ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έκκληση Μακρόν για ένα βιώσιμο σύστημα παραγωγής και ζήτησης πλαστικών

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως αν δεν παρθούν αποφάσεις η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων θα τριπλασιαστεί περαιτέρω μέχρι το 2060, προειδοποιώντας ότι η μόλυνση από πλαστικά είναι άρα μια βραδυφλεγής βόμβα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε έκκληση να «τεθεί τέλος σε ένα παγκόσμιο και μη βιώσιμο μοντέλο» παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικών, με την ευκαιρία της επανάληψης σήμερα στο Παρίσι των διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια μελλοντική συνθήκη εναντίον της ευρείας παραγωγής πλαστικών.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα, η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων θα τριπλασιαστεί περαιτέρω μέχρι το 2060. Η μόλυνση από πλαστικά είναι άρα μια βραδυφλεγής βόμβα και ταυτόχρονα μια μάστιγα ήδη παρούσα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε μήνυμα μέσω βίντεο προς τους εκπροσώπους 175 κρατών που έχουν συγκεντρωθεί στην έδρα της Unesco μέχρι την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «πρέπει οπωσδήποτε να θέσουμε τέλος σε ένα παγκόσμιο και μη βιώσιμο μοντέλο που συνίσταται στην παραγωγή πλαστικού στην Κίνα ή στις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ώστε στη συνέχεια να εξαχθεί υπό μορφή απορριμμάτων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες είναι ωστόσο λιγότερο καλά εξοπλισμένες σε συστήματα επεξεργασίας απορριμμάτων».

«Ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι να μειώσουμε την παραγωγή νέων πλαστικών και να απαγορεύσουμε το ταχύτερο τα πιο ρυπογόνα --όπως τα πλαστικά μίας χρήσης-- και τα πιο επικίνδυνα για την υγεία προϊόντα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Καθώς «μόνο το 15% του πλαστικού ανακυκλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα», το 100% των πλαστικών που διατίθενται στην αγορά πρέπει αύριο να είναι εξ ολοκλήρου ανακυκλώσιμα, συνέχισε, συνηγορώντας όπως και περίπου πενήντα άλλες χώρες για ένα τέλος στη ρύπανση από πλαστικά μέχρι το 2040.

«Πρέπει επίσης να δώσουμε τα μέσα για πιο ισχυρή καινοτομία, και πιο γρήγορη, ώστε να αντικαταστήσουμε το πλαστικό με εναλλακτικά πραγματικά οικολογικά προϊόντα», δήλωσε ο Μακρόν. Ο ίδιος προσθέτει πως «είναι καλύτερα να μοιραστούμε τις λύσεις, τις τεχνολογίες, και να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη απέναντι στις πιο φτωχές χώρες».

Οι διαπραγματεύσεις είναι ευαίσθητες ανάμεσα σε χώρες με αποκλίνουσες φιλοδοξίες που προσπαθούν να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία η οποία θα καλύπτει το σύνολο του κύκλου ζωής του πλαστικού.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υπενθυμίζει «τον στόχο να καταλήξουμε σε ένα συμφωνημένο κείμενο μέχρι τα τέλη του 2024, έναν χρόνο πριν από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τον Ωκεανό στη Νίκαια».

Η ετήσια παραγωγή πλαστικών έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 20 χρόνια για να φθάσει τα 460 εκατομμύρια τόνους (Mt). Όμως τα δύο τρίτα αυτής της παγκόσμιας παραγωγής έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής και γίνονται απορρίμματα που χρειάζονται διαχείριση έπειτα από μία ή μερικές χρήσεις. Το 22% εγκαταλείπονται (σε χωματερές, υπαίθριους χώρους αποτέφρωσης ή απορρίπτονται στη φύση) και λιγότερο από το 10% ανακυκλώνονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Emmanouel Macron, Gallia, France
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: 150 εκατομμύρια στο Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη

Η μη κυβερνητική οργάνωση Global Citizen χαιρέτισε τη δέσμευση της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή της πως «πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας ζωτικής σημασίας σε εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές ανά τον κόσμο».
ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις σήμερα σε πόλεις της Γαλλίας κατά της αστυνομικής βίας

Ο θάνατος του 17χρονου εφήβου από σφαίρα τροχονόμου στη διάρκεια ελέγχου είχε πυροδοτήσει κύμα ταραχών στη χώρα. Στο Παρίσι, το οποίο φιλοξενεί επίσης σήμερα την Techno Parade, αναμένεται 3.000 ως 6.000 άνθρωποι να κατέβουν στους δρόμους.