Φωτο: Shuuterstock

«Ναι» από τη Γερουσία στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού - Καναδά

Η ψηφοφορία αυτή ήρθε σε λιγότερες από 24 ώρες μετά την υπογραφή της «ιστορικής» εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα. Το κείμενο θα σταλεί τώρα προς επικύρωση στον Λευκό Οίκο όπου αναμένεται να το υπογράψει ο πρόεδρος Τραμπ.υπογράψει.

Η νέα συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά (USMCA) εγκρίθηκε οριστικά σήμερα από το Κογκρέσο, με συντριπτική πλειοψηφία, γεγονός που συνιστά νίκη για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ημέρες προτού να ξεκινήσει η δίκη του στη Γερουσία. Η συμφωνία εγκρίθηκε από τη Γερουσία με ψήφους 89 υπέρ έναντι 10 κατά.

Η ψηφοφορία αυτή οργανώθηκε λιγότερες από 24 ώρες μετά την υπογραφή της «ιστορικής» εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, η οποία σηματοδοτεί μια «ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Το κείμενο θα σταλεί τώρα προς επικύρωση στον Λευκό Οίκο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα το υπογράψει.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA) που είχε τεθεί σε ισχύ το 1994 και την οποία είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, συναίνεσε και έδωσε την έγκρισή της στις 19 Δεκεμβρίυο 2019, μετά από μακρά διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και αφού προχώρησε σε σειρά τροποποιήσεων στο αρχικό κείμενο που συμφωνήθηκε στα τέλη του 2018.

Η τροποποιημένη USMCA εγκρίθηκε από το Μεξικό στις 10 Δεκεμβρίου. Ο Καναδάς αναμένεται ότι θα την επικυρώσει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Πριν ακόμη εκλεγεί πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήριζε τη NAFTA ως «τη χειρότερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία» και δεσμεύτηκε ότι θα την επαναδιαπραγματευθεί. Θεωρούσε ότι η συμφωνία αυτή ευθυνόταν για την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία επειδή τα εργοστάσια μεταφέρθηκαν στο Μεξικό, όπου το κόστος των μισθών είναι μικρότερο.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2017, σχεδόν έξι μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.Ο Καναδάς και το Μεξικό παραδέχονταν ότι η γερασμένη NAFTA χρειαζόταν «ανανέωση» αφού είχε συναφθεί σε μια εποχή που το διαδίκτυο ήταν ακόμη στα σπάργανα και δεν είχαν ληφθεί υπόψη τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Νωρίτερα σήμερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ επισήμανε ότι οι Αμερικανοί αγρότες «είναι πραγματικά ικανοποιημένοι από τη νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα και από τη συμφωνία που θα επικυρωθεί προσεχώς με το Μεξικό και τον Καναδά». Ελπίζει, όπως ανέφερε, ότι «αυτό που θα θυμούνται περισσότερο» θα είναι «η οικονομική βοήθεια που τους πρόσφερε (…) για να τους βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές» του εμπορικού πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA-flag-Irak
ΔΙΕΘΝΗ

Σε ισχύ από 1ης Ιουλίου η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά

Η USMCA ενεργοποιείται ένα μήνα αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προταθεί, καθώς ορισμένες βιομηχανίες, είχαν ταχθεί υπέρ μιας αναβολής εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν από την πανδημία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καναδάς κατηγορεί τις ΗΠΑ πως εμπόδισαν την παράδοση 3 εκατ. μασκών

Με τα αποθέματα του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού για τους γιατρούς να αναμένεται να εξαντληθεί την επόμενη εβδομάδα στο Οντάριο, οι ΗΠΑ φέρεται να έχει εμποδίσει την παράδοση σημαντικού ιατρικού υλικού στον Καναδά.