ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Βόρειας Κορέας
Η εθνική σημαία της Βόρειας Κορέας κυματίζει σε μπλε ουρανό.

Ανησυχία λόγω εκτόξευσης νέου βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα

Για πρώτη φορά η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν εκτόξευσε πύραυλο που χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα, με την εξέλιξη αυτή να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της.

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε σήμερα πως εκτόξευσε χθες Πέμπτη «νέο τύπο» διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), που χρησιμοποιεί στερεό καύσιμο, κάτι άνευ προηγουμένου για τη χώρα, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Όπως μετέδωσε το Γιονάπ, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τη δομική αυτή μείζονα τεχνολογική πρόοδο για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας του.

Όλοι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που είχαν εκτοξευθεί μέχρι χθες από την Πιονγκγιάνγκ κινούνταν με υγρό καύσιμο. Οι πύραυλοι με στερεό καύσιμο, που η Βόρεια Κορέα προσπαθούσε να αναπτύξει για πολύ καιρό, είναι πιο σταθεροί και μπορούν να ετοιμάζονται και να εκτοξεύονται ταχύτερα, κάτι που καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό και την καταστροφή τους από τον εχθρό.

Ο «νέος τύπος ICBM αποτελεί μεγάλη πρόοδο ως προς τις δυνατότητες πυρηνικής αντεπίθεσης» της Βόρειας Κορέας, σχολίασε ο κ. Κιμ, σύμφωνα με το Γιονάπ. Ήδη χθες ο νοτιοκορεατικός στρατός είχε εκτιμήσει πως η Πιονγκγιάνγκ «εκτόξευσε νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου, πιθανόν με στερεό καύσιμο».

Κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο, η Βόρεια Κορέα επέδειξε αριθμό πυραύλων χωρίς προηγούμενο, συμπεριλαμβανομένου σύμφωνα με αναλυτές νέου ICBM με στερεό καύσιμο. Η ανακοίνωση γίνεται την παραμονή μιας από τις πιο σημαντικές πολιτικές επετείους στη Βόρεια Κορέα –της «Ημέρας του Ήλιου»–, την 15η Απριλίου.

Πρόκειται για την επέτειο της γέννησης του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, του Κιμ Ιλ Σουνγκ, που γενικά εορτάζεται με σημαντικές δοκιμές όπλων ή/και στρατιωτικές παρελάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στρατιωτικό drone στον αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Πιονγκγιάνγκ: Νοτιοκορεατικό drone εισήλθε στον εναέριο χώρο μας

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι νοτιοκορεατικό drone εισήλθε στον εναέριο χώρο της στις 4 Ιανουαρίου και καταρρίφθηκε αφού διήνυσε 8 χιλιόμετρα. Το drone ήταν εξοπλισμένο με κάμερες για καταγραφή στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Σημαία Βόρειας Κορέας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πιονγιάνγκ καταγγέλλει τη σύλληψη Μαδούρο από τις ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα καταδίκασε έντονα τις αμερικανικές ενέργειες στη Βενεζουέλα, χαρακτηρίζοντάς τες ως σοβαρή παραβίαση κυριαρχίας και επισημαίνοντας τον βίαιο χαρακτήρα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο KCNA