ΓΔ: 2648.58 -0.32% Τζίρος: 307.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:37

Στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας θα συμπεριληφθούν ακόμη έξι λαοί

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε ότι από Δευτέρα η κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, ενώ θα καλέσει και τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις συνταγματικές αλλαγές κατέληξε, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, στην πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας. Η πρόταση θα υποβληθεί στην κυβέρνηση, η οποία εν συνεχεία θα πρέπει να προωθήσει στο κοινοβούλιο σχετική πρωτοβουλία για την επεξεργασία της πρότασης από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων, Μαργκαρίτα Τσάτσα Νικόλοφσκα δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις αφορούν κυρίως στο προοίμιο του Συντάγματος με την προσθήκη διαφόρων εθνοτήτων. «Με την πρόταση της ομάδας προστίθενται στο Σύνταγμα οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Μαυροβούνιοι, οι Σλοβένοι, οι Εβραίοι και οι (βαλκάνιοι) Αιγύπτιοι» δήλωσε η Μαργκαρίτα Τσάτσα Νικόλοφσκα.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε ότι από Δευτέρα η κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, ενώ θα καλέσει και τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, που αντιτίθεται στην τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, σε συνάντηση, προκειμένου να εξετασθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος, στη βάση μίας συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα,προκαλεί τριγμούς στα Σκόπια, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να είναι τεταμμένες.

Η Βουλγαρία, το περασμένο διάστημα παρεμπόδιζε επί δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΘ Θεσσαλονίκης πύργος ΟΤΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 10ο Southeast Europe Energy Forum στη Θεσσαλονίκη με νέα συνεργασία στον Κάθετο Διάδρομο

Το Southeast Europe Energy Forum (SEEF) γίνεται 10 ετών και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη στις 4 Σεπτεμβρίου 2026, συγκεντρώνοντας κορυφαίους παράγοντες ενέργειας, επενδυτές και κρατικούς αξιωματούχους από Ελλάδα, ΗΠΑ και Ευρώπη.
Κουνούπι του Νείλου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί και 51 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Β. Μακεδονία

Ένας 72χρονος άνδρας από τα Σκόπια είναι το έκτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα, καθώς κατέληξε μετά από 15 ημέρες νοσηλείας. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 51, με τα περισσότερα στην περιοχή των Σκοπίων.
σημαία Βόρειας Μακεδονίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Μακεδονία

Πέντε θανάτους από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανακοίνωσαν οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, με τουλάχιστον 43 κρούσματα ως τώρα και μαζικούς ψεκασμούς ενάντια στα κουνούπια, ενώ αυξάνονται οι νοσηλείες τις τελευταίες εβδομάδες.
Κουνούπι του Νείλου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί και 35 κρούσματα από Δυτικό Νείλο στη Βόρεια Μακεδονία

Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Μακεδονία, με 35 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 4 θανάτους κυρίως στα Σκόπια. Οι αρχές ενισχύουν μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης κουνουπιών λόγω της επιδημίας.
πλατεία Μακεδονίας Σκόπια βράδυ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση αποχαιρετισμού του Προέδρου Β. Μακεδονίας με τον Έλληνα πρέσβη

Η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας συναντήθηκε στην Οχρίδα με την Πρέσβη της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και ζητώντας στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Maria Sferruzza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ: Επίσκεψη στα Σκόπια - Εντός πλάνου η διασύνδεση αερίου

Ο αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027, όπως επαναβεβαιώθηκε σε συνάντηση στα Σκόπια, τονίζοντας τη σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.