ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πλήθος διαδηλωτών Ισπανίας
Πλήθος ηλικιωμένων διαδηλωτών συμμετέχει σε απεργιακή κινητοποίηση για το συνταξιοδοτικό στην Ισπανία.

Νέες διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης

«Αυτή είναι μια μάχη για τη χώρα, θέλουμε το Ισραήλ να παραμείνει δημοκρατικό. Δικτατορικοί νόμοι δεν θα περάσουν εδώ», είπε η 54χρονη διαδηλώτρια Νίλι Ελέζρα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στους δρόμους ισραηλινών πόλεων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου. Περίπου 150.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρά την αποπνιχτική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε η ζέστη και η υγρασία.

«Αυτή είναι μια μάχη για τη χώρα, θέλουμε το Ισραήλ να παραμείνει δημοκρατικό. Δικτατορικοί νόμοι δεν θα περάσουν εδώ», είπε η 54χρονη διαδηλώτρια Νίλι Ελέζρα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Τις προηγούμενες ημέρες συνεχίστηκε η διαβούλευση σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου το νομοσχέδιο να εισαχθεί προς οριστική έγκριση κατόπιν ψηφοφορίας στην Κνεσέτ, σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Η κυβέρνηση Νετανιάχου χαρακτηρίζει αναγκαία τη μεταρρύθμιση, κατηγορώντας δικαστές για παρεμβάσεις στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Εκατοντάδες έφεδροι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έχουν προειδοποιήσει πως θα αρνηθούν να υπηρετήσουν εάν εγκριθεί η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Περισσότεροι από 1.000 γιατροί απειλούν επίσης ότι θα παραιτηθούν, υποστηρίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στη δημοκρατία, στην ασφάλεια, αλλά και στο εθνικό σύστημα υγείας. Φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος εκφράζουν δύο στους τρεις Ισραηλινούς σε δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Channel 12. Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν αποφασισμένοι να αποκλείσουν δρόμους σε όλη τη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ σε Λίβανο: Προειδοποίηση για πλήγματα σε υποδομές αν κινηθεί η Χεζμπολάχ

Δύο Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τον Λίβανο πως θα πλήξει μη στρατιωτικές υποδομές, όπως το αεροδρόμιο, αν η Χεζμπολάχ εμπλακεί σε πιθανό πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν. Το Ιράν και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν στη Γενεύη.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς ζητά κυρώσεις μετά την καταδίκη του Ισραήλ από 20 χώρες

Η Χαμάς καλωσορίζει τη χθεσινή καταδίκη σχεδόν 20 χωρών για τα νέα μέτρα ελέγχου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, καλώντας να επιβληθούν κυρώσεις. Οι χώρες τονίζουν ότι τα μέτρα στοχεύουν σε παράνομη προσάρτηση της περιοχής.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να μείνει εκτός πολέμου η Ελλάδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους από πιθανό πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν και απαιτεί μη συμμετοχή της Ελλάδας, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Περίπου 20 χώρες καταδικάζουν τη ντε φάκτο προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Περίπου είκοσι χώρες, όπως η Βραζιλία, η Γαλλία και η Ισπανία, καταδίκασαν αυστηρά τα νέα μέτρα του Ισραήλ για ενίσχυση του ελέγχου στη Δυτική Όχθη, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη de facto προσάρτηση.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: «Έτοιμοι για όλα τα σενάρια» στη σύγκρουση Ιράν-ΗΠΑ

Ο Νετανιάχου τόνισε στη Βουλή ότι το Ισραήλ ζει δύσκολες μέρες λόγω της έντασης με Ιράν και ΗΠΑ. Επανέλαβε πως αν το Ιράν επιτεθεί, το Ισραήλ θα απαντήσει με ισχύ που δεν μπορούν να φανταστούν οι αγιατολάδες.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απομάκρυνση μη αναγκαίου προσωπικού από την πρεσβεία Βηρυτού

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν προληπτικά το μη αναγκαίο προσωπικό και τις οικογένειές τους από την πρεσβεία στη Βηρυτό, μετά από κάλεσμα της Χεζμπολάχ για αντίσταση. Η πρεσβεία παραμένει ανοιχτή με περιορισμένο προσωπικό, για λόγους ασφαλείας.