ΓΔ: 2076.71 0.95% Τζίρος: 212.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης σε κυβερνητικό κτίριο, Ουκρανία.

Ζελένσκι: Oι Ρώσοι προσπαθούν να σταματήσουν τις δυνάμεις του Κιέβου

Oυκρανοί αναλυτές του στρατού ανέφεραν ότι τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τις ουκρανικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν προς τα νότια.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους Ουκρανούς ότι η Ρωσία ρίχνει όλους της τους πόρους στην εκστρατεία για να αποτρέψει τα στρατεύματα του Κιέβου να προχωρήσουν στην αντεπίθεση ενώ ένας υψηλόβαθμος στρατηγός ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε νέα πρόοδος στο νότιο μέτωπο. Ωστόσο, Oυκρανοί αναλυτές του στρατού ανέφεραν ότι τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τις ουκρανικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν προς τα νότια.

Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει αντεπίθεση για να πάρει πίσω εκτάσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά την εισβολή τους που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Έχει επικεντρωθεί στην κατάληψη χωριών στα νοτιοανατολικά σε μια προσπάθεια προς την θάλασσα του Αζόφ και σε περιοχές κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, η οποία καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο μετά από μήνες μαχών.

Σύμφωνα με ρωσικούς λογαριασμούς, οι δυνάμεις της απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, μεταξύ άλλων γύρω από το Μπαχμούτ. «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πολύ ξεκάθαρα, όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, ότι οι ρωσικές δυνάμεις στα νότια και ανατολικά εδάφη μας κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να σταματήσουν τους στρατιώτες μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του, αφού προήδρευσε σε συνάντηση με ανώτατους διοικητές την Παρασκευή.

«Και κάθε χίλια μέτρα που προχωράμε, κάθε επιτυχία κάθε πολεμικής ταξιαρχίας αξίζει την ευγνωμοσύνη μας». Ο στρατηγός Ολεξάντερ Ταρναβσκίγι, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στο νότο, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι τα στρατεύματά του «απομακρύνουν συστηματικά τον εχθρό από τις θέσεις του». Οι απώλειες του εχθρού τις τελευταίες 24 ώρες ισοδυναμούσαν με τουλάχιστον 200, έγραψε στο Telegram.

«Στα νότια, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη όσον αφορά την πορεία προς το Μπερντιάνσκ», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Σερίχυ Χραμπσκίγι στο ουκρανικό ραδιόφωνο NV, αναφερόμενος σε ένα λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα. Οι ουκρανικές δυνάμεις ελπίζουν να αποκόψουν μια χερσαία γέφυρα που έχουν δημιουργήσει οι ρωσικές δυνάμεις με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Κινούνται προς το χωριό Ρομπότινε. Ο εχθρός προσφέρει αντίσταση για να σταματήσει την προέλασή μας προς τα νότια». Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, στην ημερήσια έκθεσή του, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν 16 ουκρανικές επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας – Κατηγορούμενο βλακωδώς για Ζαπορίζια

Το Κρεμλίνο τόνισε ότι ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του για τη διατήρηση της ειρήνης, παραμένοντας ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, ενώ σημείωσε πως υπάρχει παύση στην ειρηνευτική διαδικασία.
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ εξετάζουν αποστολή πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία, δηλώνει ο Βανς

Η Ουάσινγκτον μελετά το αίτημα της Ουκρανίας για πυραύλους Tomahawk, με τον Λευκό Οίκο να διαμηνύει ότι η τελική απόφαση ανήκει στον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς.
Ρωσικά τεθωρακισμένα άσκηση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα δηλώνει ότι κατέλαβε άλλα τρία χωριά στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε τα χωριά Ντεριλόνε, Μαΐσκε (Ντονέτσκ) και Στεπόβε (Ντνιπροπετρόφσκ) στην ανατολική Ουκρανία, αυξάνοντας έτσι τα εδάφη που ελέγχει, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Ανεύθυνες οι απειλές Ζελένσκι για πλήγματα κατά Κρεμλίνου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε ανεύθυνες τις απειλές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πλήγματα κατά του Κρεμλίνου, τονίζοντας πως ο Ουκρανός πρόεδρος επισείει όλες τις επιλογές χωρίς περιορισμούς.