ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
φωτιά σε δάσος
Μεγάλη πυρκαγιά με καπνό και προσπάθειες κατάσβεσης στην ύπαιθρο.

Ενωμένη απάντηση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ο στόλος rescEU περιλαμβάνει: δέκα μεσαία αμφίβια αεροσκάφη (τύπου Canadair), 14 ελαφρύτερα αεροσκάφη (τύπου air tractor/fireboss) και τέσσερα ελικόπτερα.

H ΕΕ δραστηριοποιείται για να ενισχύσει τις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών σε πολλές χώρες και να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στις πληγείσες κοινότητες με περισσότερους από 490 πυροσβέστες και 9 πυροσβεστικά αεροπλάνα που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα και την Τυνησία από τις 18 Ιουλίου.

Οι δύο μεσογειακές χώρες έχουν ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και η ΕΕ απάντησε αμέσως επισημαίνει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς αναφέρει ότι, «οι πυρκαγιές που καταστρέφουν την περιοχή της Μεσογείου απαιτούν άμεση και ενωμένη απάντηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της, εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη και ετοιμότητα να υποστηρίξει τις πληγείσες χώρες. Μαζί, αναπτύσσουμε διαθέσιμους πόρους για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και την προστασία των πολιτών και των περιοχών μας. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες και τους συναδέλφους των δύο Ελλήνων πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εχθές όταν το πυροσβεστικό αεροσκάφος τους συνετρίβη στο ελληνικό νησί της Εύβοιας. Αυτή είναι η χειρότερη υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο εκείνοι που ανταποκρίνονται πρώτοι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν τους άλλους και το περιβάλλον μας».

Ειδικότερα, δέκα χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σερβία) συμβάλλουν στην απάντηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Συνολικά, πάνω από 490 πυροσβέστες και 7 αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ένας αξιωματούχος-σύνδεσμος της ΕΕ υποστηρίζει τον συντονισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ παρέχει εκτίμηση ζημιών σε αρκετές περιοχές στην περιοχή της Αττικής και της Ρόδου. Επίσης, δύο Canadair από τον μηχανισμό rescEU που φιλοξενείται από την Ισπανία αναπτύσσονται στη βορειοδυτική Τυνησία.

Οι πυρκαγιές, που πυροδοτούνται από τις ξηρές καιρικές συνθήκες και τις υψηλές θερμοκρασίες, αποτελούν σοβαρή απειλή για τις ζωές, τα μέσα διαβίωσης και τα οικοσυστήματα σε όλη τη Μεσόγειο, υπογραμμίζει η Κομισιόν. Σε απάντηση, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ δείχνει για άλλη μια φορά ότι αποτελεί βασικό μέσο αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και πέραν αυτής σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η απάντηση της ΕΕ στις πυρκαγιές

Ο στόλος rescEU περιλαμβάνει: δέκα μεσαία αμφίβια αεροσκάφη (τύπου Canadair), 14 ελαφρύτερα αεροσκάφη (τύπου air tractor/fireboss) και τέσσερα ελικόπτερα.

Ο μηχανισμός rescEU έρχεται ως συμπλήρωμα της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, η οποία σήμερα αριθμεί τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροσκάφη (τύπου Canadair), πέντε ομάδες επίγειας δασοπυρόσβεσης χωρίς οχήματα και επτά με οχήματα, καθώς και δύο ομάδες αξιολόγησης/συμβουλευτικής.

Επιπλέον, υπάρχουν περισσότεροι από 400 προτοποθετημένοι πυροσβέστες όλο το καλοκαίρι.

Για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη να υποστηρίξει τα κράτη μέλη αυτή την εποχή των πυρκαγιών, η ΕΕ ενίσχυσε παράλληλα το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης με μια ειδική ομάδα υποστήριξης για τις πυρκαγιές για την παρακολούθηση, την πρόβλεψη και την έγκαιρη δράση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πίτερ Μάντελσον πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν ζητά έλεγχο για Μάντελσον μετά τις αποκαλύψεις Έπστιν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την OLAF να εξετάσει τυχόν παραβίαση δεοντολογίας από τον πρώην Επίτροπο Πίτερ Μάντελσον, λόγω των σχέσεων του με τον Τζέφρι Έπστιν, ενώ διεξάγει και δική της έρευνα για το θέμα.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Στηρίζει το δημοψήφισμα Ισλανδίας για έναρξη συνομιλιών με ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση της Ισλανδίας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την πιθανή επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, τονίζοντας τη στενή συνεργασία των δύο πλευρών.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας Mercosur από την ΕΕ

Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως η ΕΕ θα εφαρμόσει προσωρινά τη Συμφωνία Mercosur, παρά την αναστολή της απόφασης από το Ευρωκοινοβούλιο. Για οριστική ισχύ απαιτείται επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Δυσάρεστη έκπληξη» και «ασέβεια» από Κομισιόν για Mercosur

Ο Μακρόν χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη» και «ασέβεια» προς το Ευρωκοινοβούλιο την απόφαση της Κομισιόν για προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur, με τη Γαλλία να έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Mercosur

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα εφαρμόσει προσωρινά τη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur, παρά τις αντιρρήσεις της Γαλλίας. Η Γαλλίδα υπουργός Γεωργίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση.