ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Baykar, UAV
Φωτο: Shutterstock

Συμφωνία Σ. Αραβίας με την τουρκική Baykar για την παραγωγή UAVs

Οι επενδύσεις και ευρύτερα η χρηματοδότηση από μοναρχίες του Κόλπου συνέβαλαν να αμβλυνθεί η πίεση στην τουρκική οικονομία και στα συναλλαγματικά της αποθέματα από το 2021.

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την τουρκική αμυντική βιομηχανία Baykar Tech για την παραγωγή στο βασίλειο τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έκανε γνωστό η κρατική εταιρεία Saudi Arabian Military Industries (SAMI) μέσω X.

Η συμφωνία θα «μεγεθύνει τον ρόλο της SAMI στην υποστήριξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων μας», τόνισε η κρατική επιχείρηση.

Τον Ιούλιο, το Ριάντ έκλεισε συμφωνία για την αγορά τουρκικών UAVs. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη σύμβαση στην ιστορία για την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η αξία της αναμένεται να φθάσει τα 5 ως 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδύσεις και ευρύτερα η χρηματοδότηση από μοναρχίες του Κόλπου συνέβαλαν να αμβλυνθεί η πίεση στην τουρκική οικονομία και στα συναλλαγματικά της αποθέματα από το 2021, όταν η Άγκυρα ανέλαβε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Τουρκία βρισκόταν σε διένεξη με αυτές τις δυο χώρες για πάνω από μια δεκαετία, κυρίως εξαιτίας του ότι η Άγκυρα στήριξε ισλαμιστικά κινήματα κατά τη διάρκεια της λεγόμενης αραβικής άνοιξης, κι η ένταση κορυφώθηκε όταν δολοφονήθηκε ο σαουδάραβας αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προσπάθεια Τουρκίας - Σ. Αραβίας για επαναπατρισμό παιδιών της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση στους ξένους ηγέτες να βοηθήσουν τη χώρα του να πάρει πίσω τα 19.500 παιδιά που έχουν εκτοπιστεί παράνομα στη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάθεση - «σωσίβιο» 5 δισ. δολάρια από τη Σ. Αραβία στην Τουρκία

Η σαουδαραβική κατάθεση ακολουθεί κοινές προσπάθειες από την Άγκυρα και το Ριάντ να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, που είχαν πληγεί μετά το φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Σαουδική Αραβία ο Τ. Ερντογάν για αποκατάσταση διμερών σχέσεων

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν τεταμένες ύστερα από την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον Οκτώβριο του 2018, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Σ. Αραβία κάλεσαν χώρες του ΟΠΕΚ+ σε περικοπές πετρελαίου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ζήτησαν από όλες τις δυνάμεις του ΟΠΕΚ+ να συμμετέχουν στις περικοπές παραγωγής πετρελαίου για να στηριχθούν οι τιμές.
ΔΙΕΘΝΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Περιμένει την ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μπορεί το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ της Σουηδίας να είναι στο τουρκικό κοινοβούλιο, όμως ακόμα δεν έχει επικυρωθεί. Ο Ερντογάν πιέζει για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας ως αντάλλαγμα.