ΓΔ: 1998.38 -0.80% Τζίρος: 284.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Πρόταση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον The Parthenon Project

Ο συγκεκριμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός καλεί τόσο τους αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου όσο και την ελληνική κυβέρνηση να το υιοθετήσουν ή να το εντάξουν στη μεταξύ τους συμφωνία.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα είναι εφικτή ακόμα κι αν τα μέρη δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το σε ποιον ανήκουν, κρίνει σήμερα βρετανική πρωτοβουλία που καταβάλλει προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση της Ελλάδας παροτρύνει τελευταία και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα μουσείων του Βατικανού, που συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα ηλικίας 2.500 ετών από τον Παρθενώνα. Η Αθήνα και το Λονδίνο διεξάγουν συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου.

Η ελληνική πλευρά έχει καλέσει επανειλημμένα να υπάρξει μόνιμη επιστροφή τους. Είχαν αφαιρεθεί από την Ακρόπολη από τον βρετανό διπλωμάτη λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ η Ελλάδα τελούσε υπό οθωμανικό ζυγό.

Η εκστρατεία Parthenon Project, που υποστηρίζεται από βρετανούς πολιτικούς διαφόρων παρατάξεων, τάσσεται υπέρ της ιδέας τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστραφούν στην Ελλάδα, δυνάμει διμερούς μακροπρόθεσμης συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας, μεταδίδει το Reuters .

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το σχέδιο, το οποίο έχει συζητηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όζμπορν —τον άλλοτε υπουργό Οικονομικών των Τόρις— προβλέπει ότι θα αρχίσει εναλλαγή εκθέσεων ελληνικών αριστουργημάτων στο Βρετανικό Μουσείο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία Parthenon Project προθέτει πως η συμφωνία θα βασιστεί στην «αποδοχή και από τα δύο μέρη πως αυτή η (...) πολιτιστική συνεργασία είναι δυνατή παρά την απουσία κοινής θέσης για το σε ποιον ανήκει η συλλογή (των Γλυπτών) του Παρθενώνα», αναφέρει το Reuters. Η ρύθμιση αυτή θα παρέκαμπτε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας στη Βρετανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο κ. Όζμπορν έχει υποβαθμίσει πάντως την προοπτική μόνιμης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, επικαλούμενος τα νομικά εμπόδια που θα έπρεπε να ξεπεραστούν, τάσσεται μάλλον υπέρ μιας ρύθμισης που θα επέτρεπε να εκτίθενται εκ περιτροπής στο Λονδίνο και στην Αθήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Κάρολος αποκαλύπτει το πρώτο μνημείο υπέρ ΛΟΑΤΚΙ στρατιωτικών

Ο βασιλιάς Κάρολος παρουσιάζει σήμερα μνημείο για το ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιωτικό προσωπικό, στηρίζοντας την κοινότητα. Το γλυπτό από ορείχαλκο, «Ανοιχτή Επιστολή», τιμά όσους υπηρετούν και όσους υπηρέτησαν υπό απαγόρευση από το 1967.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ υποχρέωσε σε παραίτηση διευθυντή μουσείου λόγω άρνησης δωρεάς

Ο διευθυντής του Μουσείου Αϊζενχάουερ παραιτήθηκε μετά την άρνησή του να δωρίσει σπαθί στον βασιλιά Κάρολο Γ΄, όπως ζήτησε ο Τραμπ στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βρετανία, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε τη δίωξη μέλους του ραπ γκρουπ Kneecap

Δικαστήριο του Λονδίνου έπαυσε τη δίωξη μέλους των Kneecap για τρομοκρατία, επειδή η απαγγελία κατηγορίας για ανάρτηση σημαίας της Χεζμπολάχ σε συναυλία έγινε πολύ αργά, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Πρόοδος με την Ελλάδα, αλλά απέχουμε από συμφωνία

«Επιδιώκουμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάποια ρύθμιση ώστε κάποια στιγμή κάποια από τα Γλυπτά (του Παρθενώνα) να βρεθούν στην Αθήνα, εκεί όπου φυσικά ήταν η αρχική τους θέση», σημείωσε ο Τζορτζ Όσμπορν.