ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Το Τατζικιστικάν αγόρασε έναντι 92 εκατ. το προεδρικό αεροσκάφος του Μεξικό

Έπειτα από τέσσερα χρόνια άκαρπων προσπαθειών ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ πούλησε το «φαραωνικό» Boeing 787 Dreamliner και με τα χρήματα που θα εισπραχθούν θα ανεγερθούν δυο νέα νοσοκομεία σε φτωχές πολιτείες του Μεξικό.

Η κυβέρνηση του Μεξικού βρήκε εντέλει αγοραστή για το προεδρικό αεροσκάφος, το οποίο παρέμενε αναξιοποίητο, έπειτα από τέσσερα χρόνια άκαρπων προσπαθειών να το πουλήσει.

Η κυβέρνηση του Τατζικιστάν αγόρασε το Boeing 787 Dreamliner της μεξικανικής προεδρίας έναντι 1,66 δισεκ. πέσος (ή περίπου 92 εκατομμυρίων δολαρίων), ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ προσθέτοντας πως «είμαστε ευτυχείς» για την κατάληξη του εγχειρήματος.

Τα χρήματα από την πώληση στο κράτος της κεντρικής Ασίας θα διατεθούν για να ανεγερθούν δύο νοσοκομεία 80 κλινών σε φτωχές πολιτείες του Μεξικού (την Οαχάκα και την Γκερέρο), διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους. «Θα οικοδομηθούν από το σώμα μηχανικού του στρατού και θα εγκαινιαστούν προτού τελειώσει η θητεία μου», υποσχέθηκε.

Ο πρόεδρος, που ανήκει στην αριστερά, δεν χρησιμοποίησε το αεροσκάφος ούτε μια φορά αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2018. Κατά την άποψή του, το πολυτελές αεροπλάνο με χώρο για 80 ήταν σύμβολο σπατάλης και απρέπειας σε μια χώρα με τόσο εκτεταμένη φτώχεια. Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ παίρνει εμπορικές πτήσεις όταν μετακινείται στο εξωτερικό και σπανίως ταξιδεύει στο εξωτερικό.  Το Dreamliner είχε αγοραστεί έναντι 219 εκατομμυρίων δολαρίων από τον προκάτοχό του, τον Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Όμως η ελπίδα του σημερινού προέδρου πως το αεροσκάφος θα έβρισκε γρήγορα αγοραστή, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, στον Καναδά ή στην Αργεντινή, διαγράφτηκε επανειλημμένα και το ζήτημα μετατράπηκε σε πολιτικό σίριαλ. Για παράδειγμα, είχε αναγγελθεί πως θα προσφερόταν σε λοταρία με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για να βελτιωθεί το σύστημα υγείας, ή ότι θα ενοικιαζόταν σε επιχειρηματίες για να μεταφέρει στελέχη που μετακινούνταν για γιορτές και εταιρικές εκδηλώσεις.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ είχε μετατρέψει το προεδρικό αεροσκάφος σε σύμβολο για να επιτίθεται στις «πολιτικές ελίτ», κάτι που επανέλαβε και χθες. «Είναι σημαντικό να ξέρουν όλοι πώς σκέφτονταν οι άνθρωποι (στην κυβέρνηση) πριν, πώς ενεργούσαν οι αρχές, σαν μικροί Φαραώ. Όχι πια».

Ο Χόρχε Μεντόσα, ο επικεφαλής της μεξικανικής εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας BANOBRAS, δήλωσε πως οι αρχές του Τατζικιστάν που συμφώνησαν να αγοράσουν το αεροσκάφος έχουν στη διάθεσή τους περίπου δέκα ημέρες για να το παραλάβουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θάνατος 67χρονης ΑμεΑ κατά την αποβίβασή της στο «Ελ. Βενιζέλος»

Τραγικό δυστύχημα στο «Ελ. Βενιζέλος»: 67χρονη ΑμεΑ έχασε τη ζωή της κατά την αποβίβασή της με ειδικό αναβατήρα, όταν έπεσε από μικρό ύψος. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αλλά υπέκυψε στα τραύματά της.
Μεξικανός αστυνομικός δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σέινμπαουμ για τον θάνατο του «Ελ Μέντσο» μίλησε με τον Τραμπ

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, δήλωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά το θάνατο του βαρόνου ναρκωτικών «Ελ Μέντσο», συζητώντας την κατάσταση στη χώρα μετά τα βίαια επεισόδια.
Μεξικανός αστυνομικός δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Τουλάχιστον 25 εθνοφύλακες νεκροί σε επιθέσεις μετά τον θάνατο Ελ Μέντσο

Τουλάχιστον 25 μέλη της Εθνοφυλακής, ένας αστυνομικός και ένας δικαστικός υπάλληλος σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του καρτέλ Χαλίσκο, μετά τον θάνατο του αρχηγού Ελ Μέντσο. Στην περιοχή στάλθηκαν 2.500 στρατιώτες ως μέτρο αποτροπής.
Στρατιωτική μονάδα Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: 2.500 στρατιώτες στη Χαλίσκο μετά την εκτέλεση του Ελ Μέντσο

Το Μεξικό ανέπτυξε επιπλέον 2.500 στρατιώτες στη δυτική χώρα για να αποτρέψει νέα επεισόδια βίας μετά τον θάνατο του ηγέτη του καρτέλ CJNG κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας.