ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Iapvnia, Iaponia, Japan, Simaia, flag
Φωτο: Shutterstock

«Σοβαρότερη παρά ποτέ» η απειλή της Β. Κορέας για την Ιαπωνία

«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας αποτελούν απειλή πιο σοβαρή και πιο άμεση παρά ποτέ για την εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας», αναφέρεται στη λευκή βίβλο.

Η απειλή που εγείρει η Βόρεια Κορέα για την Ιαπωνία είναι «πιο σοβαρή παρά ποτέ», τονίζει το Τόκιο στη νέα του «λευκή βίβλο» για την άμυνα, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, αναφερόμενη ιδίως στις δυνατότητες που πιστεύεται πως διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ να εκτοξεύσει πυραύλους με πυρηνική γόμωση.

Η ετήσια έκθεση του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας, η οποία απαριθμεί τις πιο πιεστικές απειλές από στρατιωτική σκοπιά για τη χώρα και αναφέρεται στα μέσα που απαιτούνται για την άμυνά της και για να εγγυηθεί τη σταθερότητα, τονίζει τη σημασία της πρόσφατης μεγάλης αύξησης του προϋπολογισμού για την άμυνα καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε αυτή που αποκαλεί «νέα εποχή κρίσης».

Αν και το έγγραφο είναι κατά μεγάλο μέρος του αφιερωμένο στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πιονγκγιάνγκ μοιάζει επίσης να είναι μείζων ανησυχία για το Τόκιο.

«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας αποτελούν απειλή πιο σοβαρή και πιο άμεση παρά ποτέ για την εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας», αναφέρεται στη λευκή βίβλο.

Η υπόθεση εργασίας του υπουργείου Άμυνας είναι πως «η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί στην Ιαπωνία με πυρηνικά όπλα προσαρμοσμένα σε βαλλιστικούς πυραύλους», κατά την έκθεση.

Η λευκή βίβλος εγκρίθηκε σήμερα από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα, με φόντο τον πολλαπλασιασμό των οπλικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ.

Χθες Πέμπτη, κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφικά στιγμιότυπα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να παρουσιάζει στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού τα πιο προηγμένα όπλα που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα του, ιδίως διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) και νέα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).

Οι πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ - οι τελευταίες έγιναν τη Δευτέρα - καταγράφτηκαν καθώς το Τόκιο, η Σεούλ και η Ουάσιγκτον ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας και την αύξηση της ισχύος και της επιρροής της Κίνας στην Ασία.

Η λευκή βίβλος επαναλαμβάνει ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας αποτελούν «στρατηγική πρόκληση άνευ προηγουμένου» για την Ιαπωνία και αναφέρεται ακόμη πως τα πρόσφατα ρωσοσινικά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια εγείρουν κι αυτά ανησυχία.

«Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει γνωρίσει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχουμε εισέλθει σε νέα εποχή κρίσης», αναφέρει ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, ο Γιασουκάζου Χαμάντα, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η λευκή βίβλος διατυπώνει για ακόμη μια φορά τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και δυνατότητες της χώρας.

Για δεκαετίες το Τόκιο περιόριζε τις στρατιωτικές δαπάνες του, ώστε η οροφή τους να βρίσκεται περί το 1% του ΑΕΠ. Όμως η κυβέρνηση του κ. Κισίντα ενέκρινε στα τέλη του 2022 νέο δόγμα εθνικής ασφαλείας, το οποίο προβλέπει ιδίως πως οι στρατιωτικές δαπάνες θα φθάσουν το 2% του ΑΕΠ ως το 2027.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, ανακοίνωσε η Σεούλ

Οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν πως ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας μία και πλέον ώρα μετά την εκτόξευσή του, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πυραύλους της Πιονγιάνγκ.