ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Πιο ασφαλές θεωρεί το Μεξικό από τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της χώρας

Απαντώντας σχετικά με τις οδηγίες της Ουάσιγκτον στους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Μεξικό, ή να παίρνουν προφυλάξεις, ο Μεξικανός πρόεδρος σημείωσε πως όλοι μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε πως η χώρα του είναι «πιο ασφαλής» από τις ΗΠΑ, μερικές ημέρες μετά την απαγωγή από μέλη συμμορίας τεσσάρων αμερικανών πολιτών, οι δύο από τους οποίους δολοφονήθηκαν. «Το Μεξικό είναι πιο ασφαλές από τις ΗΠΑ και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ταξιδεύει κανείς με απόλυτη ασφάλεια» στη χώρα, διαβεβαίωσε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά.

Ο αρχηγός του κράτους προέβη σε αυτή τη σύγκριση όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις νέες οδηγίες της Ουάσιγκτον στους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Μεξικό, ή να παίρνουν προφυλάξεις όταν επισκέπτονται τις 30 από τις 32 μεξικανικές πολιτείες.

«Γιατί τέτοια παράνοια;» διερωτήθηκε ο Μεξικανός πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία για να στηλιτεύσει για ακόμη μια φορά τη θέση που εκφράζουν μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, κατά την οποία πρέπει να αναπτυχθεί ο αμερικανικός στρατός μέσα στη μεξικανική επικράτεια στο πλαίσιο του αγώνα για να παταχθούν τα καρτέλ των ναρκωτικών.

«Πρόκειται για εκστρατεία εναντίον του Μεξικού, που διεξάγεται από συντηρητικούς πολιτικούς στις ΗΠΑ», έκρινε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ, που την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε «αξιοθρήνητους» τους Αμερικανούς πολιτικούς που τάχθηκαν υπέρ της ιδέας, κατηγορώντας τους για «προπαγάνδα» ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2024 στις ΗΠΑ.

Ο Μεξικανός πρόεδρος έκανε δεκτά τη Δευτέρα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Μεξικό Κεν Σαλασάρ κι αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησής του για να καταπολεμηθεί η διακίνηση φαιντανύλης, συνθετικού ναρκωτικού 50 φορές ισχυρότερου από την ηρωίνη, καθώς και για να επιλυθούν διαφωνίες των δυο γειτόνων για εμπορικά ζητήματα.

Η ομάδα των οκτώ κοινοβουλευτικών, με επικεφαλής τον Τζέισον Σμιθ, ρεπουμπλικάνο βουλευτή από το Μιζούρι, αποτελείτο από άλλα πέντε μέλη του κόμματος αυτού και δύο δημοκρατικούς πολιτικούς, ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωσή της. «Είμαστε εταίροι (...) για πάντα. Υπάρχουν ενίοτε προβλήματα, διαφωνίες, αλλά ξέρουμε πως είμαστε ενωμένοι», τόνισε ο κ. Σαλασάρ στον Τύπο μετά τη συνάντηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, ο Μαρσέλο Εμπράρδ, μετέφερε τη θέση του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ στον μεξικανό πρεσβευτή και στους 52 πρόξενους στις ΗΠΑ χθες στην Ουάσιγκτον. Κάλεσε τους διπλωμάτες να διεξαγάγουν εκστρατεία ενημέρωσης για να υπερασπιστούν τη χώρα μπροστά «στις απαράδεκτες επιθέσεις πρώην και νυν κοινοβουλευτικών του ρεπουμπλικανικού κόμματος», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του στο ΥΠΕΞ.

Την 3η Μαρτίου, τέσσερις υπήκοοι των ΗΠΑ, τρεις άνδρες και μια γυναίκα, έγιναν στόχος πυρών και απήχθησαν από κακοποιούς στην πόλη Ματαμόρος, στην πολιτεία Ταμαουλίπας (βορειοανατολικά). Οι δύο δολοφονήθηκαν και οι άλλοι δύο εντοπίστηκαν αργότερα, στην περιφέρεια της Ματαμόρος, ο ένας τραυματίας, η άλλη σώα. Διερχόμενη Μεξικανή ήταν επίσης ανάμεσα στα θύματα των πυρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς: Κοινές ενέργειες κατά του Έμπολα για πολίτες και επισκέπτες

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό ανακοίνωσαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για αφρικανικές χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα, επιδιώκοντας να προστατεύσουν πολίτες και επισκέπτες στη διάρκεια του Μουντιάλ. Τα μέτρα δεν διευκρινίζονται.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη ανιψιού του «Ελ Τσάπο» στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ

Στη Σονόρα του βορειοδυτικού Μεξικού συνελήφθη ο ανιψιός του «Ελ Τσάπο», Ισαΐ Μαρτίνες Σεπέδα, ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το μεξικανικό υπουργείο Ασφαλείας. Κατασχέθηκαν όπλα και 687 κιλά κοκαΐνης.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Κάλεσμα για τέλος στον έλεγχο και την απομόνωση της Κούβας

Η Κάγια Κάλας ζήτησε να σταματήσει ο έλεγχος και η απομόνωση του λαού της Κούβας, επισημαίνοντας την σοβαρή οικονομική κρίση και την αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ. Ο λαός αξίζει ευκαιρίες κι ελευθερία, τόνισε από το Μεξικό.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Το Μεξικό αποστέλλει νέα ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, ανακοίνωσε νέα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Κούβα, που πλήττεται από κρίση λόγω του αποκλεισμού πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Το φορτίο περιλαμβάνει τρόφιμα και φάρμακα, όχι πετρέλαιο.
Μεξικανός αστυνομικός δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζητείται η έκδοση του κυβερνήτη Σιναλόα για σχέσεις με καρτέλ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες στον κυβερνήτη της Σιναλόα, Ρούμπεν Ρότσα, και άλλους αξιωματούχους για συνεργασία με το καρτέλ Σιναλόα, λαμβάνοντας δωροδοκίες για διευκόλυνση μεταφοράς ναρκωτικών στις ΗΠΑ.
Μεξικανός αστυνομικός δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Χωρίς άδεια δρούσαν στο Μεξικό οι πράκτορες που σκοτώθηκαν

Δύο Αμερικανοί, φερόμενοι ως πράκτορες της CIA, σκοτώθηκαν σε τροχαίο στο Μεξικό μετά από επιχείρηση κατά ναρκωτικών, χωρίς άδεια των αρχών. Ο ένας είχε εισέλθει ως επισκέπτης και ο άλλος με διπλωματικό διαβατήριο.