ΓΔ: 2643.37 -0.51% Τζίρος: 32.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:14:37
Φώτο: Shutterstock

Η ρωσική χειμερινή επίθεση στην Ουκρανία απέτυχε, εκτιμoύν οι Βρετανοί

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας παρέχει καθημερινές επικαιροποιήσεις των πληροφοριών των υπηρεσιών του αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει τον στρατιωτικό έλεγχο που ασκεί στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας απέτυχαν, ανέφεραν σήμερα Βρετανοί ειδικοί στην άμυνα στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση πληροφοριών τους που εκδόθηκε σήμερα.

Ο επικεφαλής του ρωσικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της χώρας στην Ουκρανία στις 11 Ιανουαρίου, προσπάθησε να «εξαπολύσει γενική χειμερινή επίθεση με σκοπό να επεκτείνει τον ρωσικό έλεγχο σε ολόκληρη την περιοχή Ντονμπάς», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας στο Twitter.

«Ογδόντα ημέρες μετά, είναι όλο και πιο φανερό πως αυτό το σχέδιο απέτυχε», προστίθεται στο κείμενο. Σε αρκετά σημεία κατά μήκος του μετώπου, «οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν οριακά μόνο κέρδη με κόστος δεκάδες χιλιάδες απώλειες», ανέφερε το υπουργείο. Αυτό είχε αποτέλεσμα να «χαθεί σε μεγάλο βαθμό» το πλεονέκτημα στον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού που είχε αποκτηθεί με τη μερική επιστράτευση πέρυσι.

«Υπάρχει η ρεαλιστική πιθανότητα ο Γκεράσιμοφ να σπρώχνει τα όρια τού μέχρι πόσο η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας θα μπορεί να αντέξει την αποτυχία», εκτιμά το υπουργείο. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας παρέχει καθημερινές επικαιροποιήσεις των πληροφοριών των υπηρεσιών του αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα κατηγορεί το Λονδίνο για στοχευμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Στους 38 οι νεκροί από ρωσική επίθεση σε αποθήκη πυρομαχικών στο Κίεβο

Στους 38 έφτασαν οι νεκροί από τη ρωσική επίθεση σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένη πυρκαγιά και σοβαρή μόλυνση στην περιοχή.
Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διυλιστήριο τυλίχτηκε στις φλόγες μετά από ουκρανικά πλήγματα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στη βορειοδυτική Ρωσία ύστερα από συντριβή ουκρανικού drone, σύμφωνα με τις αρχές. Αναφέρθηκε κατάρριψη 42 drones στην περιοχή Λένινγκραντ, χωρίς πληροφορίες για τραυματισμούς.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ουκρανικά drone σε Σεβαστούπολη και Μπελγκορόντ

Μία νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικής επίθεσης με drone στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Παράλληλα, τρεις νεκροί και εννέα τραυματίες αναφέρθηκαν από παρόμοια επίθεση στη ρωσική Μπελγκορόντ.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις κατέστρεψαν το 90% των αποθηκών τροφίμων

Το 90% των εγκαταστάσεων αποθήκευσης τροφίμων στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί από ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, τονίζοντας πως εξετάζονται νέοι τρόποι προμήθειας ώστε να διασφαλιστεί η διατροφή των πολιτών.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα σε φορτηγό πλοίο και υποδομές στο λιμάνι Ισμαήλ

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πλήγμα σε πλοίο με στρατιωτικό υλικό για την Ουκρανία στο Ισμαήλ, επηρεάζοντας δεξαμενές καυσίμων και υποδομές. Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μητέρα και γιος νεκροί από ρωσικά drones σε παραμεθόριο

Μητέρα και γιος 9 ετών σκοτώθηκαν από επίθεση ρωσικών drones στη Σούμι της Ουκρανίας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατέστρεψε το σπίτι τους, ενώ τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά, ανάμεσά τους ο πατέρας και η γιαγιά του αγοριού.