ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Η Wagner σχεδιάζει την στρατολόγηση 30.000 νέων μαχητών, λέει ο ιδρυτής της

Οι άνδρες της οργάνωσης υπέστησαν βαριές απώλειες, ενώ ηγούνταν των ρωσικών προσπαθειών να καταλάβουν την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ που αντιστέκεται από το περασμένο καλοκαίρι.

Η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner σχεδιάζει να στρατολογήσει περίπου 30.000 νέους μαχητές μέχρι τα μέσα Μαΐου, όπως είπε σήμερα ο ιδρυτής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Σε ηχητικό του μήνυμα στο Telegram ο Πριγκόζιν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε ότι έχουν ανοίξει κέντρα στρατολόγησης της Wagner σε 42 ρωσικές πόλεις, πρόσθεσε σήμερα ότι αυτά προσλαμβάνουν καθημερινώς 500 με 800 άτομα κατά μέσον όρο.

Ο Πριγκόζιν δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει τους αριθμούς αυτούς, τους οποίους το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο. Οι άνδρες της οργάνωσης υπέστησαν βαριές απώλειες, ενώ ηγούνταν των ρωσικών προσπαθειών να καταλάβουν την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ που αντιστέκεται από το περασμένο καλοκαίρι κατά την μεγαλύτερης διάρκειας και πλέον αιματηρή μάχη στον πόλεμο στην Ουκρανία που μετράει ήδη ένα χρόνο.

Τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η οργάνωση διαθέτει περίπου 50.000 μαχητές στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και 40.000 κατάδικους τους οποίους ο Πριγκόζιν στρατολόγησε από τις ρωσικές φυλακές με την υπόσχεση ότι θα τους απονεμηθεί χάρη αν επιζήσουν έξι μήνες. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι περίπου 30.000 μαχητές της οργάνωσης έχουν λιποτακτήσει, έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί--ένας αριθμός που δεν μπορεί να διακριβωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Πριγκόζιν λέει ότι η στρατολόγηση πάει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι οι εθελοντές είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση σε σχέση με τους κρατούμενους που είχαν καταταγεί παλαιότερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού

Αποθήκη του Ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού στο Κίεβο καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα, σύμφωνα με τον οργανισμό. Η αξία της ανθρωπιστικής βοήθειας που χάθηκε ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ, δήλωσε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: 21 νεκροί και 85 τραυματίες σε επίθεση στο Κίεβο

Σφοδρή επίθεση με ρωσικά drones και πυραύλους στο Κίεβο προκάλεσε τουλάχιστον 21 νεκρούς και 85 τραυματίες, στην πιο αιματηρή επίθεση στην πόλη. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κριμαία, νέα επίθεση Κιέβου με drones

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην Κριμαία λόγω οικονομικών προβλημάτων, με αναστολή τουρισμού και κατασκηνώσεων ως το Σεπτέμβριο λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ η Ουκρανία έπληξε ξανά χημικό εργοστάσιο στην Τούλα.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Χερσώνα: Νεκρός υπάλληλος νορβηγικής ΜΚΟ από ρωσικό πλήγμα

Ρωσικό πλήγμα στην περιφέρεια Χερσώνας σκότωσε έναν Ουκρανό υπάλληλο της Norsk Folkehjelp και τραυμάτισε άλλους πέντε. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ο νεκρός ήταν ειδικός στην αποναρκοθέτηση και η επίθεση έγινε στη Νοβοπετρίβκα.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και πως ο Αντόνιο Κόστα ίσως έχει ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, εφόσον αυτό διευκρινιστεί.