ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:17:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άρχισαν συνομιλίες για το Ουκρανικό στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι συνομιλίες έχουν ως στόχο την κατάρτιση μιας κοινής ανακοίνωσης. Ωστόσο, ο Ουκρανός απεσταλμένος στην αναφερόμενη διάσκεψη δήλωσε ότι η συζήτηση «θα είναι δύσκολη».

Οι συνομιλίες που φιλοξενεί η Σαουδική Αραβία για τον πόλεμο στην Ουκρανία άρχισαν σήμερα το μεσημέρι στην Τζέντα, σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ στη Σαουδική Αραβία. Η διήμερη διάσκεψη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διπλωματικών κινήσεων της Ουκρανίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης πέραν του πυρήνα της βασικής υποστήριξης που έχει από τη Δύση, μέσω της προσέγγισης των χωρών του Παγκόσμιου Νότου που ήταν αρνητικές ως προς την υποστήριξη κάποιας πλευράς, στην πολεμική διαμάχη που έπληξε την παγκόσμια οικονομία. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι συνομιλίες έχουν ως στόχο την κατάρτιση μιας κοινής ανακοίνωσης. Ωστόσο, ο Ουκρανός απεσταλμένος στην αναφερόμενη διάσκεψη δήλωσε ότι η συζήτηση «θα είναι δύσκολη».

Τον Μάιο η Σαουδική Αραβία προσκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στην Τζέντα, όπου εκείνος κατηγόρησε ορισμένους Άραβες ηγέτες ότι «κλείνουν τα μάτια» μπροστά στη ρωσική εισβολή. Το Ριάντ στήριξε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή και την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα πάντως, συνεχίζει τη στενή συνεργασία του με τη Ρωσία όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, όπως για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου που αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ισοδυναμούσε εκείνη την περίοδο με «ευθυγράμμιση» με τη Μόσχα στον πόλεμο. Πέρσι τον Σεπτέμβριο η Σαουδική Αραβία διαδραμάτισε απρόσμενα μεσολαβητικό ρόλο για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου. Μεταξύ των αιχμαλώτων που απελευθερώθηκαν τότε ήταν δύο Αμερικανοί και πέντε Βρετανοί.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προσπάθεια Τουρκίας - Σ. Αραβίας για επαναπατρισμό παιδιών της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση στους ξένους ηγέτες να βοηθήσουν τη χώρα του να πάρει πίσω τα 19.500 παιδιά που έχουν εκτοπιστεί παράνομα στη Ρωσία.
Zelensky-Volodimyr-Zelenski
ΔΙΕΘΝΗ

Κρίσιμη παρουσία Ζελένσκι στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η Κριμαία ήταν η πρώτη που υπέφερε από τη ρωσική κατοχή και οι περισσότεροι από αυτούς που υφίστανται την καταστολή στην κατεχόμενη Κριμαία είναι μουσουλμάνοι.
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Βρετανίας σε ΗΠΑ για παροχή νέας βοήθειας στην Ουκρανία

Την ανάγκη να υπάρξει οικονομική, ηθική, διπλωματική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας πως το Κίεβο πρέπει να βοηθηθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή.
ΔΙΕΘΝΗ

Εντείνουν τις επιθέσεις οι Ρώσοι με νέους βομβαρδισμούς και επιθέσεις

Οι πόλεις Αβντιίβκα και Χάρκοβο δέχθηκαν το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών επιθέσεων με τις ουκρανικές δυνάμεις να διατηρούν τα εδάφη τους. Μεγάλες οι ρωσικές απώλειες στο νότιο μέτωπο του πολέμου.