραμμα κατασκευής στη βουλγαρική βάση στην Ανταρκτική «St. Kliment Ohridski», στο νησί Λίβινγκστον, δήλωσε ο καθηγητής Χρίστο Πιμπίρεφ, ο οποίος ηγείται του Βουλγαρικού Ινστιτούτου Ανταρκτικής και των βουλγαρικών αποστολών στην Ανταρκτική.

Θα πρέπει να μπουν τα θεμέλια του νέου σύγχρονου επιστημονικού εργαστηρίου της βουλγαρικής βάσης στην Ανταρκτική, γι' αυτόν τον λόγο το βουλγαρικό στρατιωτικό ερευνητικό σκάφος 'Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος (NAVAL RSV 421) «μεταφέρει τόνους τσιμέντου που έχει κατασκευαστεί ειδικά για τις συνθήκες της Ανταρκτικής», δήλωσε στο BTA ο καθηγητής Χρίστο Πιμπίρεφ.

Πρόσθεσε ότι η κατασκευή των θεμελίων θα ολοκληρωθεί ώστε η επόμενη αποστολή να μπορεί να ξεκινήσει την καθαυτή κατασκευή με τη μεταλλική δομή. Γι' αυτό η ομάδα της αποστολής αποτελείται κυρίως από ειδικούς στην επιμελητειακή υποστήριξη, ενώ η επόμενη ομάδα θα περιλαμβάνει επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ιχθυολόγοι, πρόσθεσε ο καθηγητής Πιμπίρεφ.

Ένας ιχθυολόγος θα μελετήσει τη ζωή των ψαριών στην Ανταρκτική, «η οποία αποτελείται από μεγάλους πληθυσμούς λίγων ειδών επειδή η θερμοκρασία του νερού είναι 0C», εξήγησε ο καθηγητής Πιμπίρεφ. Υπενθύμισε ότι Βούλγαροι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει το λεγόμενο παγόψαρο σε προηγούμενη αποστολή και τώρα αυτό το είδος θα μπει σε ενυδρείο, μαζί με άλλα ψάρια που ζουν σε αυτά τα μοναδικά κρύα νερά, και θα παραδοθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Πλόβντιβ, όπου θα μπορούν να τα βλέπουν όλοι οι επισκέπτες.

Τα επιστημονικά προγράμματα που διεξάγουν οι επιστήμονες της 31ης εθνικής αποστολής στην Ανταρκτική αφορούν τη συνέχιση της έρευνας για την παρουσία χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων από την επίκουρη καθηγήτρια Ραλίτσα Σάμπενα, καθώς και τα ιζήματα του πυθμένα για τη μελέτη της προσαρμογής των ενδημικών οργανισμών στην κλιματική αλλαγή από τον αναπληρωτή καθηγητή Λιούμπομιρ Κεντέροφ, και την έκταση της ανθρωπογενούς ρύπανσης από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ράινα Χρίστοβα.

Η βουλγαρική βάση «St. Kliment Ohridski» στο νησί Λίβινγκστον άνοιξε στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους για την τρέχουσα περίοδο στις πολικές περιοχές. Δέκα εξερευνητές των πόλων εργάζονται επί του παρόντος εκεί και περιμένουν την άφιξη των συναδέλφων τους με το πρώτο ερευνητικό σκάφος του βουλγαρικού Ναυτικού.

Ο συντάκτης του Daily News του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων Κονσταντίν Καραγκιόζοφ είναι το μόνο μέλος των μέσων ενημέρωσης που ταξιδεύει με το πλοίο στο νησί Λίβινγκστον και θα καλύψει τη βουλγαρική αποστολή καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της στην Ανταρκτική. Η 31η βουλγαρική αποστολή στην Ανταρκτική αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου, όταν το RSV 421 θα επιστρέψει στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε το Βουλγαρικό Ινστιτούτο Ανταρκτικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζει η βουλγαρική αποστολή στην Ανταρκτική

Το στρατιωτικό ερευνητικό σκάφος «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» θα αποπλεύσει από τη Βάρνα με προορισμό την Ήπειρο στις 27 Δεκεμβρίου, ανέφερε ο καθηγητής Κρίστο Πιμπίρεφ, ο επικεφαλής της 31ης Βουλγαρικής Αποστολής Ανταρκτικής.
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Οικονομικές απώλειες από την μερική ένταξη στον Χώρο Σένγκεν

Τα αποτελέσματα της πλήρους ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν δεν είναι εφάπαξ, αλλά θα ενταθούν με βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγαλμα που απεικονίζει τον θεό Ερμή

Η απρόσμενη ανακάλυψη του ύψους 2 μέτρων αγάλματος έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Ηράκλειας Σιντικής στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, κοντά στα ελληνικά σύνορα.