ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σέρβοι αστυνομικοί δρόμος
Αστυνομικοί της Σερβίας επιτηρούν την κυκλοφορία και τους πολίτες στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Νέα επίθεση με 10 νεκρούς και τουλάχιστον 5 τραυματίες στη Σερβία

Νεαρός 21 ετών, γιος στρατιωτικού, άνοιξε πυρ με αυτόματο τουφέκι μέσα από όχημα εν κινήσει προτού απομακρυνθεί αυξάνοντας ταχύτητα, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση RTS και άλλα ΜΜΕ.

Ανθρωποκυνηγητό συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για να βρεθεί ο δράστης σειράς επιθέσεων με αυτόματο τουφέκι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δεκαπέντε, σε μια χώρα που βρισκόταν ήδη σε κατάσταση σοκ, έπειτα από το μακελειό σε σχολείο του Βελιγραδίου προχθές Τετάρτη, με εννιά νεκρούς.

Χθες βράδυ, σε τρία χωριά, κοντά στη Μλαντένοβατς, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της σερβικής πρωτεύουσας, νεαρός 21 ετών, γιος στρατιωτικού, άνοιξε πυρ με αυτόματο τουφέκι μέσα από όχημα εν κινήσει προτού απομακρυνθεί αυξάνοντας ταχύτητα, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση RTS και άλλα ΜΜΕ. Ανάμεσα στα θύματα ήταν αστυνομικός και η αδελφή του.

Σήμερα, προτού καν ανατείλει ο ήλιος, εκατοντάδες αστυνομικοί χτένιζαν την περιοχή, ενώ ελικόπτερο εφοδιασμένο με προβολέα έψαχνε επίσης τον δράστη, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Σύμφωνα με το RTS, στην έρευνα συμμετέχουν περίπου 600 αστυνομικοί, ανάμεσά τους μέλη ειδικής μονάδας επέμβασης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Η αστυνομία παράλληλα απέκλεισε την πρόσβαση προς διάφορα χωριά. Ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών Μπρατίσλαβ Γκάσιτς έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

Όπως μετέδωσε νωρίτερα από το Βελιγράδι ο Ν. Πέλπας, υπήρχαν πληροφορίες πως ο νεαρός εντοπίστηκε και περικυκλώθηκε από την αστυνομία κοντά στην κωμόπολη Μάλι Ποζάρεβατς, αλλά αρνήθηκε να παραδοθεί και αντάλλαξε πυρά με αστυνομικούς.

Ανάστατοι συγγενείς είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ιατρικού κέντρου στο Βελιγράδι, όπου διακομίστηκαν τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο N1. Η υπουργός Υγείας Ντάνιτσα Γκρούιτσιτς έκανε σύντομη επίσκεψη στο κέντρο.

Το νέο μακελειό εκτυλίχθηκε την επομένη της σφαγής από δεκατριάχρονο μαθητή οκτώ παιδιών και φύλακα μέσα σε σχολείο του Βελιγραδίου, τραγωδία που σόκαρε βαθιά τη χώρα.Άλλοι επτά άνθρωποι, έξι μαθητές και μια εκπαιδευτικός, τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση με τη χρήση όπλου. Δυο από τα θύματα συνέχιζαν χθες Πέμπτη να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού υποβλήθηκαν σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων.

Ο νεαρός συνελήφθη λίγη ώρα μετά το μακελειό στην αυλή του σχολείου, όπου περίμενε να καταφθάσουν οι αστυνομικοί. Τέθηκε υπό κράτηση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Ο πατέρας του, γνωστός γιατρός, ιδιοκτήτης του όπλου που χρησιμοποιήθηκε, συνελήφθη και αναμένεται να καταθέσει σήμερα σε εισαγγελέα. Η μητέρα επίσης προσήχθη.

Οι αρχές κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος. Εορτασμοί και εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί ακυρώθηκαν. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε μια «μια από τις πιο δύσκολες μέρες στη σύγχρονη ιστορία» της Σερβίας.

Στα Βαλκάνια κυκλοφορεί τεράστιος αριθμός όπλων –συμπεριλαμβανομένων πολεμικών όπλων–, μετά τις συρράξεις και την πολυαίμακτη διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας τα χρόνια του 1990. Κάπου 765.000 όπλα, ανάμεσά τους 232.000 πιστόλια, είναι νόμιμα καταγεγραμμένα στη Σερβία, χώρα περίπου επτά εκατομμυρίων κατοίκων, όπου τα σκοπευτήρια είναι δημοφιλή.

Τον Απρίλιο του 2013, χωρικός δολοφόνησε 13 ανθρώπους, ανάμεσά τους μέλη της οικογένειάς του και περίοικους, όχι μακριά από τη Μλαντένοβατς, στην ίδια περιοχή που έγινε το χθεσινό μακελειό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε την παραίτησή του σε εκδήλωση του κόμματος στο Βελιγράδι

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χωρίς να αναφέρει πότε ακριβώς. Επεσήμανε ότι στις επόμενες εκλογές θα ηγηθεί του νέου συνασπισμού «Ενωμένη Σερβία».
Υπόγειο ορυχείο χαλκού
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανικό εμπάργκο σε σερβικό χαλκό λόγω κινεζικής εταιρίας και καταναγκαστικής εργασίας

Ανησυχία προκαλεί στο Βελιγράδι η απόφαση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν την εισαγωγή σερβικού χαλκού της κινεζικής Zijin λόγω ύποπτων περιπτώσεων καταναγκαστικής εργασίας στα μεταλλεία του Μπορ, σύμφωνα με έρευνες της αμερικανικής CBP.
businessdaily-Keramourgia-Voreiou-Ellados
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κεραμουργία Β. Ελλάδος: Νέα μονάδα στη Σερβία ενισχύει τη βαλκανική παρουσία

Η νέα μονάδα της ΚΕΒΕ στο Mihajlovac Σερβίας ξεκίνησε τη λειτουργία της, ενισχύοντας την παρουσία της εταιρείας στα Βαλκάνια. Με επένδυση 16,5 εκατ. ευρώ, η μονάδα παράγει 600 τόνους τούβλων ημερησίως, με στόχο τους 1.000 τόνους ως το 2027.
Κτίριο NIS Σερβία
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Παράταση 15 ημερών στις διαπραγματεύσεις για πώληση της NIS στη MOL

Ο ουγγρικός όμιλος MOL και οι ρωσικές Gazprom Neft και Gazprom παίρνουν παράταση 15 ημερών για τις διαπραγματεύσεις πώλησης του 51,56% της NIS, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις και τη λήξη της προηγούμενης προθεσμίας.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Στόχος η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2027

Ο Γ. Γεραπετρίτης επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία Σερβίας και Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας τη στρατηγική σχέση με τη Σερβία και τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη ΝΑ Ευρώπη.