ΓΔ: 1202.42 -1.41% Τζίρος: 40.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:10:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Image by stinne24 from Pixabay

Νέες διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ

Η μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές που κρατούσαν πλακάτ και ανέμιζαν ισραηλινές σημαίες.

Πλήθος κόσμου βγήκε ξανά χθες Σάββατο στους δρόμους ισραηλινών πόλεων προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την προωθούμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, παρότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει αναστείλει προσωρινά τη διαδικασία.

Η μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές που κρατούσαν πλακάτ και ανέμιζαν ισραηλινές σημαίες. «Συνεχίζοντας το δικαστικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση προκαλεί βαθύτατο ρήγμα στην κοινωνία, πλήττοντας την οικονομία και την ασφάλεια του Ισραήλ», αναφέρει δήλωση των διοργανωτών της συγκέντρωσης. Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε περίπου 100 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Ισραήλ συγκλονίζεται από ογκώδεις διαδηλώσεις εδώ και πάνω από τρεις μήνες, από τότε που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε το αμφιλεγόμενο σχέδιό της. Η προωθούμενη μεταρρύθμιση δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες σε ό,τι αφορά τον διορισμό δικαστών και περιορίζει τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τις αποφάσεις του οποίου θα μπορεί το κοινοβούλιο να τις ανατρέψει με απλή πλειοψηφία.

Εν μέσω των σφοδρών επικρίσεων, ακόμη και από τους κόλπους της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων, στα τέλη Μαρτίου ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία, ώστε να αφήσει «περιθώριο για διάλογο». Ωστόσο, η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει με δυσπιστία την πρόθεση της κυβέρνησης να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Ορισμένοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εγκρίνει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση με διαδικασία fast-track στο τέλος του μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου θα προχωρήσει την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση

Όπως είπε ο ίδιος, οι προβεβλημένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και ο Μπένι Γκαντζ προσποιούνταν ότι έκαναν διάλογο και δεν είχαν στόχο να βρουν κοινή γραμμή με την κυβέρνηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ισραήλ ταγματάρχης έχασε το βαθμό του αφότου συμμετείχε σε διαδήλωση

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αξιωματικός, με το βαθμό του ταγματάρχη, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικά πλάνα να συμμετέχει σε μια φιλοκυβερνητική συγκέντρωση που έγινε την Πέμπτη σε μια διαδήλωση υπέρ της δικαστικής μεταρρύθμισης.
ΔΙΕΘΝΗ

Mαζικές διαδηλώσεις εναντίον της δικαστικής μεταρρύθμισης στο Ισραήλ

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ιερουσαλήμ και την Μπερ Σεβά. Υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά συμπλοκών μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης Νετανιάχου, καθώς και συλλήψεις από την αστυνομία.
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου στο Ισραήλ

Οι διαμαρτυρίες αυξήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι επικριτές του Νετανιάχου τον κατηγορούν ότι η προσοχή του έχει αποσπαστεί από υπόθεση διαφθοράς εναντίον του την ώρα που υπάρχει έξαρση της COVID-19 στη χώρα.