ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα συνδικάτα στη Γαλλία θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό

Ο Λοράν Μπερζέ, γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας CFDT, προειδοποίησε επίσης την κυβέρνηση Μακρόν να μην πιέσει το κοινοβούλιο προωθώντας το κείμενο χωρίς την ψήφο των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης.

Τα γαλλικά συνδικάτα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παρά το γεγονός ότι η άνω βουλή του κοινοβουλίου ενέκρινε το κείμενο το Σάββατο, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής ενός από τα κυριότερα συνδικάτα.

Ο Λοράν Μπερζέ, γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας CFDT, προειδοποίησε επίσης την κυβέρνηση Μακρόν να μην πιέσει το κοινοβούλιο προωθώντας το κείμενο χωρίς την ψήφο των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία γνωστή ως 49:3 από το σχετικό άρθρο του γαλλικού συντάγματος.

«Δεδομένης της κινητοποίησης του πληθυσμού, του επιπέδου της αντίθεσης στο σχέδιο (…) δεν μπορείτε να καταφύγετε σε ένα τέτοιο παράθυρο χρησιμοποιώντας αυτή τη διαδικασία 49:3», δήλωσε στην τηλεόραση BFM. «Κατά τη γνώμη μου, (η χρήση του 49:3) θα ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς κινδυνεύει να δημιουργήσει μεγάλο βαθμό προβλημα», πρόσθεσε ο Μπερζέ.

Τώρα που η Γερουσία ψήφισε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, της οποίας το βασικό μέτρο είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη, θα εξεταστεί από κοινή επιτροπή νομοθετών της κάτω και της άνω βουλής, πιθανότατα την Τετάρτη. Τα γαλλικά συνδικάτα έχουν καλέσει σε όγδοο γύρο πανεθνικών κινητοποιήσεων εκείνη την ημέρα για να συνεχίσουν την πίεση στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.

Εάν η επιτροπή συμφωνήσει σε ένα κείμενο, και τα δύο σώματα θα έχουν τελική ψηφοφορία, πιθανότατα την Πέμπτη, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας φαίνεται ακόμη αβέβαιο στην κάτω βουλή, όπου το κόμμα του Μακρόν δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Χρειάζεται την υποστήριξη του συντηρητικού κόμματος Les Republicains (Οι Ρεπουμπλικανοί) στην Εθνοσυνέλευση. Αλλά ορισμένοι από αυτούς έχουν δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνουν το κείμενο και υπάρχουν ρωγμές ακόμη και στο προεδρικό στρατόπεδο, με την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος του Μακρόν Μπάρμπαρα Πομπίλι να αντιτίθετα

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

France-Gallia-Diadilosi-Diamartiria
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι απεργίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού στην Γαλλία

Η 14η ημέρα κινητοποιήσεων από την αρχή του έτους ενδέχεται να είναι το κύκνειο άσμα ενός πρωτοφανούς μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας που χαρακτηρίσθηκε από μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν κατά της αλλαγής του συνταξιοδοτικού

Σε όλη τη χώρα, οι αρχές ανέμεναν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές. Μόνο στο Παρίσι αναμένονταν 100.000 διαδηλωτές. Απεργίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου στη Γαλλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ενάερια κυκλοφορία.
ΔΙΕΘΝΗ

Άλλη μια εβδομάδα απεργιών και διαβουλεύσεων για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία

Με τον Εμανουέλ Μακρόν να ταξιδεύει την ερχόμενη Τρίτη στην Κίνα και τους εργαζόμενους να προετοιμάζονται για τον ενδέκατο γύρο των κινητοποιήσεων κατά του συνταξιοδοτικού, η πρωθυπουργός θα επιχειρήσει αυτήν την εβδομάδα να κατευνάσει τα πνεύματα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ταλαιπωρία αναμένεται για χιλιάδες επιβάτες στα γαλλικά αεροδρόμια

Με τις απεργειακές κινητοποιήσεις απέναντι στο νέο συνταξιοδοτικό να συνεχίζονται, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το πάνω από το 20% των πτήσεών τους.