ΓΔ: 2120.82 -0.13% Τζίρος: 151.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Σημαία της Σουηδίας
Η εθνική σημαία της Σουηδίας κυματίζει κάτω από γαλανό ουρανό, σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας.

Υπερδιπλασιασμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας εξετάζει η Σουηδία

Η νομοθεσία προβλέπει ότι στη χώρα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα ως και δέκα αντιδραστήρες το μέγιστο και δεν επιτρέπεται η κατασκευή νέων μονάδων.

Η σουηδική κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως τουλάχιστον το 2045, κάτι που χαρακτηρίζει θεμέλιο ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον μέλλοντος, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Ρομίνα Πουρμοχτάρι.

Η μετάβαση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας απαιτεί να διπλασιαστεί η παραγωγή ηλεκτρισμού και πυρηνικά εργοστάσια θα πρέπει να συνεισφέρουν μεγάλο μέρος της αύξησης, επιχειρηματολόγησε η υπουργός.

Περί το 2045, η Σουηδία θα χρειάζεται πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή της οποία θα απαιτούνταν 10 νέοι συμβατικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες, εξήγησε η κυρία Πουρμοχτάρι. Η κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον κινείται με ταχείς ρυθμούς για την άρση των εμποδίων ως προς την κατασκευή νέων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, είπε.

Σήμερα στη σκανδιναβική χώρα λειτουργούν τρία πυρηνικά εργοστάσιο με συνολικά έξι αντιδραστήρες. Συνεισφέρουν περί το 30% του ενεργειακού μείγματος της Σουηδίας. Πριν αναλάβει την εξουσία το φθινόπωρο του 2022 η κυβέρνηση συμμαχίας της δεξιάς και του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, κλείστηκε συμφωνία για την αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

Ωστόσο, εγείρονται εμπόδια από νομική άποψη: η νομοθεσία προβλέπει ότι στη χώρα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα ως και δέκα αντιδραστήρες το μέγιστο και δεν επιτρέπεται η κατασκευή νέων μονάδων.

Η κυρία Πουρμοχτάρι χαρακτήρισε τις διατάξεις αυτές εμπόδια για την υιοθέτηση νέας πολιτικής ως προς την ενέργεια. Η κυβέρνηση του κ. Κρίστερσον θέλει να οικοδομηθούν περισσότερα εργοστάσια σε νέες τοποθεσίες και θα παρουσιάσει τα σχέδιά της το φθινόπωρο, όπως εξήγγειλε ο ίδιος ο σουηδός πρωθυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομπρέλα στη βροχή
ΔΙΕΘΝΗ

Καταιγίδα Γιοχάνες: Τρεις νεκροί στη Σουηδία, εκτεταμένες διακοπές ρεύματος

Στους τρεις ανήλθαν οι νεκροί από την καταιγίδα «Γιοχάνες» που έπληξε τη βόρεια Σουηδία και τη δυτική Φινλανδία. Χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ άνδρας 60 ετών έχασε τη ζωή του από πτώση δέντρου στο Χόφορς.
Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΔΙΕΘΝΗ

Θύματα και διακοπές ρεύματος από την καταιγίδα Γιοχάνες σε Σουηδία-Φινλανδία

Η καταιγίδα Γιοχάνες έπληξε τη Σουηδία και τη Φινλανδία, προκαλώντας τον θάνατο δύο ατόμων και διακοπές ρεύματος σε χιλιάδες σπίτια. Σουηδικές αρχές προειδοποίησαν για ισχυρούς ανέμους στη βόρεια χώρα.