ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Αυτή είναι η νέα τουρκική κυβέρνηση υπό τον Ταγίπ Ερντογάν

Ο Χακάν Φιντάν αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο μέχρι σήμερα Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας δύο νέα πρόσωπα στα δύο κρίσιμα για την Ελλάδα υπουργεία, Εξωτερικών και Άμυνας και αφήνοντας εκτός υπουργικού συμβουλίου τους γνώριμους στην Ελλάδα, Τσαβούσογλου και Ακάρ. Ο Χακάν Φιντάν αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο μέχρι σήμερα Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Ο Χακάν Φιντάν είναι Τούρκος διπλωμάτης και ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) της Τουρκίας από το 2010 μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρει η Wikipedia, είναι γνωστός για τη συνεισφορά του στην τουρκική εθνική ασφάλεια και τη συμμετοχή του σε διάφορες διπλωματικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών επιχειρήσεις.

Ο Φιντάν ήταν επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από τις 25 Μαΐου 2010 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2015, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα ως μέλος του κοινοβουλίου, με στόχο να εκπροσωπήσει το κόμμα του Ερντογάν. Ωστόσο, στις 9 Μαρτίου 2015, ακριβώς 30 ημέρες αργότερα, απέσυρε την υποψηφιότητά του. Διορίστηκε πίσω στη θέση του μέσα σε λίγες ώρες, στην οποία παρέμεινε μέχρι και σήμερα, που ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Φιντάν έχει θητεύσει σε δύο εξειδικευμένους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης (UNIDO). Ο Χακάν Φιντάν γεννήθηκε το 1968 στην Άγκυρα της Τουρκίας. Απέκτησε πτυχίο στη διαχείριση και στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Maryland Global Campus. Στη συνέχεια, πήρε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Bilkent. Εργάστηκε ως υπαξιωματικός στον τουρκικό στρατό από το 1986 έως το 2001.

Τα άλλα υπουργεία κατανέμονται ως εξής: Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει, όπως αναμενόταν, ο οικονομολόγος Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της οικονομικής «ορθοδοξίας» και προκρίνει την αύξηση των επιτοκίων. Ο διορισμός του εκτιμάται ότι θα σημάνει το τέλος της «ανορθόδοξης» οικονομικής πολιτικής που ακολουθούσε ο Ερντογάν επί χρόνια, όπως τη μείωση των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον κρατικό έλεγχο των αγορών. Ο Σιμσέκ ήταν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009-2018.

Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο μέχρι σήμερα Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διορίστηκε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού απομακρύνθηκε, όπως αναμενόταν, από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει ο Αλί Γιερλίκαγια. Τα άλλα υπουργεία κατανέμονται ως εξής:

  • Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
  • Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Εζντεμίρ Γκοκτάς
  • Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βεντάτ Ισιχάν
  • Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζασεκί
  • Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ
  • Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι
  • Εθνικής Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
  • Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά
  • Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ
  • Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί
  • Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ
  • Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Φιντάν: Η ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών προκαλεί αστάθεια

«Η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και η άνευ όρων υποστήριξη της Δύσης σε αυτό είναι ένας από τους κύριους λόγους για το πρόβλημα αστάθειας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Φιντάν με Αμπντολαχιάν για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εφιστά την προσοχή στον κίνδυνο να μετατραπεί η ένταση «που ξεκίνησε με την επίθεση του Ισραήλ κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου» σε μόνιμη σύγκρουση.