ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, Wall Street
Φωτο: Shutterstock

Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για τις αγορές ο πληθωρισμός των ΗΠΑ

Στο 5% ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο από 6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, με τον δομικό δείκτη, όμως, να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και να φθάνει στο 5,6%.

Υψηλότερα του γενικού πληθωρισμού κινήθηκε ο δομικός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, αλλά διαμορφώθηκε σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ αφήνει κάποιες «υπόνοιες» ότι βρίσκεται σε πορεία σχετικής αποκλιμάκωσης, γεγονός που οδήγησε και σε διεύρυνση των κερδών για τα futures της Wall Street. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας αμερικανικής υπηρεσίας ο γενικός πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,1% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς χαμηλότερα από το 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 5% από 6% που ήταν τον Φεβρουάριο. 

Ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και στο 5,6% σε ετήσια, απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις εκτιμήσεις, ενώ για πρώτη φορά εδώ και δύο έτη είναι σε επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο του γενικού δείκτη. Σημειώνεται ότι στον δομικό πληθωρισμό δεν περιλαμβάνονται οι ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας. 

Ιδιαίτερα θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της Wall Street, με τα futures του S&P 500 να κινούνται στο +0,64%, από +0,2% που ήταν πριν από την ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στο 3,7% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, στο 4,3% ο δομικός

Επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο η Fed να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, με τους traders να θεωρούν ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες.
ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων.