ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Εκτοξευτής πυραύλων Ουκρανίας

Η Μόσχα ισχυρίζεται πως κέρδισε περισσότερο έδαφος στη μάχη για το Μπαχμούτ

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές από το πεδίο της μάχης. Αν καταλάβουν την πόλη αυτή, οι δυνάμεις της Μόσχας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ακόμη σφοδρότερες μάχες στις γειτονικές πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του κατέλαβαν περισσότερα εδάφη στο Μπαχμούτ, καθώς συνεχίζουν την προσπάθειά τους να καταλάβουν πλήρως την πόλη. Η μάχη για το Μπαχμούτ έχει γίνει από τις πιο αιματηρές του πολέμου που διαρκεί ήδη 14 μήνες. Η πόλη αυτή της ανατολιής Ουκρανίας έχει καταστραφεί σχεδόν εντελώς από τα πυρά πυροβολικού και τις μάχες που διεξάγονται στο εσωτερικό της.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως η κατάληψη του Μπαχμούτ θα της επιτρέψει να εξαπολύσει περαιτέρω επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, αν καταλάβουν την πόλη αυτή, οι δυνάμεις της Μόσχας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ακόμη σφοδρότερες μάχες στις γειτονικές πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως τα στρατεύματά του έθεσαν υπό τον έλεγχό τους άλλα δύο τετράγωνα στη δυτική περιφέρεια του Μπαχμούτ και πως αερομεταφερόμενες μονάδες παρέχουν ενισχύσεις προς βορρά και νότο. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής δύναμης Βάγκνερ η οποία ηγείται της επίθεσης στην πόλη, υποστηρίζει πως τα στρατεύματά του ελέγχουν το 80% του Μπαχμούτ. Το Κίεβο έχει αρνηθεί επανειλημμένα ισχυρισμούς πως οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να αποχωρήσουν.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές από το πεδίο της μάχης. Επίσης σήμερα, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Χερσώνας διέψευσε πληροφορία αμερικανικής δεξαμενής εγκεφάλων πως ουκρανικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις στην ανατολική όχθη του Δνείπερου. «Δεν υπάρχουν εχθρικές θέσεις στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Δνείπερου ... οι ένοπλες δυνάμεις μας ελέγχουν πλήρως αυτό το έδαφος», έγραψε στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram ο Βλαντίμιρ Σάλντο.

«Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις εχθρικών ομάδων δολιοφθοράς που φθάνουν για να τραβήξουν μια σέλφι πριν ... οι μαχητές μας τους κατατροπώσουν ή τους ρίξουν στο νερό». Επικαλούμενο ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ ενσωματωμένους στις δυνάμεις της Μόσχας, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου ανέφερε πως η Ουκρανία έχει «σταθερές θέσεις» στην ανατολική όχθη, αν και δεν είναι σαφές «σε πια κλίμακα ούτε με ποιές προθέσεις».

Εκπρόσωπος της ουκρανικής νότιας διοίκησης δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την αναφορά και ζήτησε να υπάρξει «σιγή πληροφοριών» για να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή ασφάλεια. «Θέλω όλοι να καταλάβουν πως είναι πολύ δύσκολο να διασχίσεις ένα εμπόδιο όπως ο Δνείπερος, για παράδειγμα -όταν η γραμμή του μετώπου είναι κατά μήκος ενός τόσο πλατύ και ισχυρού ποταμού», δήλωσε η Νατάλια Χουμέλνιουκ μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση. «Είναι απαραίτητο να έχουμε υπομονή», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξαντερ Νόβακ
ΔΙΕΘΝΗ

Νόβακ: Νέες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια τη νύχτα

Η Ουκρανία εξαπέλυσε νέες νυχτερινές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια στη Σαμάρα, με τρία διυλιστήρια και ένα συγκρότημα χημικών να πλήττονται, ενώ ο Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι αγνοεί τις ΗΠΑ για παύση των επιθέσεων.
Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Κατάπαυση του πυρός υπάρχει και σε άλλες περιοχές της Χερσώνας

Η Μελάνια Τραμπ ανακοίνωσε πως η κατάπαυση πυρός μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας επεκτείνεται εκτός Ολέσκι για ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κατάπαυση διαρκεί έως 1η Νοεμβρίου, 21.59 ώρα Ελλάδας, δήλωσε και η ρωσική πλευρά.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας με ΗΠΑ διαμεσολαβητή τον Νοέμβριο στο Αμπού Ντάμπι

Απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, με αμερικανική διαμεσολάβηση, θα πραγματοποιηθούν το πρώτο μισό του Νοεμβρίου στο Αμπού Ντάμπι, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Ρωσία και Ουκρανία δηλώνουν έτοιμες για συνομιλίες ειρήνης.
Χρήματα και χειροπέδες
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Σύλληψη Γερμανού για φερόμενη μισθοφορική δράση υπέρ Ουκρανίας

Η FSB συνέλαβε στη Ρωσία έναν Γερμανό κατηγορούμενο ως "μισθοφόρο" υπέρ της Ουκρανίας. Ο άνδρας είχε συμβόλαιο με τις ουκρανικές δυνάμεις και λιποτάκτησε λόγω απλήρωτων μισθών. Δεν διευκρινίστηκαν λόγοι και συνθήκες σύλληψης.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση σκοτώνει βρέφος και δύο γυναίκες στο Χάρκιβ

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και ένα βρέφος, έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ρωσικού drone σε χωριό του Χάρκιβ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας στη σελίδα του στο Telegram.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Ο Τραμπ θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, από το Ουζμπεκιστάν, τόνισε πως Ουκρανία και Ρωσία πρέπει να επικεντρωθούν στον τερματισμό του πολέμου. Ανέφερε πως δεν είναι σίγουρο αν θα γίνει συνάντηση ηγετών ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για το θέμα.