ΓΔ: 1201.63 -1.47% Τζίρος: 38.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:55:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: ΑΠΕ

Ισραήλ: Μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της δικαστικής μεταρρύθμισης

Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται έντονες επικρίσεις ακόμη και από νομικούς κύκλους, διευρύνοντας τις ήδη βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στην ισραηλινή κοινωνία.

Αψηφώντας τη βροχή, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους για πέμπτο συνεχόμενο Σάββατο προκειμένου να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους στο σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται έντονες επικρίσεις ακόμη και από νομικούς κύκλους, διευρύνοντας τις ήδη βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στην ισραηλινή κοινωνία.

«Βρίσκομαι εδώ απόψε διαδηλώνοντας για τη μετάβαση από τη δημοκρατία σε μια μορφή απολυταρχίας», είπε στο πρακτορείο Reuters ο 48χρονος Ντοβ Λέβενγκλικ, μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού. Αψηφώντας τις επικρίσεις, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατηγορεί τους κεντροαριστερούς αντιπάλους του ότι αρνούνται να αποδεχθούν τα αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου, που έφεραν στην εξουσία μια από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι υπονομεύεται η δημοκρατία στη χώρα τους, θεωρώντας πως η μεταρρύθμιση θα ενισχύσει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς δικαστών και θα περιορίσει τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει κυβερνητικές αποφάσεις ή νόμους που υπερψηφίζονται στην Κνεσέτ.

«Θέλουν να ακρωτηριάσουν το ισραηλινό δικαστικό σύστημα, θέλουν να ακρωτηριάσουν τη δημοκρατία στο Ισραήλ. Είμαστε εδώ κάθε εβδομάδα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών… για να τους εμποδίσουμε, να αγωνιστούμε για τη δημοκρατία», είπε ο 35χρονος Χαντάρ Σεγκάλ στο Τελ Αβίβ. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ συμμετείχε σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Χάιφα, τονίζοντας ότι οι συγκεντρωμένοι «ήρθαν για να σώσουν την πατρίδα τους και εμείς ήρθαμε για να διαδηλώσουμε μαζί τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου θα προχωρήσει την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση

Όπως είπε ο ίδιος, οι προβεβλημένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και ο Μπένι Γκαντζ προσποιούνταν ότι έκαναν διάλογο και δεν είχαν στόχο να βρουν κοινή γραμμή με την κυβέρνηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ισραήλ ταγματάρχης έχασε το βαθμό του αφότου συμμετείχε σε διαδήλωση

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αξιωματικός, με το βαθμό του ταγματάρχη, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικά πλάνα να συμμετέχει σε μια φιλοκυβερνητική συγκέντρωση που έγινε την Πέμπτη σε μια διαδήλωση υπέρ της δικαστικής μεταρρύθμισης.
ΔΙΕΘΝΗ

Mαζικές διαδηλώσεις εναντίον της δικαστικής μεταρρύθμισης στο Ισραήλ

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ιερουσαλήμ και την Μπερ Σεβά. Υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά συμπλοκών μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης Νετανιάχου, καθώς και συλλήψεις από την αστυνομία.
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου στο Ισραήλ

Οι διαμαρτυρίες αυξήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι επικριτές του Νετανιάχου τον κατηγορούν ότι η προσοχή του έχει αποσπαστεί από υπόθεση διαφθοράς εναντίον του την ώρα που υπάρχει έξαρση της COVID-19 στη χώρα.