ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Inflation, Plithorismos, Agores
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Στο 6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, εντός των εκτιμήσεων

Στο 5,5% διαμορφώθηκε ο δομικός πληθωρισμός, ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, υποδεικνύοντας ότι η Fed δυσκολεύεται αρκετά να τιθασεύσει την πορεία των τιμών.

Πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, καθώς ενισχύθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και 6% σε ετήσια. 

Ο δομικός πληθωρισμός έφθασε στο 0,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και στο 5,5% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι σε μηνιαία βάση θα έφθανε στο 0,4%. 

Ο πληθωρισμός είναι ένα από τα στοιχεία τα οποία εξετάζει η Fed προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική. Μέχρι πρότινος οι αγορές εκτιμούσαν ότι η κεντρική τράπεζα την επόμενη εβδομάδα θα προχωρούσε σε αύξηση κατά 0,25%. 

Όμως οι πρόσφατες αναταράξεις στις περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, μετά την κατάρρευση της SVB και δύο ακόμη μικρών ομίλων μπορεί να αλλάξει τον προγραμματισμό της τράπεζας και να την αναγκάσει να προχωρήσει σε μία προσωρινή παύση των αυξήσεων. 

Πάντως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η προσπάθεια της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό θα είναι δύσκολη, καθώς η οικονομία έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική στις αυξήσεις των επιτοκίων ενός έτους μέχρι στιγμής.

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της Wall Street στην ανακοίνωση, με τα futures του Dow Jones να ενισχύονται 0,65%, τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,84% και τον Nasdaq να κινείται 0,71% υψηλότερα. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, plithorismos
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και ΗΠΑ γλιτώνουν την ύφεση, ο πληθωρισμός όμως παραμένει πρόβλημα

Συνολικά, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό 9μήνου, μία επίδοση που θεωρείται συνεπής με αύξηση του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην ΕΕ για τις αλλαγές των ΗΠΑ στον κλιματικό νόμο

Ενώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν καλωσορίσει τη νέα δέσμευση για την ενεργειακή μετάβαση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ορισμένες έχουν πει πως φοβούνται ότι μπορεί να αποβεί εις βάρος των δικών τους επιχειρήσεων.
Yellen, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού το 2023 προβλέπει η Τζ. Γέλεν

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο οικονομικό σοκ τότε ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα την ερχόμενη χρονιά, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει και κίνδυνος οικονομικής ύφεσης.