ΓΔ: 2076.71 0.95% Τζίρος: 212.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι έριξε βόμβες λευκού φωσφόρου στο Μπαχμούτ

«Όχι αρκετές βόμβες, αλλά περισσότερο από αρκετός φώσφορος. Ρώσοι βομβαρδίζουν τις μη κατειλημμένες περιοχές του Μπαχμούτ με εμπρηστικά πυρομαχικά. Θα καούν στην Κόλαση» ανέφερε σε ανάρτησή του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν ότι αποσύρονται από το Μπαχμούτ - στην ανατολική Ουκρανία - λόγω ανεπαρκούς προμήθειας πολεμοφοδίων από τη Μόσχα, η Ουκρανία κατηγόρησε την Ρωσία για επίθεση στην πόλη με λευκό φώσφορο -  μία τοξική χημική ουσία που όταν χρησιμοποιείται σε περιοχές αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου.

«Όχι αρκετές βόμβες, αλλά περισσότερο από αρκετός φώσφορος. Ρώσοι βομβαρδίζουν τις μη κατειλημμένες περιοχές του Μπαχμούτ με εμπρηστικά πυρομαχικά. Θα καούν στην Κόλαση» ανέφερε σε ανάρτησή του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, δημοσιεύοντας και βίντεο με πλάνα λευκού φωσφόρου να πέφτουν σαν πύρινη βροχή στους δρόμους. Σε άλλα βίντεο φαίνονται λάμψεις φωτός να πέφτουν στην πόλη και να εκδηλώνονται διάσπαρτες εστίες φωτιάς παντού.

Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή παθαίνουν μη αναστρέψιμα εγκαύματα στο δέρμα. Η χρήση αυτού του όπλου απαγορεύεται από τη συνθήκη της Γενεύης

Ενδεικτικά, βόμβες λευκού φωσφόρου χρησιμοποιήθηκαν στο Ιράκ για να καταπνίξουν την αντίσταση στη Φαλούτζα το 2004, προκαλώντας φρικτό θάνατο σε εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά. Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Άννα Μαλιάρ δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει να καταλάβει την πόλη έως τις 9 Μαΐου, που εορτάζεται η Ημέρα της Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας – Κατηγορούμενο βλακωδώς για Ζαπορίζια

Το Κρεμλίνο τόνισε ότι ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του για τη διατήρηση της ειρήνης, παραμένοντας ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, ενώ σημείωσε πως υπάρχει παύση στην ειρηνευτική διαδικασία.
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ εξετάζουν αποστολή πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία, δηλώνει ο Βανς

Η Ουάσινγκτον μελετά το αίτημα της Ουκρανίας για πυραύλους Tomahawk, με τον Λευκό Οίκο να διαμηνύει ότι η τελική απόφαση ανήκει στον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς.
Ρωσικά τεθωρακισμένα άσκηση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα δηλώνει ότι κατέλαβε άλλα τρία χωριά στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε τα χωριά Ντεριλόνε, Μαΐσκε (Ντονέτσκ) και Στεπόβε (Ντνιπροπετρόφσκ) στην ανατολική Ουκρανία, αυξάνοντας έτσι τα εδάφη που ελέγχει, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Ανεύθυνες οι απειλές Ζελένσκι για πλήγματα κατά Κρεμλίνου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε ανεύθυνες τις απειλές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πλήγματα κατά του Κρεμλίνου, τονίζοντας πως ο Ουκρανός πρόεδρος επισείει όλες τις επιλογές χωρίς περιορισμούς.