ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Syria-amaxoi-Tourkia
Shutterstock

Άμεση εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ ζητάει ο ΟΗΕ

Περίπου 350.000 Σύροι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έφυγαν από την Ιντλίμπ και αναζήτησαν καταφύγιο σε μεθοριακές περιοχές κοντά στην Τουρκία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο ΟΗΕ.

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε σήμερα άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, σημειώνοντας ότι η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε πρόσφατα απέτυχε για άλλη μια φορά να προστατεύσει τους αμάχους.

Η Τουρκία, που υποστηρίζει εδώ και χρόνια Σύρους αντάρτες που πολεμούν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, συμφώνησε μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στη βορειοδυτική περιοχή, όπου ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Όμως αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των ανταρτών δήλωσαν πως ρωσικά και συριακά αεροπλάνα έπληξαν την περιοχή ανανεώνοντας την επίθεσή τους. Η Μόσχα αρνήθηκε ότι σημειώθηκαν βομβαρδισμοί αμάχων.

«Είναι πολύ οδυνηρό το γεγονός ότι άμαχοι εξακολουθούν να σκοτώνονται καθημερινά από πυραυλικά πλήγματα από αέρος και ξηράς», σημειώνει η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της. «Η συμφωνία αυτή - όπως και άλλες πέρυσι-- απέτυχε για άλλη μια φορά να προστατεύσει τους αμάχους.»

Το γραφείο της έχει λάβει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες τα αεροπορικά πλήγματα επαναλήφθηκαν στις 15 Ιανουαρίου, είπε. Ένοπλες οργανώσεις πραγματοποίησαν επίσης φονικές επιθέσεις από το έδαφος.

«Άνθρωποι εξακολουθούν να σκοτώνονται, πολλοί άνθρωποι, και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τζέρεμι Λόρενς, σε συνέντευξη Τύπου.

«Αφότου εντάθηκαν οι εχθροπραξίες στη λεγόμενη «ζώνη αποκλιμάκωσης» στην Ιντλίμπ στις 20 Απριλίου, οι επιτηρητές του ΟΗΕ έχουν επιβεβαιώσει περιστατικά στα οποία 1.506 άμαχοι, περιλαμβανομένων 293 γυναικών και 433 παιδιών, σκοτώθηκαν», είπε.

Περίπου 350.000 Σύροι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έφυγαν από την Ιντλίμπ και αναζήτησαν καταφύγιο σε μεθοριακές περιοχές κοντά στην Τουρκία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο ΟΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Πρώην αραβοκουρδική σύμμαχος ΗΠΑ

Η διάλυση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που αποτελούσαν τον στρατό της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης και είχαν αμερικανική στήριξη, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τους Κούρδους στη Συρία, σύμφωνα με ειδικούς.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Τέλος η ένταξη της κουρδικής διοίκησης στο κράτος

Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, Μαζλούμ Αμπντί, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των κουρδικών θεσμών στο συριακό κράτος, οκτώ μήνες μετά τη συμφωνία με τη Δαμασκό, εγκαινιάζοντας μια νέα φάση.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία θα υπερασπιστεί την ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας

Η Τουρκία διαψεύδει την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη βάση Αμπού Αλ Ντουχούρ στην Ιντλίμπ κατά την ισραηλινή επίθεση και δηλώνει ότι στηρίζει την κυριαρχία και ακεραιότητα της Συρίας.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία απορρίπτει τις παγίδες του Νετανιάχου, αναφέρει η προεδρία

Η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις προκλήσεις του Νετανιάχου, δήλωσε αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας, μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό συριακής βάσης στην Ιντλεμπ. Η Άγκυρα τόνισε ότι έχει την εμπειρία να προστατεύσει την ειρήνη.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Δεν υπήρχε τουρκική παρουσία στη συριακή βάση που βομβαρδίστηκε

Η Τουρκία διαψεύδει τυχόν τουρκική στρατιωτική παρουσία στην αεροπορική βάση της Συρίας που επλήγη από ισραηλινή επίθεση, υπογραμμίζοντας ότι στηρίζει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Συρίας.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα διαψεύδει τουρκική παρουσία σε συριακή βάση που χτύπησε το Ισραήλ

Η Τουρκία διαψεύδει την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στη συριακή βάση που δέχθηκε ισραηλινή επίθεση, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία εκεί. Διαβεβαιώνει πως στηρίζει την κυριαρχία της Συρίας.