ΓΔ: 1201.48 -1.48% Τζίρος: 40.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:06:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Image by stinne24 from Pixabay

Στο Ισραήλ ταγματάρχης έχασε το βαθμό του αφότου συμμετείχε σε διαδήλωση

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αξιωματικός, με το βαθμό του ταγματάρχη, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικά πλάνα να συμμετέχει σε μια φιλοκυβερνητική συγκέντρωση που έγινε την Πέμπτη σε μια διαδήλωση υπέρ της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Ένας αξιωματικός του ισραηλινού στρατού απομακρύνθηκε από τη θέση του επειδή συμμετείχε σε μια διαδήλωση στο Ισραήλ φορώντας τη στρατιωτική του στολή. Η πειθαρχική αυτή απόφαση είναι η πρώτη στο είδος της μετά το ξέσπασμα μιας κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που βιώνει το εβραϊκό κράτος γύρω από μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που προωθεί η συγκυβέρνηση δεξιάς και άκρας δεξιάς του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που έχει προκαλέσει μαζικές κινητοποιήσεις από τον περασμένο Ιανουάριο, απεργίες, και προστριβές στις τάξεις του ισραηλινού στρατού.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αξιωματικός, με το βαθμό του ταγματάρχη, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικά πλάνα να συμμετέχει σε μια φιλοκυβερνητική συγκέντρωση που έγινε την Πέμπτη σε διαδήλωση υπέρ της μεταρρύθμισης. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι μέχρι τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη επιτρέπεται να συμμετέχουν σε πολιτικές διαδηλώσεις υπό την προϋπόθεση να μην φορούν τη στολή τους και να μην είναι αναγνωρίσιμοι ως στρατιωτικοί, σύμφωνα με τους The Times of Israel.

Ο στρατός επιβεβαίωσε τον βαθμό του αξιωματικού, αλλά, σε μια ανακοίνωση για το παράπτωμά του, αρκέστηκε να πει ότι ο αξιωματικός έλαβε μέρος σε μια διαδήλωση την περασμένη εβδομάδα φορώντας τη στρατιωτική του στολή και του αφαιρέθηκαν οι διοικητικές εξουσίες του. «Η συμμετοχή ενός αξιωματικού του IDF σε μια διαδήλωση ενώ αυτός είναι ένστολος απαγορεύεται και είναι εντελώς απαράδεκτη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το IDF.

Η διαμάχη αναφορικά με την δικαστική μεταρρύθμιση έχει αντίκτυπο και στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, που παραδοσιακά μένουν μακριά από πολιτικά ζητήματα. Ορισμένοι έφεδροι, στους οποίους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό ο ισραηλινός στρατός, έχουν απειλήσει να αρνηθούν εντολές κλήσης αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Εκφράζοντας ανησυχία για την πολεμική ετοιμότητα του κράτους, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ απηύθυνε δημοσίως έκκληση τον περασμένο μήνα για αναστολή της μεταρρύθμισης. Ο Νετανιάχου απάντησε ανακοινώνοντας την αποπομπή του Γκαλάντ, αλλά έπειτα, ο πρωθυπουργός υποχώρησε, διατηρώντας τον υπουργό στο πόστο του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου θα προχωρήσει την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση

Όπως είπε ο ίδιος, οι προβεβλημένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και ο Μπένι Γκαντζ προσποιούνταν ότι έκαναν διάλογο και δεν είχαν στόχο να βρουν κοινή γραμμή με την κυβέρνηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Mαζικές διαδηλώσεις εναντίον της δικαστικής μεταρρύθμισης στο Ισραήλ

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ιερουσαλήμ και την Μπερ Σεβά. Υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά συμπλοκών μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης Νετανιάχου, καθώς και συλλήψεις από την αστυνομία.
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου στο Ισραήλ

Οι διαμαρτυρίες αυξήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι επικριτές του Νετανιάχου τον κατηγορούν ότι η προσοχή του έχει αποσπαστεί από υπόθεση διαφθοράς εναντίον του την ώρα που υπάρχει έξαρση της COVID-19 στη χώρα.