ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο Νετανιάχου θα προχωρήσει την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση

Όπως είπε ο ίδιος, οι προβεβλημένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και ο Μπένι Γκαντζ προσποιούνταν ότι έκαναν διάλογο και δεν είχαν στόχο να βρουν κοινή γραμμή με την κυβέρνηση.

O Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σκοπεύει να προχωρήσει στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος παρά τις πολύμηνες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. O Νετανιάχου κατηγόρησε την αντιπολίτευση στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σήμερα στην Ιερουσαλήμ ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις με διαμεσολαβητή τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ. Όπως είπε ο ίδιος, οι προβεβλημένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και ο Μπένι Γκαντζ προσποιούνταν ότι έκαναν διάλογο και δεν είχαν στόχο να βρουν κοινή γραμμή με την κυβέρνηση.

«Γι' αυτό θα συγκεντρωθούμε αυτή την εβδομάδα και θα κάνουμε κάποια πρακτικά βήματα», δήλωσε ο Νετανιάχου. Αναφερόμενος στην εκλογική του νίκη τον περασμένο χρόνο ο Νεντανιάχου πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει συμβαδίζοντας με «την εντολή που λάβαμε για εντολές στο δικαστικό σύστημα».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λαπίντ προειδοποίησε ότι η απόφαση του Νετανιάχου θα «επιφέρει ένα φονικό πλήγμα στην οικονομία, θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και θα κατακερματίσει τον ισραηλινό λαό». Τον Μάρτιο ο Νετανιάχου είχε πει ότι θα καθυστερούσε το σχέδιό του για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος για πολλές εβδομάδες ως απάντηση στις διαδηλώσεις και στις αυξανόμενες απεργίες των συνδικάτων. Μέσα όμως στους επόμενους μήνες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση απέτυχαν να φέρουν μια συμβιβαστική συμφωνία.

Την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είπαν ότι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις όταν ολοκληρωθεί η σύνθεση ενός σώματος για τον διορισμό των δικαστών--της Επιτροπής Επιλογής Δικαστικών Λειτουργών. Ο διορισμός των δικαστών βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης που προωθεί η δεξιά κυβέρνηση.

Η συμμαχία του Νετανιάχου επιδιώκει να αποδυναμώσει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο κατηγορεί για υπερβολική ανάμειξη στην πολιτική. Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση θα αποκτήσει περισσότερη εξουσία στον διορισμό των δικαστών και η βουλή θα μπορεί να ανατρέπει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με μια απλή πλειοψηφία. Οι επικριτές θεωρούν το σχέδιο αυτό κίνδυνο για την δημοκρατία στο Ισραήλ και προειδοποιούν για εθνική κρίση. Χθες το βράδυ, δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά της μεταρρύθμισης για 24η συναπτή εβδομάδα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ισραήλ ταγματάρχης έχασε το βαθμό του αφότου συμμετείχε σε διαδήλωση

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αξιωματικός, με το βαθμό του ταγματάρχη, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικά πλάνα να συμμετέχει σε μια φιλοκυβερνητική συγκέντρωση που έγινε την Πέμπτη σε μια διαδήλωση υπέρ της δικαστικής μεταρρύθμισης.
ΔΙΕΘΝΗ

Mαζικές διαδηλώσεις εναντίον της δικαστικής μεταρρύθμισης στο Ισραήλ

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ιερουσαλήμ και την Μπερ Σεβά. Υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά συμπλοκών μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης Νετανιάχου, καθώς και συλλήψεις από την αστυνομία.
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου στο Ισραήλ

Οι διαμαρτυρίες αυξήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι επικριτές του Νετανιάχου τον κατηγορούν ότι η προσοχή του έχει αποσπαστεί από υπόθεση διαφθοράς εναντίον του την ώρα που υπάρχει έξαρση της COVID-19 στη χώρα.