ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Inflation, Times, Plithorismos
Φωτο: Shutterstock

Μικρή αποκλιμάκωση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, θετική υποδοχή από αγορές

Ο γενικός δείκτης υποχώρησε στο 4,9% τον Απρίλιο από 5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, με τον δομικό δείκτη να ακολουθεί ανάλογη πορεία και να φθάνει στο 5,5%.

Η έστω και μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και η διαμόρφωσή του οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών έγινε δεκτή με θετικό τρόπο από τους επενδυτές, καθώς τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και τα futures της Wall Street γύρισαν σε θετικό πρόσημο μετά την ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αμερικανική στατιστική υπηρεσία, ο γενικός δείκτης υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα στο 4,9% σε ετήσια βάση από 5% και διαμορφώθηκε στο 0,4% σε μηνιαία. Ο δομικός δείκτης έφθασε στο 5,5% από 5,6% και εμφάνισε, επίσης, αύξηση 0,4% σε μηνιαία. 

Αν εξαιρεθεί η ενέργεια και η στέγαση, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Απρίλιο και κατά 5,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και οι δύο τιμές ήταν οι χαμηλότερες από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει τη σημασία της εξέτασης μιας τέτοιας μέτρησης κατά την αξιολόγηση της πορείας του πληθωρισμού της χώρας, αν και την υπολογίζουν με βάση έναν ξεχωριστό δείκτη.

Η έκθεση υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να «παγώνει», καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων και η πρόσφατη πιστωτική πίεση διαπερνούν την οικονομία. Ωστόσο, οι συνολικές τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται με ζωηρό ρυθμό και η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη. 

Η Fed θα πρέπει να δει περισσότερα από ένα μήνα δεδομένων για να είναι σίγουρη ότι οι πιέσεις στις τιμές βρίσκονται σε μια διαρκή καθοδική πορεία, ειδικά αφού οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να έχουν τελειώσει με την αύξηση των τιμών προς το παρόν. Ως εκ τούτου τα σημερινά στοιχεία θα είναι μεταξύ αυτών που θα επηρεάσουν την απόφαση των φορέων χάραξης πολιτικής τον επόμενο μήνα. Θα λάβουν επίσης τον ΔΤΚ για τον Μάιο, καθώς και εκθέσεις για την αγορά εργασίας και το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού τους, τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών. Επιπλέον, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη τραπεζική πίεση και σε ποιο βαθμό αυτή θα περιορίσει περαιτέρω τις πιστωτικές συνθήκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στο 3,7% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, στο 4,3% ο δομικός

Επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο η Fed να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, με τους traders να θεωρούν ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες.
ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων.