ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Γαλλία θα εξοπλίσει τον ουκρανικό στρατό με τεθωρακισμένα οχήματα

Το Παρίσι έχει ήδη παραδώσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς Mistral, μέσου βεληνεκούς Crotale και εξετάζει μαζί με την Ιταλία το ενδεχόμενο να στείλει εξελιγμένα συστήματα εδάφους-αέρος SAMP/T.

Η Γαλλία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει τάγματα του στρατού της Ουκρανίας με «δεκάδες» τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφριά άρματα μάχης, τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων των δύο χωρών που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ελιζέ χθες Κυριακή το βράδυ, ενώ προστίθεται πως Παρίσι και Κίεβο καλούν να επιβληθούν «νέες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.

«Τις εβδομάδες που έρχονται, η Γαλλία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει τάγματα [του ουκρανικού στρατού] με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφριά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων AMX-10RC», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Το Παρίσι είχε ήδη δεσμευτεί στην αρχή της χρονιάς να παραχωρήσει στον ουκρανικό στρατό AMX-10RC, ελαφριά, γρήγορα άρματα μάχης με ισχυρά πυροβόλα. Η αναγγελία που έγινε χθες αφορά επιπλέον παραδόσεις, αποκάλυψε σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Παρίσι θα επικεντρώσει επίσης τις «προσπάθειές [του] στην υποστήριξη των δυνατοτήτων αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας», πάντα σύμφωνα με την κοινή δήλωση.

Έχει ήδη παραδώσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς Mistral, μέσου βεληνεκούς Crotale και εξετάζει μαζί με την Ιταλία το ενδεχόμενο να στείλει εξελιγμένα συστήματα εδάφους-αέρος SAMP/T, θύμισε το Ελιζέ.

Σε ό,τι αφορά πάντως το ουκρανικό αίτημα για την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών, «είναι λιγάκι πρόωρο», επανέλαβε σύμβουλος του προέδρου Μακρόν, υπενθυμίζοντας πως πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν οι χειριστές, διαδικασία μακρά και περίπλοκη.

«Πέραν της εθνικής συμβολής της, η Γαλλία συμμετέχει ενεργά στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO ως προς την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και την εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών», σημειώνεται ακόμη στην κοινή ανακοίνωση των δυο κυβερνήσεων.

Εντός 2023, σκοπός είναι να εκπαιδευτούν 2.000 Ουκρανοί στη Γαλλία και σχεδόν 4.000 στην Πολωνία, όπου το Παρίσι ανέπτυξε πάνω από 200 μέλη των ενόπλων δυνάμεών του για αυτό.

Στο διπλωματικό πεδίο, οι δύο πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων και τη συνέχιση της ενίσχυσης των δεσμών από τη μια της Ουκρανίας και από την άλλη του NATO και της ΕΕ.

«Η Ουκρανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι είναι ανάγκη να αυξηθούν οι πιέσεις που ασκούμε συλλογικά στη Ρωσία με νέες κυρώσεις προκειμένου να εξασθενήσει η δυνατότητα της χώρας αυτής να συνεχίσει τον παράνομο επιθετικό πόλεμό της», αναφέρει το κείμενο.

«Το μέλλον της Ουκρανίας και του λαού της βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και της έχει παραχωρήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας» προς ένταξη, σημειώνει η κοινή δήλωση και προσθέτει πως το Παρίσι «αναμένει με ενδιαφέρον την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Η γαλλική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει στο κείμενο ότι υποστηρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει μόνη τις διευθετήσεις για την ασφάλειά της και ότι σκοπεύει να βοηθήσει «την Ουκρανία να συνεχίσει τον δρόμο της προς την ευρωατλαντική οικογένεια».

Ο κ. Ζελένσκι έκανε σταθμό στο Παρίσι χθες βράδυ στο πλαίσιο μίνι περιοδείας του στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε την Ιταλία και τη Γερμανία το σαββατοκύριακο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ukraine-Polemos-War
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με όπλα μακρού βεληνεκούς

Η Γαλλία θα προσφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP στο Κίεβο δίνοντας τη δυνατότητα να πλήξει στόχους έως και 250 χλμ μακριά, ενώ Γερμανία και Νορβηγία αυξάνουν την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Εκτός από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, Γαλλία και Ιταλία προμήθευσαν το Κίεβο με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, ενώ και η Νορβηγία πρόκειται να δώσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για την πυρηνική ασφάλεια της Ουκρανίας.
opla-weapon
ΔΙΕΘΝΗ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι γαλλικές παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία

Όπως αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μακρόν και Ζελένσκι, απομένουν μερικές λεπτομέρειες ώστε να σταλεί ο οπλισμός που θα ενισχύσει τις ουκρανικές δυνάμεις απέναντι στη ρωσική εισβολή.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενόχληση του Παρισιού για τις δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη για το Ουκρανικό

Ο Κινέζος πρέσβης στη Γαλλία, Λου Σαγιέ εκτίμησε ότι οι χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση «δεν έχουν πραγματικό καθεστώς βάσει του διεθνούς δικαίου διότι δεν υπήρξε διεθνής συμφωνία για να οριστικοποιηθεί το καθεστώς τους ως ανεξάρτητες χώρες».
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μακρόν σήμερα

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από ουκρανικό βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής σε πόλη που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος που έχουν διορίσει οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.