ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Κατάθεση - «σωσίβιο» 5 δισ. δολάρια από τη Σ. Αραβία στην Τουρκία

Η σαουδαραβική κατάθεση ακολουθεί κοινές προσπάθειες από την Άγκυρα και το Ριάντ να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, που είχαν πληγεί μετά το φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για να καταθέσει 5 δισ. δολάρια στην κεντρική τράπεζα της χώρας μέσω του Σαουδαραβικού Ταμείου για την Ανάπτυξη (SFD), ανακοίνωσε σήμερα το ταμείο αυτό.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Μπιν Αμπντάλα Αλ-Τζανταάν είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο την πρόθεση της χώρας του να κάνει την κατάθεση.

Ενώ τα τουρκικά καθαρά αποθέματα ξένου συναλλάγματος είχαν ανακάμψει από τα μόλις 6 δισ. δολάρια που ήταν το περασμένο καλοκαίρι, το χαμηλότερο επίπεδό τους σε διάστημα τουλάχιστον 20 ετών, έχασαν περίπου 8,5 δισ. δολάρια μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε στις αρχές Φεβρουαρίου τις νότιες περιοχές της χώρας και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους, ενώ άφησε εκατομμύρια άστεγους.

Τα καθαρά διεθνή αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά περίπου 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια στα 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα ως τις 24 Φεβρουαρίου, έδειξαν την Πέμπτη τα στοιχεία της τράπεζας.

Η σαουδαραβική κατάθεση ακολουθεί κοινές προσπάθειες από την Άγκυρα και το Ριάντ να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, που είχαν πληγεί μετά το φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας μειώθηκαν κάθετα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας παρεμβάσεων στην αγορά μετά τη συναλλαγματική κρίση του Δεκεμβρίου 2021. Η τουρκική λίρα έχασε περίπου 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι και 44% το 2021.

Η κατάθεση υπογράφηκε από τον πρόεδρο του SFD Άχμεντ Ακίλ Αλ-Χατίμπ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, και τον κυβερνήτη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, αναφέρεται στη δήλωση του SFD.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία επιδιώκει διπλωματική λύση στη διαμάχη Σ. Αραβίας-Χούθι

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε ότι οι εργασίες για τη θεσμική συγκρότηση της αμυντικής συμμαχίας της Μέκκας ολοκληρώνονται, μετά από συνεδρίαση στο Ριάντ λόγω της κρίσης στην Υεμένη και των επιθέσεων των Χούθι.
Θωρακισμένα οχήματα Υεμένης
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία

Τουρκία και Πακιστάν θα στείλουν στρατό στη Σαουδική Αραβία, με βάση το Σύμφωνο της Μέκκας, λόγω των επιθέσεων των Χούθι. Το σύμφωνο προβλέπει αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση επίθεσης σε κάποια από τις τρεις χώρες.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Το "Σύμφωνο της Μέκκας" ίσως οδηγήσει σε αμυντική συμμαχία μουσουλμανικών χωρών

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε ότι η αμυντική συμφωνία Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν ίσως εξελιχθεί σε ευρύτερο μουσουλμανικό σύμφωνο, με πιθανή συμμετοχή του Ιράν. Η επικύρωση αναμένεται τον επόμενο μήνα.
Σημαία Πακιστάν κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν, Σ. Αραβία και Τουρκία εξετάζουν ενίσχυση της αμυντικής τους συμμαχίας

Πακιστάν, Σαουδική Αραβία και Τουρκία ετοιμάζουν έκτακτη συνάντηση στρατιωτικών αρχηγών για στήριξη στο Ριάντ μέσω αμυντικού συμφώνου, καταδικάζοντας επιθέσεις κατά της Μέκκας και σαουδαραβικών υποδομών.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Επείγουσες συνομιλίες Σ. Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν μετά τις επιθέσεις στην Υεμένη

Οι αρχηγοί επιτελείων Άμυνας Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν θα συναντηθούν εκτάκτως για να εξετάσουν μέτρα στήριξης του Ριάντ, βάσει τριμερούς συμφωνίας, μετά τις επιθέσεις των Χούθι στην Υεμένη.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα θα αξιολογήσει στρατιωτικά αιτήματα της Σ. Αραβίας βάσει συμφωνίας

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ανέφερε πως η Άγκυρα θα στηρίξει στρατιωτικά τη Σαουδική Αραβία αν χρειαστεί, λόγω των επιθέσεων των Χούθι, στο πλαίσιο της τριμερούς αμυντικής συμφωνίας με Ριάντ και Πακιστάν.