ΓΔ: 2205.04 0.75% Τζίρος: 200.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ με έντονη παρουσία της αμερικανικής σημαίας, σύμβολο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ ξαναρχίζουν να μοιράζονται δεδομένα ραντάρ με την Ονδούρα

Η Ουάσιγκτον είχε αναστείλει τη συνεργασία με τη χώρα το 2014, όταν το κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου που έδινε τη δυνατότητα στην Πολεμική Αεροπορία να καταρρίπτει αεροσκάφη αν υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν ναρκωτικά.

Οι αρχές των ΗΠΑ ξανάρχισαν να μοιράζονται με αυτές της Ονδούρας δεδομένα από τα ραντάρ για την επιτήρηση και την καταδίωξη αεροσκαφών που υπάρχουν υποψίες πως μεταφέρουν ναρκωτικά, δήλωσε ανώτερος αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων της χώρας της κεντρικής Αμερικής χθες Δευτέρα.

Η Ουάσιγκτον είχε αναστείλει τη συνεργασία σε αυτό το επίπεδο με την Τεγκουσιγκάλπα το 2014, όταν το ονδουριανό κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου που έδινε τη δυνατότητα στην Πολεμική Αεροπορία να καταρρίπτει αεροσκάφη αν υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν ναρκωτικά.

Οι αρχές της Ονδούρας κατέρριψαν δύο αεροσκάφη που μετέφεραν ποσότητες ναρκωτικών το 2012. Οι ΗΠΑ είχαν αναστείλει και τότε τη συνεργασία, εξηγώντας πως παραβιάστηκε διμερής συμφωνία που απαγόρευε τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών αεροσκαφών.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ονδούρας, ο αντιναύαρχος Χοσέ Φορτίν, μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) επιστολή της αμερικανικής πρεσβείας που αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρε περιορισμούς ώστε «να επιτραπεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξαναρχίσει την ανταλλαγή δεδομένων για την αεροπορική κίνηση σε πραγματικό χρόνο» με τις ονδουριανές αρχές.

Η επιστολή προς τον υπουργό Άμυνας –και πρώτο κύριο– της Ονδούρας, τον Χοσέ Μανουέλ Σελάγια, εξηγεί ότι η Τεγκουσιγκάλπα «έδειξε πως μπορεί να εφαρμόσει τις προσήκουσες διαδικασίες ασφαλείας».

Ο κ. Σελάγια ανέφερε μέσω X πως η αλλαγή πολιτικής αντανακλά «τη δέσμευση που έχει κάνει η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο στον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών και στην ασφάλεια της περιοχής».

Το 2020, το Κογκρέσο (η Βουλή) της Ονδούρας πέρασε μεταρρύθμιση που αποτρέπει την κατάρριψη αεροσκαφών αν υπάρχουν ενδείξεις πως σε αυτά επιβαίνουν άνθρωποι που δεν εμπλέκονται σε διακίνηση ουσιών.

Στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, σημαντικό ενδιάμεσο στη διακίνηση κοκαΐνης προς την αγορά των ΗΠΑ, οι στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν πως το 2022 κατασχέθηκαν 7.134 κιλά της λευκής σκόνης, έναντι 17.832 το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διάψευση Φρουρών για διέλευση εμπορικών πλοίων στα Στενά Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν ότι αμερικανικά εμπορικά πλοία διέσχισαν τα Στενά του Ορμούζ, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς της Centcom ψευδείς. Νωρίτερα, η Centcom είχε αναφέρει πως δύο αμερικανικά πλοία πέρασαν επιτυχώς.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Να χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος ο Αμερικανός πρέσβης στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ ζήτησε την απέλαση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Βηρυτό, μετά από καταγγελίες της για επιθέσεις κατά του Μαρωνίτη Πατριάρχη. Παράλληλα, cartoon με AI για τη Χεζμπολάχ προκάλεσε αντιδράσεις και διαδικτυακές προσβολές.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο στις 6-8 Μαΐου σε Ιταλία και Βατικανό μετά τις εντάσεις με πάπα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο θα επισκεφτεί τη Ρώμη για να ενισχύσει τους δεσμούς με Ιταλία και Βατικανό, με θέματα στη Μεσόγειο και τη στρατηγική συνεργασία, ενώ θα έχει συνάντηση με τον πάπα Λέοντα ΙΔ' την Πέμπτη.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προσωρινή η άνοδος τιμής πετρελαίου, τονίζει ο υπ. Οικονομικών

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι οι υψηλές τιμές καυσίμων επιβαρύνουν τους πολίτες, αλλά τόνισε πως θα μειωθούν γρήγορα με το τέλος του πολέμου στο Ιράν και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ από τις ΗΠΑ.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δύο εμπορικά πλοία με αμερικανική σημαία πέρασαν τα Στενά Ορμούζ

Δύο εμπορικά πλοία υπό αμερικανική σημαία πέρασαν τα Στενά του Ορμούζ, ενώ αμερικανικά αντιτορπιλικά επιχειρούν στην περιοχή, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, που στηρίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.
δεξαμενόπλοιο σε λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ τους ιρανικούς ισχυρισμούς για πολεμικό πλοίο

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ διέψευσε πλήγμα σε αμερικανικό πλοίο από το Ιράν, το οποίο δήλωσε ότι έκανε προειδοποιητική βολή στα Στενά του Ορμούζ. Η Τεχεράνη φέρεται να έχει προετοιμάσει και άλλα σενάρια αν χρειαστεί.