ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
Η επίσημη σημαία των Ηνωμένων Εθνών κυματίζει σε φόντο συννεφιασμένου ουρανού.

Πάνω από 3 δισ. δολάρια οι ανάγκες για τους πρόσφυγες του Σουδάν

Για τους πρόσφυγες που γλίτωσαν από τις εχθροπραξίες, ο ΟΗΕ ζητά 470,4 εκατ. δολάρια, προσθέτοντας πως έως και 1,1 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν φέτος.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά σε πάνω από 3 δισεκ. δολάρια τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια και για τους πρόσφυγες του Σουδάν, όπου η ανθρωπιστική κρίση έχει επιδεινωθεί από τις βίαιες μάχες που μαίνονται από τα μέσα του Απριλίου. Μόνο για την ανθρωπιστική βοήθεια ο ΟΗΕ δηλώνει ότι χρειάζονται 2,6 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, ενώ ο οργανισμός ζητούσε 1,75 δισεκ. τον Δεκέμβριο.

Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να επιτρέψουν στις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την ανθρωπιστική βοήθεια να βοηθήσουν τους περίπου 18 εκατ. ευάλωτους ανθρώπους στη χώρα, σύμφωνα με τον Ραμές Ρατζασινγκάμ, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στη Γενεύη και διευθυντής της Διεύθυνσης Συντονισμού.

Για τους πρόσφυγες που γλίτωσαν από τις εχθροπραξίες, ο ΟΗΕ ζητά 470,4 εκατ. δολάρια, προσθέτοντας πως έως και 1,1 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν φέτος.

«Σήμερα, 25 εκατ. άνθρωποι, πάνω από τον μισό πληθυσμό του Σουδάν, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία. Είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχουμε δει ποτέ στη χώρα», δήλωσε ο Ραμές Ρατζασινγκάμ«Οι απαιτήσεις για χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 2,6 δισ. δολαρίων είναι επίσης οι υψηλότερες από οποιαδήποτε ανθρωπιστική έκκληση έχει γίνει για το Σουδάν».

Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του στρατηγού Άμπντελ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, που ξεκίνησε στις 15 Απριλίου, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 1.000 ανθρώπους ενώ χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες.

Οι μάχες επιδείνωσαν την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, όπου πριν από τον πόλεμο ένας στους τρεις ανθρώπους βασιζόταν στην ανθρωπιστική βοήθεια. Πριν από δύο εβδομάδες, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι εκτίμησε ότι «πάνω από 800.000 άνθρωποι» μπορεί να προσπαθήσουν να διαφύγουν από τις αιματηρές μάχες του Σουδάν.

«Έως σήμερα, η κρίση, που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα, έχει προκαλέσει τη μαζική έξοδο στις γειτονικές χώρες περίπου 220.000 προσφύγων», δήλωσε στον Τύπο ο Ραούφ Μαζού, αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας. Παράλληλα πάνω από 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές της χώρας. «Αμέτρητοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, αθώα θύματα των τυφλών συγκρούσεων», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Αυξάνεται η βία και οι θάνατοι αμάχων λόγω επιθέσεων με drones

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ προειδοποιεί ότι η βία στο Σουδάν και η χρήση drones αυξάνουν τους θανάτους και τον εκτοπισμό αμάχων, με τα οπλισμένα drones να ευθύνονται για το 80% των θανάτων από Ιανουάριο ως Απρίλιο.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Σοβαρές συνέπειες από τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου στο Σουδάν

Η σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου στο Σουδάν προκαλεί τεράστια ψυχικά τραύματα, σύμφωνα με ΟΗΕ και ΜΚΟ. Έχουν αναφερθεί χιλιάδες περιστατικά από τον εμφύλιο του 2023, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες και κορίτσια.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Unicef: Εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν πλήττονται από φτώχεια και βία

Η Unicef προειδοποιεί ότι εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν, κυρίως στο Νταρφούρ, υποφέρουν από βία και φτώχεια, ενώ η διεθνής βοήθεια είναι ανεπαρκής σε σύγκριση με το μέγεθος της κρίσης, 20 χρόνια μετά την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο για ενίσχυση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν

Ο πόλεμος στο Σουδάν μπαίνει στον τέταρτο χρόνο, με εκατομμύρια εκτοπισμένους και εκτεταμένη φτώχεια. Στο Βερολίνο διεξάγεται διεθνής διάσκεψη δωρητών για ενίσχυση της ειρήνης και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς η κρίση επιδεινώνεται.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η κρίση στο Σουδάν παραμένει «εγκαταλελειμμένη», λέει η Ντενίζ Μπράουν

Η Ντενίζ Μπράουν του ΟΗΕ χαρακτήρισε το Σουδάν «εγκαταλελειμμένη κρίση» λίγες μέρες πριν την επέτειο του εμφυλίου, τονίζοντας τον φαύλο κύκλο σεξουαλικής βίας, εκτοπισμών και θανάτων, και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει.