bd-sprite
Shutterstock

ΕΕ:Ανησυχίες για στρεβλώσεις από την συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Η ΕΕ θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εάν η προκαταρκτική συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον οδηγήσει σε «στρεβλώσεις» σε βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών.

Η ενδιάμεση εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει προκαλέσει ανησυχία στην ΕΕ πως μπορεί να υπάρξουν «στρεβλώσεις» εις βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως προειδοποίησε ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Κίνα Νικολά Σαπουί.

«Οι ποσοτικοί στόχοι», δηλαδή οι κινεζικές αγορές αμερικανικών αγαθών που προβλέπονται βάσει της συμφωνίας, «δεν είναι συμβατοί με [τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από] τον ΠΟΕ αν οδηγούν σε εμπορικές στρεβλώσεις», έκρινε ο Νικολά Σαπουί. «Αν είναι αυτή η περίπτωση, θα πάμε στον ΠΟΕ για να διευθετήσουμε το ζήτημα», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο.

Την Τετάρτη, οι δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον προκαταρκτική συμφωνία για εμπορικά θέματα, τη λεγόμενη «Φάση 1». Μεταξύ άλλων, το Πεκίνο δεσμεύθηκε να αγοράσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αμερικανικά αγαθά αξίας επιπλέον 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με το 2017. Η πρόνοια αυτή ανησυχεί την ΕΕ, που φοβάται ότι οι συναλλαγές αυτές θα γίνουν σε βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών οι οποίες θα παραμεριστούν προς όφελος των αμερικανικών ανταγωνιστριών τους.

Ο Σαπουί, ο οποίος προσκλήθηκε χθες Πέμπτη στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, διαβεβαίωσε ότι «έλαβε επίσημες διαβεβαιώσεις ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα τρωθούν σε καμία περίπτωση από τη συμφωνία» και επισήμανε πως «Θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή της».

Με βάση το κείμενο που υπέγραψαν η Κίνα και οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να μην επιβάλλει νέους επιπρόσθετους δασμούς σε κινεζικά αγαθά που εισάγονται στην αμερικανική αγορά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Tο 42% των Αμερικανών θεωρούν την Κίνα ως εχθρό της χώρας τους

Η έρευνα σε περισσότερους από 3.600 ενήλικες των ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη στις αρχές Απριλίου, διαπίστωσε επίσης ότι το 81% είχε δυσμενή άποψη για την Κίνα - μειωμένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.