ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. οι εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου στο Σουδάν

Αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε πως το 80% των νοσοκομείων στη χώρα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και ότι 14 εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στο Σουδάν, πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, τόνισε χθες Τετάρτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Έπειτα από δεκαέξι εβδομάδες ένοπλης σύρραξης στο Σουδάν, πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέσα στη χώρα και εκτός συνόρων, σε γειτονικά κράτη», ενημέρωσε η Κλέμεντιν Νκουέτα-Σαλάμι, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στο κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής.

«Πολλοί από όσους έχουν παγιδευτεί εξαιτίας των εχθροπραξιών αδυνατούν -και σε ορισμένες περιπτώσεις εμποδίζονται εσκεμμένα- να αναζητήσουν ασφάλεια αλλού», τόνισε η κυρία Νκουέτα-Σαλάμι. «Κι όσοι καταφέρνουν να ξεφύγουν αντιμετωπίζουν άλλους κινδύνους: κακοποιήσεις, κλοπές, παρενοχλήσεις στο ταξίδι για να φθάσουν σε πιο ασφαλείς περιοχές».

Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ίντεμ Γουοσούρνου, η διευθύντρια επιχειρήσεων του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), υπογράμμισε ότι 1,4 εκατ. Σουδανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε λιγότερους από δυο μήνες, από την 23η Ιουνίου.

«Η κάθοδος του Σουδάν στην πλήρη ανθρωπιστική καταστροφή» συνεχίζεται, τόνισε η κυρία Γουοσούρνου, η οποία εκφράστηκε εξ ονόματος του Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και συντονιστή των προσπαθειών αρωγής του οργανισμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η αξιωματούχος θύμισε πως το 80% των νοσοκομείων στη χώρα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και ότι 14 εκατομμύρια παιδιά -ή αλλιώς τα μισά από τα παιδιά στο Σουδάν- χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Στον πόλεμο που ξέσπασε στο Σουδάν τη 15η Απριλίου αναμετρώνται οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.900 ανθρώπους, κατά την -αναμφίβολα υποτιμημένη- πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED.

Οι δυο στρατηγοί είχαν προχωρήσει μαζί στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που έκλεισε τη σύντομη δημοκρατική παρένθεση στο Σουδάν, προτού μετατραπούν σε εχθρούς.

Καθώς οι μεσολαβητικές προσπάθειες να μοιάζουν να πέφτουν σε τοίχο, οι μάχες συνεχίζονται και επικεντρώνονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και τα περίχωρά της και στην αχανή περιοχή Νταρφούρ (δυτικά), που είχε ήδη αιματοκυλιστεί από εμφύλιο πόλεμο τα χρόνια του 2000.

Οι αντιμαχόμενοι διεξάγουν συχνά επιχειρήσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στο κράτος των περίπου 46 εκατομμυρίων κατοίκων κι υπάρχει ήδη βουνό καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sudan
ΔΙΕΘΝΗ

Παγώνει τη συμμετοχή του στην IGDA το Σουδάν λόγω του πολέμου

Ήδη την Τρίτη, το Χαρτούμ γνωστοποιούσε πως «παγώνει» τις σχέσεις του με την IGAD («Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη»), προτού γίνει την Πέμπτη στην Ουγκάντα σύνοδος κατά την οποία ο πόλεμος στο Σουδάν, βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη.
Sudan
ΔΙΕΘΝΗ

Είκοσι άμαχοι νεκροί από αεροπορική επιδρομή στο Χαρτούμ του Σουδάν

Ο πόλεμος, που ξέσπασε στις 15 Απριλίου ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), προκάλεσε 5.000 θανάτους, σύμφωνα με απολογισμό της ΜΚΟ Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled).
sudan polemos
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 20 άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμούς και μάχες στο Σουδάν

«Κατά τη διάρκεια ανταλλαγών ρουκετών ανάμεσα στον στρατό και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) σκοτώθηκαν 16 άμαχοι την Παρασκευή στη Νιάλα», την πρωτεύουσα της πολιτείας Νότιο Νταρφούρ, ανέφερε συνδικαλιστική ένωση γιατρών.